-
Poslednjih 5 pesama
- Generacija 5 - Dolazim Za 5 Minuta
- Bajaga - Muzika na struju
- Boris Novković - Ne vjerujem tvojim usnama
- Regina - Izgledala Je Malo Cudno
- Tony Cetinski - Tebi Sve Dugujem
-
-
Propuštene emisijeOstale emisije
-
Preporučujemo
Posni pire od pasulja
Pire od pasulja savršen je dodatak i jelima od mesa, ali i povrća. Takođe se odlično uklapa uz ribu i idealna je opcija za dane posta...
Salata sa junetinom i cveklom
Lagano, zdravo i ukusno – ova salata kombinuje svežinu, pun ukus junetine i blagu slatkoću cvekle u jednom izbalansiranom jelu.
-
Zdravlje
Refluks kiseline: Evo šta bi trebalo da izbegavamo, ali i šta može da nam pomogne
Refluks kiseline ili žgaravica (gorušica) tehnički je poznat kao gastroezofagealni refluks. Ovaj problem nastaje kada je ventil ili sfinkter koji povezuje želudac sa jednjakom oslabljen. U tom slučaju, želudačna kiselina, koja bi trebalo da ostane u želucu, vraća se u jednjak. Kako je kiselina iritantna, sluzokoža jednjaka postaje upaljena, uzrokujući neprijatnost.
Namirnice koje povećavaju anksioznost: Evo šta bi trebalo izbegavati
Naše mentalno zdravlje ne zavisi samo od stresa, svakodnevnih obaveza i životnog stila – ishrana igra važnu, a često zanemarenu ulogu. Ono što unosimo u organizam može značajno uticati na naše raspoloženje, nivo energije, pa čak i na pojavu ili pogoršanje simptoma anksioznosti i depresije. Određene namirnice, iako možda deluju bezopasno ili čak korisno, zapravo mogu narušiti hemijsku ravnotežu u telu i doprineti lošem psihičkom stanju. U nastavku teksta predstavljamo koje to svakodnevne namirnice mogu pojačati osećaj nervoze, uznemirenosti ili neraspoloženja – i kako ih možemo pametno zameniti.
-
-
Putovanja
Španska ostrva uvode drastična pravila za turističke apartmane
Za izdavanje nekretnine turistima biće potrebna saglasnost 60% komšija – a posledice za kršenje pravila biće ozbiljne.
Produženi vikend: Četiri mesta koja bi trebalo da posetite u Srbiji
U potrazi za avanturom često biramo destinacije van naše zemlje, dok mnoga mesta koja su nam blizu ostaju nedovoljno istražena... Savršen odmor moguće je organizovati samo ako se malo udaljite od grada ili posetite deo države u koji nikad niste kročili.
-
Preporučujemo
Aceton kao višenamensko sredstvo za čišćenje u domu
Iako je najpoznatiji kao sredstvo za uklanjanje laka za nokte, aceton ima mnogo širu primenu u domaćinstvu. Njegova moć rastvaranja čini ga izuzetno korisnim za čišćenje tvrdokornih mrlja, uklanjanje lepka i skidanje osušene boje. Takođe, može pomoći u saniranju manjih nezgoda, poput istopljene plastike na kuhinjskim površinama. Uz pravilnu upotrebu, aceton može zameniti mnoga komercijalna sredstva za čišćenje i uštedeti vam vreme i novac.
Čarolija mirisnih zavesa: Trik koji osvežava vaš dom i do mesec dana
Postoji jednostavan trik koji će doprineti da vaš dom odiše prijatnim mirisima jako dugo. Za ovaj trik vam je potrebno jako malo vremena, a rezultat će biti zavese koje zadržavaju svežinu i prijatan miris čak i do mesec dana.
-
Kursna lista
Kupovni Srednji Prodajni EUR 116.40 117.22 118.05 CHF 125.53 126.42 127.30 USD 102.49 103.21 103.93
-
Loše prehrambene navike koje dovode do nagomilavanja kilograma
Gojaznost može da bude okidač za mnogobrojne zdravstvene probleme. Mnogi uporno pokušavaju da skinu višak koji im smeta, a nekada to baš i ne ide lako... Iako nam se čini da ne unosimo mnogo hrane, problem mogu da budu pogrešne prehrambene navike.
08-03-2024 | 10:34 | Autor/Izvor: Naxi media, msn.com
Foto: Bigstock, evgeny atamanenko
Trend "bodi positivity" je olakšao mlađim generacijama da prihvate svoje telo, ali debljanje je i dalje problem. Naime, nutricionistkinja Kim Pirson ističe da sve generacije imaju slične probleme, a to je sklonost debljanju, uz sledeće navike na koje treba paziti.
- Dolaze mi mnogi obrazovani, inteligentni ljudi koji se bore sa kilažom. Ne radi se samo o tome kako ljudi izgledaju, već o dugoročnim implikacijama na njihovo zdravlje – ističe nutricionistkinja.
Identifikovanje osnovnog uzroka viška kilograma je njen prvi cilj. Ali razlozi mogu biti medicinski, kao što je slaba funkcija štitne žlezde ili menopauza. Međutim, često je psihološka strana odnosa ljudi prema hrani ono što Pirson ističe kao problem. Njen posao je da natera svoje klijente da shvate posledice određenih obrazaca u njihovim svakodnevnim navikama u ishrani.Hrana kao povremena poslastica
Lako je pomisliti da je to samo povremena poslastica, ali često nije tako retka. Pre dolaska u kliniku na prve konsultacije, Pirson traži od klijenata da popune upitnik koji uključuje petodnevni dnevnik hrane.
- Ovo može da bude prosvetljujuće iskustvo. Kada ljudi zapišu sve što zapravo jedu, često otkriju da se navike za koje su mislili da su povremene dešavaju mnogo češće. Na primer, nije neobično da naši klijenti otkriju da jedu kroasane češće nego što misle – navela je Pirson.Dizajnirani smo da uživamo u hrani, ali previše poslastica izaziva skokove šećera u krvi, što na kraju može da dovede do dijabetesa tipa 2.
Zato treba da znate šta pokreće želju za zadovoljstvom, da li je u pitanju nagrada, navika ili kancelarijska dosada u 15 časova, podseća ona.
- Ako je posle večere konzumirate nekoliko pločica crne čokolade, to je verovatno ok. Ali ako je u pitanju komad torte sa 10 kašičica šećera, nije dobra ideja da jedete tako nešto svaki dan – objašnjava nutricionistkinja.Hrana kao nagrada za uspeh
Ovaj ritual je uobičajen.
– Žene često daju mnogo od sebe drugima – poslu, deci – dok muškarci mogu da budu bolji u postavljanju granica. Posledice su da se žene mogu da postanu iscrpljene i onda koriste hranu - ili vino - da to nadoknade - rekla je ona.
Posle napornog dana, žongliranja sa decom i poslom, iskušenje je da legnete na kauč uz čašu vina.
- Ovo je ideja "U redu, sada je moje vreme". Dajući mnogo od sebe — bilo da radite, porodici ili samo životu uopšte — možete stvoriti osećaj da zaslužujete nagradu. Mnogi od nas su kao deca bili nagrađeni hranom, stečući ovu naviku rano u životu – rekla je ona.
Važno je raditi sa klijentima na podizanju svesti o ovim vrstama navika.Ona ih podstiče da ispitaju kako koriste hranu mimo nutritivnih i energetskih potreba, a zatim pitaju, da li su hrana i piće nagrada, postoji li bolji način da se postigne isti cilj.
- Ne želim da zagorčavam živote ljudima. Zaista verujem da će oslanjanje na snagu volje funkcionisati samo kratkoročno. Radi se o pronalaženju načina da odvojimo vreme i da se nagradimo na način koji ne uključuje vino ili tortu - ona navodi i predlaže druge načine samonagrađivanja, kao što je odlazak u spa centar, na masažu i slično.Prekomerno brojanje kalorija
Imati kuhinju punu brze hrane i opsednutost unosom kalorija je greška koju Pirson često vidi. Iako je važno da budemo svesni koliko jedemo, daleko je važnije odakle dolaze te kalorije.
- To je stari školski pristup. Vaganje hrane je samo jedan od načina da se otkrije njen kvalitet. Danas imamo mnogo lake hrane koja nas jednostavno neće nahraniti – rekla je ona.
Kada ne unosimo dovoljno proteina i umesto toga baziramo svoje obroke na skrobnim ugljenim hidratima, to može da dovede do fluktuacija šećera u krvi. A to može opet da dovede do prekomerne gladi i žudnje za skrobnom ili slatkom hranom. Pristup samo brojanju kalorija koje smo uneli u telo nije potpun.
- Objašnjavam ljudima da imamo višestruke potrebe za proteinima i mastima u organizmu. Proteini su potrebni za naše ćelije kože, mišiće i naš imuni sistem. Što se tiče masti, svaka ćelijska membrana je napravljena od masti, upozorila je ona.
Međutim, svarljivi ugljeni hidrati se koriste samo kao energija.– Mnogo je lakše prekomerno konzumirati ugljene hidrate i skladištiti ih kao mast za kasniju upotrebu, dok proteini i masti imaju više strukturalne uloge, pa će se koristiti za druge stvari osim za obezbeđivanje energije. Dobijanje pravih makronutrijenata važnije je od toga koliko jedete, rekla je ona.
Pirson kaže da ima klijente koji unose malo kalorija i mnogo vežbaju, a to aktivira toliko kortizola u njihovom telu da skladišti masno tkivo.
- Znala sam da kažem klijentima da jedu pravilnije slobodno i da vežbaju manje, da se fokusiraju na blage i opuštajuće aktivnosti. Tako su smršali – objasnila je ona.Konzumacija preterane količine voća
Iako je voće veoma popularno, smatramo ga podjednako važnim kao i povrće. Ali to nije tako.
- Neki ljudi uopšte ne bi trebalo da jedu voće. Ljudi sa dijabetesom tipa 2 nikako ne bi trebalo da jedu voće zbog količine šećera koju voće sadrži – navela je ona.
Pirson nudi slične savete klijentima na privremenoj ketogenoj dijeti. Međutim, takođe treba da znate da ljudi različito reaguju na ugljene hidrate.
- Jedna stvar koju više radimo u klinici je DNK testiranje, ali do sličnih zaključaka o osetljivosti na ugljene hidrate možete doći i uz pomoć kontinuiranog monitora glukoze - ističe ona.
Takođe treba da znate da su voćni sokovi i suvo voće takođe puni šećera. Opcije sa niskim sadržajem šećera uključuju bobice, kokos i grejpfrut. Ipak, Pirson kaže da ih je najbolje konzumirati posle obroka, kako bi se sprečio skok šećera u krvi.Jedite hranu koja je označena kao „zdrava“
Ako još uvek tražite opcije sa niskim sadržajem masti u supermarketu, vreme je da prestanete. Masti igraju važnu ulogu u našem osećaju sitosti.
- Mast ima dobar ukus. Želim da moji klijenti konzumiraju obrok koji ima smisla, koji je hranljiv i pomaže u gubitku kilograma - kaže Pirson.Ona razlikuje fizičku punoću i osećaj sitosti.
- Ako vam obrok nije bio tako ukusan, onda ćete tražiti nešto više, ma koliko da ste siti. Čvrsto verujem da zdrava hrana mora da bude ukusna, a to sprečava želju da se nastavi sa konzumacijom - objasnila je ona.
Zbog toga skromna salata nikada nije dobra ideja za dijetu.
- Važno je da unosite proteine i zdrave masti.
Kao problem ističe i oznaku "bez dodatog šećera". Naime, to može rezultirati konzumiranjem hrane koja je naizgled zdrava, a zapravo je bogata šećerom.
- Mnogo je namirnica koje se reklamiraju kao zdrave opcije, ali nikako ne pomažu u kontroli težine - kaže Pirson.
Granola, voćni sokovi, neki jogurti i sušeno voće su iznenađujuće bogati šećerom. Urme, na primer, sadrže oko 70 odsto šećera - i nije važno koji je to "prirodni šećer" - telo ne može da uoči razliku, a previše jedemo nije dobro za nas, objasnila je ona.Jedete i kada niste gladni
Jedemo iz mnogo razloga osim prave gladi: stres, usamljenost, dosada ili jednostavno da bismo se nagradili nakon dugog dana. Ovo, upozorava Pirson, može ugroziti vaše zdravlje i kontrolu težine.
„Radimo sa klijentima da identifikujemo njihove okidače i pronađemo zdravije načine da se samoumirimo“, kaže ona.
Primetila je da mnogi ljudi imaju averziju prema osećaju gladi, posebno roditelji koji su zabrinuti za svoju decu.
- Stalno ih pitaju: "Jeste li gladni? Evo, užine." I onda se iznenade kada njihovo dete ne želi ništa da jede u vreme večere – izjavila je ona.
Iako Pirsonova ne želi da bilo ko gladuje ili potiskuje glad, ona kaže da moramo da priznamo da je to normalan osećaj.
- Prirodno je da osećamo glad da bismo znali kada je našem telu potrebna hrana. Stalni unos hrane nije način na koji ljudi treba da jedu, istakla je ona.
Ona krivi način na koji nam se plasira vreme za užinu, ideju da treba da napravimo pauzu i napunimo gorivo.
Njeno rešenje je da dogovarate redovne obroke sa klijentima, a vreme koje vama odgovara biće drugačije od vremena drugih. Možda ćete želeti doručak prvo ujutru, dok neki ljudi nisu gladni do 11 sati.
Prebrzo jedenje može da znači da stomak nema vremena da signalizira mozgu da je pun, što dovodi do toga da jedemo dok nismo siti.
Pirson uči svoje klijente da polako žvaću zalogaj, sve dok ne postane gladak i bez grudvica.
- Možda će biti potrebno neko vreme da se naviknete na ovo, ali posle nekog vremena to će postati normalno. Neki ljudi smatraju da je od pomoći da prebroje zalogaje za početak.
Pažljivija konyumacija hrane je neophodna da bismo razumeli kada smo siti. Iako, objašnjava Pirson, neki ljudi imaju prirodni nedostatak u svom LEPR genu, koji ih upućuje da naprave protein koji se zove leptinski receptor, uključen u regulaciju težine.
- Ako ovi ljudi zaista jedu svesno, vide kada dođu u stanje sitosti. Reč je i o određivanju optimalne veličine porcije za svaku osobu, piše msn. -
Pročitajte i...
Refluks kiseline: Evo šta bi trebalo da izbegavamo, ali i šta može da nam pomogne
Refluks kiseline ili žgaravica (gorušica) tehnički je poznat kao gastroezofagealni refluks. Ovaj problem nastaje kada je ventil ili sfinkter koji povezuje želudac sa jednjakom oslabljen. U tom slučaju, želudačna kiselina, koja bi trebalo da ostane u želucu, vraća se u jednjak. Kako je kiselina iritantna, sluzokoža jednjaka postaje upaljena, uzrokujući neprijatnost.
Namirnice koje povećavaju anksioznost: Evo šta bi trebalo izbegavati
Naše mentalno zdravlje ne zavisi samo od stresa, svakodnevnih obaveza i životnog stila – ishrana igra važnu, a često zanemarenu ulogu. Ono što unosimo u organizam može značajno uticati na naše raspoloženje, nivo energije, pa čak i na pojavu ili pogoršanje simptoma anksioznosti i depresije. Određene namirnice, iako možda deluju bezopasno ili čak korisno, zapravo mogu narušiti hemijsku ravnotežu u telu i doprineti lošem psihičkom stanju. U nastavku teksta predstavljamo koje to svakodnevne namirnice mogu pojačati osećaj nervoze, uznemirenosti ili neraspoloženja – i kako ih možemo pametno zameniti.
Šta se dešava s vašim telom kada ne unosite dovoljno vode?
Ako vas ovo što ćete pročitati ne natera da posegnete za čašom vode, ne znamo šta hoće. Ispostavilo se da gotovo dve trećine ljudi ne pije dovoljno vode, a sve one šoljice čaja i piva koje konzumiramo zapravo čine više štete nego koristi.
Pet znakova da unosite previše šećera
Teško je zamisliti život bez šećera. Ali koliko je previše? Američko udruženje za srce preporučuje da žene ne unose više od šest kašičica šećera dnevno, dok je za muškarce granica devet kašičica. To znači najviše 25–36 grama ili oko 100–150 kalorija šećera dnevno. Svetska zdravstvena organizacija (WHO) savetuje da se unos ograniči na 50 grama, a idealno ne više od 25 grama dnevno.
-
Komentari
Komentara: 0
Postavi komentar: