Slušate: Dan sa Danijelom Milošević

Pesma: Crvena jabuka - Ni zadnji ni prvi

Dan sa Danijelom Milošević
Naxi Radio
  • Poslednjih 5 pesama
    1. Crvena jabuka - Ni zadnji ni prvi
    2. Parni Valjak - Samo Ti
    3. Zdravko Čolić - Madjarica
    4. Flamingosi - Obala
    5. Magazin - Gutljaj vina
  • Beograd Uzivo
  • Propuštene emisije
    Ostale emisije
    1. Matija Ilić - Ponedeljak - Mojih 50
    2. 11. april - 1 - Dodir noći
    3. 11. april - 2 - Dodir noći
    4. 11. april - 3 - Dodir noći
    5. Tatjana Kecman - Petak - Mojih 50
  • Preporučujemo
    Posni pire od pasulja Posni pire od pasulja

    Pire od pasulja savršen je dodatak i jelima od mesa, ali i povrća. Takođe se odlično uklapa uz ribu i idealna je opcija za dane posta...

    Salata sa junetinom i cveklom Salata sa junetinom i cveklom

    Lagano, zdravo i ukusno – ova salata kombinuje svežinu, pun ukus junetine i blagu slatkoću cvekle u jednom izbalansiranom jelu.

  • Zdravlje
    Refluks kiseline: Evo šta bi trebalo da izbegavamo, ali i šta može da nam pomogne Refluks kiseline: Evo šta bi trebalo da izbegavamo, ali i šta može da nam pomogne

    Refluks kiseline ili žgaravica (gorušica) tehnički je poznat kao gastroezofagealni refluks. Ovaj problem nastaje kada je ventil ili sfinkter koji povezuje želudac sa jednjakom oslabljen. U tom slučaju, želudačna kiselina, koja bi trebalo da ostane u želucu, vraća se u jednjak. Kako je kiselina iritantna, sluzokoža jednjaka postaje upaljena, uzrokujući neprijatnost.

    Namirnice koje povećavaju anksioznost: Evo šta bi trebalo izbegavati Namirnice koje povećavaju anksioznost: Evo šta bi trebalo izbegavati

    Naše mentalno zdravlje ne zavisi samo od stresa, svakodnevnih obaveza i životnog stila – ishrana igra važnu, a često zanemarenu ulogu. Ono što unosimo u organizam može značajno uticati na naše raspoloženje, nivo energije, pa čak i na pojavu ili pogoršanje simptoma anksioznosti i depresije. Određene namirnice, iako možda deluju bezopasno ili čak korisno, zapravo mogu narušiti hemijsku ravnotežu u telu i doprineti lošem psihičkom stanju. U nastavku teksta predstavljamo koje to svakodnevne namirnice mogu pojačati osećaj nervoze, uznemirenosti ili neraspoloženja – i kako ih možemo pametno zameniti.

  • Naxi aplikacija radio 2
  • Putovanja
    Španska ostrva uvode drastična pravila za turističke apartmane Španska ostrva uvode drastična pravila za turističke apartmane

    Za izdavanje nekretnine turistima biće potrebna saglasnost 60% komšija – a posledice za kršenje pravila biće ozbiljne.

    Produženi vikend: Četiri mesta koja bi trebalo da posetite u Srbiji Produženi vikend: Četiri mesta koja bi trebalo da posetite u Srbiji

    U potrazi za avanturom često biramo destinacije van naše zemlje, dok mnoga mesta koja su nam blizu ostaju nedovoljno istražena... Savršen odmor moguće je organizovati samo ako se malo udaljite od grada ili posetite deo države u koji nikad niste kročili.

  • Preporučujemo
    Aceton kao višenamensko sredstvo za čišćenje u domu Aceton kao višenamensko sredstvo za čišćenje u domu

    Iako je najpoznatiji kao sredstvo za uklanjanje laka za nokte, aceton ima mnogo širu primenu u domaćinstvu. Njegova moć rastvaranja čini ga izuzetno korisnim za čišćenje tvrdokornih mrlja, uklanjanje lepka i skidanje osušene boje. Takođe, može pomoći u saniranju manjih nezgoda, poput istopljene plastike na kuhinjskim površinama. Uz pravilnu upotrebu, aceton može zameniti mnoga komercijalna sredstva za čišćenje i uštedeti vam vreme i novac.

    Čarolija mirisnih zavesa: Trik koji osvežava vaš dom i do mesec dana Čarolija mirisnih zavesa: Trik koji osvežava vaš dom i do mesec dana

    Postoji jednostavan trik koji će doprineti da vaš dom odiše prijatnim mirisima jako dugo. Za ovaj trik vam je potrebno jako malo vremena, a rezultat će biti zavese koje zadržavaju svežinu i prijatan miris čak i do mesec dana.

  • Kursna lista
    Kupovni Srednji Prodajni
    EUR 116.40 117.22 118.05
    CHF 125.53 126.42 127.30
    USD 102.49 103.21 103.93
  • Povezani članci
  • Namirnice koje su bogate ugljenim hidratima, a istovremeno su jako zdrave

    Ugljeni hidrati su već godinama na jako lošem glasu, a mnogobrojni nutricionisti ih povezuju sa različitim bolestima poput dijabetesa... Imajte u vidu da je istina često negde između i da se trendovi u isharni menjaju skoro koliko i modni trendovi. Postoje namirnice koje obiluju ugljenim hidratima, a možete da ih jedete bez griže savesti.




    21-03-2024 | 10:16 | Autor/Izvor: Naxi media, Healthline

    Foto: Bigstock, TopFoodPics

     

    Istina je da prerađenoj hrani sa visokim sadržajem šećera i rafinisanim žitaricama nedostaju važni vitamini i minerali. Međutim, mnoge namirnice bogate hranljivim materijama i vlaknima mogu biti veoma dobre za vas.

    Iako dijete sa niskim sadržajem ugljenih hidrata mogu da budu od koristi za neke ljude, nema razloga da se u potpunosti izbegava hrana sa visokim sadržajem ugljenih hidrata, navodi Healthline.

    Sirova heljda sadrži 75 grama ugljenih hidrata, dok kuvana heljdina kaša sadrži oko 19,9 grama ugljenih hidrata na 100 grama. Heljda je veoma hranljiva, sadrži i proteine i vlakna. Takođe ima više minerala i antioksidanata od mnogih drugih žitarica.

     

    Pored toga, studije na ljudima i životinjama pokazuju da može biti posebno korisna za zdravlje srca i regulaciju šećera u krvi.

    Banane - Jedna velika banana (136 grama) sadrži oko 31 gram ugljenih hidrata, bilo u obliku skroba ili šećera, prema Healthline-u. Banane su takođe bogate kalijumom i vitaminima B6 i C i sadrže nekoliko korisnih biljnih jedinjenja. Zahvaljujući visokom sadržaju kalijuma, banane mogu da pomognu u snižavanju krvnog pritiska i poboljšanju zdravlja srca.


    Nezrele, zelene banane imaju više skroba koji se pretvara u prirodne šećere kako banane sazrevaju, postajući žute u tom procesu. Zbog toga ćete imati više skroba i manje šećera ako jedete banane dok su manje zrele.

    Batat ili slatki krompir je ukusno korenasto povrće, pola šolje (100 grama), kuvanog slatkog krompira sa ljuskom sadrži oko 20,7 grama ugljenih hidrata, koji se sastoje od skroba, šećera i vlakana. Slatki krompir je takođe bogat izvor vitamina A, vitamina C i kalijuma.


    Ovi krompirići su prepuni antioksidanata, jedinjenja koja pomažu u neutralizaciji štetnih slobodnih radikala u vašim ćelijama kako bi vas zaštitili od hroničnih bolesti.

    Cvekla je ljubičasto korenasto povrće. Sirova i kuvana cvekla sadrži oko 10 grama ugljenih hidrata na 100 grama, uglavnom iz šećera i vlakana.


    Takođe je prepuna vitamina i minerala, zajedno sa moćnim antioksidansima i biljnim jedinjenjima.

    Ovas je neverovatno zdrava celovita žitarica i odličan izvor mnogih vitamina, minerala i antioksidanata. Ovas sadrži 70 odsto ugljenih hidrata. Porcija od 1 šolje (81 gram) sadrži 54 grama ugljenih hidrata, uključujući 8 grama vlakana. Posebno je bogat specifičnom vrstom vlakana koji se zove beta glukan ovsa.


    Ovas je takođe relativno dobar izvor proteina i sadrži više proteina od većine žitarica.

    Grejpfrut je citrusno voće slatkog, kiselog i gorkog ukusa.


    Sadrži oko 8% ugljenih hidrata i bogat je raznim vitaminima, mineralima i antioksidansima.


    Prema nekim studijama na ljudima i životinjama, grejpfrut može da poboljša zdravlje srca i poboljšati upravljanje šećerom u krvi.

    Borovnice se često prodaju kao superhrana zbog bogatog sadržaja antioksidanata.


    Sastoje se uglavnom od vode, kao i oko 14,5 grama ugljenih hidrata na 100 grama.


    Borovnice takođe sadrže velike količine mnogih vitamina i minerala, uključujući vitamin C, vitamin K i mangan.


    Studije su pokazale da su borovnice dobar izvor antioksidativnih jedinjenja, koja mogu pomoći u zaštiti vašeg tela od štetnih slobodnih radikala. Studije sugerišu da konzumiranje borovnica može čak poboljšati pamćenje kod starijih osoba.

     

  • Pročitajte i...
    Refluks Refluks kiseline: Evo šta bi trebalo da izbegavamo, ali i šta može da nam pomogne

    Refluks kiseline ili žgaravica (gorušica) tehnički je poznat kao gastroezofagealni refluks. Ovaj problem nastaje kada je ventil ili sfinkter koji povezuje želudac sa jednjakom oslabljen. U tom slučaju, želudačna kiselina, koja bi trebalo da ostane u želucu, vraća se u jednjak. Kako je kiselina iritantna, sluzokoža jednjaka postaje upaljena, uzrokujući neprijatnost.

    Namirnice koje povećavaju anksioznost: Evo šta bi trebalo izbegavati Namirnice koje povećavaju anksioznost: Evo šta bi trebalo izbegavati

    Naše mentalno zdravlje ne zavisi samo od stresa, svakodnevnih obaveza i životnog stila – ishrana igra važnu, a često zanemarenu ulogu. Ono što unosimo u organizam može značajno uticati na naše raspoloženje, nivo energije, pa čak i na pojavu ili pogoršanje simptoma anksioznosti i depresije. Određene namirnice, iako možda deluju bezopasno ili čak korisno, zapravo mogu narušiti hemijsku ravnotežu u telu i doprineti lošem psihičkom stanju. U nastavku teksta predstavljamo koje to svakodnevne namirnice mogu pojačati osećaj nervoze, uznemirenosti ili neraspoloženja – i kako ih možemo pametno zameniti.

    Šta se dešava s vašim telom kada ne unosite dovoljno vode? Šta se dešava s vašim telom kada ne unosite dovoljno vode?

    Ako vas ovo što ćete pročitati ne natera da posegnete za čašom vode, ne znamo šta hoće. Ispostavilo se da gotovo dve trećine ljudi ne pije dovoljno vode, a sve one šoljice čaja i piva koje konzumiramo zapravo čine više štete nego koristi.

    Pet znakova da unosite previše šećera Pet znakova da unosite previše šećera

    Teško je zamisliti život bez šećera. Ali koliko je previše? Američko udruženje za srce preporučuje da žene ne unose više od šest kašičica šećera dnevno, dok je za muškarce granica devet kašičica. To znači najviše 25–36 grama ili oko 100–150 kalorija šećera dnevno. Svetska zdravstvena organizacija (WHO) savetuje da se unos ograniči na 50 grama, a idealno ne više od 25 grama dnevno.

  • Komentari

    Komentara: 0

    Postavi komentar: