-
Poslednjih 5 pesama
- Nevena I Boris - Laz
- Crvena jabuka - Ni zadnji ni prvi
- Parni Valjak - Samo Ti
- Flamingosi - Obala
- Magazin - Gutljaj vina
-
-
Propuštene emisijeOstale emisije
-
Preporučujemo
Posni pire od pasulja
Pire od pasulja savršen je dodatak i jelima od mesa, ali i povrća. Takođe se odlično uklapa uz ribu i idealna je opcija za dane posta...
Salata sa junetinom i cveklom
Lagano, zdravo i ukusno – ova salata kombinuje svežinu, pun ukus junetine i blagu slatkoću cvekle u jednom izbalansiranom jelu.
-
Zdravlje
Refluks kiseline: Evo šta bi trebalo da izbegavamo, ali i šta može da nam pomogne
Refluks kiseline ili žgaravica (gorušica) tehnički je poznat kao gastroezofagealni refluks. Ovaj problem nastaje kada je ventil ili sfinkter koji povezuje želudac sa jednjakom oslabljen. U tom slučaju, želudačna kiselina, koja bi trebalo da ostane u želucu, vraća se u jednjak. Kako je kiselina iritantna, sluzokoža jednjaka postaje upaljena, uzrokujući neprijatnost.
Namirnice koje povećavaju anksioznost: Evo šta bi trebalo izbegavati
Naše mentalno zdravlje ne zavisi samo od stresa, svakodnevnih obaveza i životnog stila – ishrana igra važnu, a često zanemarenu ulogu. Ono što unosimo u organizam može značajno uticati na naše raspoloženje, nivo energije, pa čak i na pojavu ili pogoršanje simptoma anksioznosti i depresije. Određene namirnice, iako možda deluju bezopasno ili čak korisno, zapravo mogu narušiti hemijsku ravnotežu u telu i doprineti lošem psihičkom stanju. U nastavku teksta predstavljamo koje to svakodnevne namirnice mogu pojačati osećaj nervoze, uznemirenosti ili neraspoloženja – i kako ih možemo pametno zameniti.
-
-
Putovanja
Gradovi koji su turiste najviše razočarali: Skupoća, gužve i manjak autentičnosti
Kompanija Radical Storage, koja se bavi skladištenjem prtljaga, sprovela je istraživanje o tome koje su svetske destinacije bile najveće razočaranje za posetioce. Na osnovu analize više od 97.000 Google recenzija u 100 najposećenijih gradova sveta, otkriveno je gde turisti najčešće ostaju nezadovoljni.
Španska ostrva uvode drastična pravila za turističke apartmane
Za izdavanje nekretnine turistima biće potrebna saglasnost 60% komšija – a posledice za kršenje pravila biće ozbiljne.
-
Preporučujemo
Aceton kao višenamensko sredstvo za čišćenje u domu
Iako je najpoznatiji kao sredstvo za uklanjanje laka za nokte, aceton ima mnogo širu primenu u domaćinstvu. Njegova moć rastvaranja čini ga izuzetno korisnim za čišćenje tvrdokornih mrlja, uklanjanje lepka i skidanje osušene boje. Takođe, može pomoći u saniranju manjih nezgoda, poput istopljene plastike na kuhinjskim površinama. Uz pravilnu upotrebu, aceton može zameniti mnoga komercijalna sredstva za čišćenje i uštedeti vam vreme i novac.
Čarolija mirisnih zavesa: Trik koji osvežava vaš dom i do mesec dana
Postoji jednostavan trik koji će doprineti da vaš dom odiše prijatnim mirisima jako dugo. Za ovaj trik vam je potrebno jako malo vremena, a rezultat će biti zavese koje zadržavaju svežinu i prijatan miris čak i do mesec dana.
-
Kursna lista
Kupovni Srednji Prodajni EUR 116.40 117.22 118.05 CHF 125.53 126.42 127.30 USD 102.49 103.21 103.93
-
Ubrzajte metabolizam uz dva začina koja možete da dodate u kafu
Uz dva začina ne samo da možete da obogatite ukus kafe, već možete i da ubrzate vaš metabolizam.
21-11-2024 | 10:08 | Autor/Izvor: Naxi media, Yahoo
Foto: Bigstock, dpaint
Šeri Berger, registrovani dijetetičar i konsultant za ishranu za Consumer Health Digest, i Lizom Ričards, nutricionista i kreator Dijete protiv kandide, tvrde da dva začina možete da dodate u kafu da biste ubrzali metabolizam. Berger i Ričards su zapravo otkrili da su cimet i kurkuma najbolji izbor.
Cimet
Cimet je poznat po svom toplom i slatkom ukusu. Njegove aromatične i blago začinske note mogu da poboljšaju ukus vašeg jutarnjeg napitka. Osim svoje kulinarske privlačnosti, veruje se da cimet ima potencijalnu vezu sa bržim metabolizmom.
Berger dalje razrađuje i kaže: „Studije su pokazale da je cimet koristan za povećanje osetljivosti na insulin i poboljšanje nivoa šećera i holesterola u krvi, koji su ključni za gubitak težine i opšte zdravlje.
Ričards ide u detalje i objašnjava ulogu cimeta kada je u pitanju metabolizam. "Cimet može da pomogne u poboljšanju metabolizma kroz nekoliko mehanizama. Može da poboljša osetljivost na insulin, omogućavajući telu da efikasnije reguliše nivo šećera u krvi. Ovo, zauzvrat, može da smanji verovatnoću skladištenja masti i da promoviše upotrebu glukoze za energiju. Pored toga, cimet može da ima termogeni efekat, što znači da može malo da poveća proizvodnju toplote u telu nakon konzumiranja."Kurkuma
Kurkuma, sa svojom blagom aromom, je začin koji je stekao popularnost zbog svog jedinstvenog ukusa i potencijalnih zdravstvenih koristi. Iako nije tradicionalni saputnik kafe, neki pojedinci su počeli da dodaju kurkumu u svoju kafu, stvarajući preokret.
Kurkuma sadrži aktivno jedinjenje zvano kurkumin, koje je predmet istraživanja zbog njegove potencijalne uloge u jačanju metabolizma, a Berger dodaje na ovo: „Kurkuma sadrži ključno jedinjenje, kurkumin, koje je povezano sa poboljšanim obimom struka, telesnom masom. indeksom (BMI) i telesnom težinom prema nekoliko studija."Kada je u pitanju dodavanje ovih začina u vašu kafu, Berger preporučuje nekoliko korisnih saveta kako biste uživali u ukusima i maksimizirali njene prednosti.
„Cimet se može dodati u skuvanu kafu ili espreso u zrnu pre kuvanja da bi se postigle prednosti i prirodno sladak ukus. Kada dodajete kurkumu u kafu ili espreso, obavezno dodajte i malo crnog bibera jer je to ključno za bolju apsorpciju kurkumina. Neke studije kažu da dodavanje crnog bibera sa kurkumom može značajno povećati apsorpciju kurkumina. -
Pročitajte i...
Refluks kiseline: Evo šta bi trebalo da izbegavamo, ali i šta može da nam pomogne
Refluks kiseline ili žgaravica (gorušica) tehnički je poznat kao gastroezofagealni refluks. Ovaj problem nastaje kada je ventil ili sfinkter koji povezuje želudac sa jednjakom oslabljen. U tom slučaju, želudačna kiselina, koja bi trebalo da ostane u želucu, vraća se u jednjak. Kako je kiselina iritantna, sluzokoža jednjaka postaje upaljena, uzrokujući neprijatnost.
Namirnice koje povećavaju anksioznost: Evo šta bi trebalo izbegavati
Naše mentalno zdravlje ne zavisi samo od stresa, svakodnevnih obaveza i životnog stila – ishrana igra važnu, a često zanemarenu ulogu. Ono što unosimo u organizam može značajno uticati na naše raspoloženje, nivo energije, pa čak i na pojavu ili pogoršanje simptoma anksioznosti i depresije. Određene namirnice, iako možda deluju bezopasno ili čak korisno, zapravo mogu narušiti hemijsku ravnotežu u telu i doprineti lošem psihičkom stanju. U nastavku teksta predstavljamo koje to svakodnevne namirnice mogu pojačati osećaj nervoze, uznemirenosti ili neraspoloženja – i kako ih možemo pametno zameniti.
Šta se dešava s vašim telom kada ne unosite dovoljno vode?
Ako vas ovo što ćete pročitati ne natera da posegnete za čašom vode, ne znamo šta hoće. Ispostavilo se da gotovo dve trećine ljudi ne pije dovoljno vode, a sve one šoljice čaja i piva koje konzumiramo zapravo čine više štete nego koristi.
Pet znakova da unosite previše šećera
Teško je zamisliti život bez šećera. Ali koliko je previše? Američko udruženje za srce preporučuje da žene ne unose više od šest kašičica šećera dnevno, dok je za muškarce granica devet kašičica. To znači najviše 25–36 grama ili oko 100–150 kalorija šećera dnevno. Svetska zdravstvena organizacija (WHO) savetuje da se unos ograniči na 50 grama, a idealno ne više od 25 grama dnevno.
-
Komentari
Komentara: 0
Postavi komentar: