Slušate: Popodne sa Milošem Lazićem

Pesma: Leb i Sol - Cukni Vo Drvo

Popodne sa Milošem Lazićem
Naxi Radio
  • Poslednjih 5 pesama
    1. Leb i Sol - Cukni Vo Drvo
    2. Marija Serifovic I Matija Cvek - Pola Sunca
    3. Zdravko Čolić - Na ovaj dan
    4. Marina Perazić - Kolačići
    5. Dejan Cukić - Nebo jedino zna
  • Beograd Uzivo
  • Propuštene emisije
    Ostale emisije
    1. 26. septembar - 1 - Dodir noći
    2. 26. septembar - 2 - Dodir noći
    3. 26. septembar - 3 - Dodir noći
    4. Jelena Gavrilović - Četvrtak - Mojih 50
    5. 25. septembar - 1 - Dodir noći
  • Preporučujemo
    Piletina u soja sosu Piletina u soja sosu

    Ako ste ljubitelj pikantne hrane obavezno pripremite piletinu na ovaj način.

    Tart sa čokoladom i malinama Tart sa čokoladom i malinama

    Sočan, mekan i osvežavajući tart sa malinama savršeno će se uklopiti uz popodnevnu limunadu i kafu. Imajte na umu da recept ne iziskuje da budete profesionalac, a neće vam ni oduzeti mnogo vremena.

  • Zdravlje
    Svakodnevno ispijanje čaja dokazano usporava biološko starenje kod ljudi? Svakodnevno ispijanje čaja dokazano usporava biološko starenje kod ljudi?

    Zamislite da sedite u svom omiljenom kutku, opuštajući se nakon napornog dana, s toplom šoljom čaja u ruci. A sada zamislite da taj jednostavan ritual ispijanja čaja može biti tajna usporavanja procesa starenja.

    Stomatolozi otkrivaju: Jedna navika često izaziva loš zadah Stomatolozi otkrivaju: Jedna navika često izaziva loš zadah

    Većina ljudi se budi sa neprijatnim zadahom, ali on bi trebalo da nestane nakon pranja zuba.

  • Naxi aplikacija radio 2
  • Putovanja
    Najmanje stresno putovanje: Jedan evropski grad je proglašen za najopušteniji! Najmanje stresno putovanje: Jedan evropski grad je proglašen za najopušteniji!

    Bilo da je reč o haotičnom putovanju ili neprijatnoj atmosferi kada stignete, odmori ponekad mogu doneti više stresa nego opuštanja. Ako želite da pronađete unutrašnji mir dok putujete u narednim mesecima, krunisana je evropska destinacija sa najmanje stresa – pa sada možete krenuti na odmor bez nepotrebnih briga.

    Sunčani gradovi južne Evrope: Idealne destinacije za odmor u oktobru! Sunčani gradovi južne Evrope: Idealne destinacije za odmor u oktobru!

    Leto je zvanično gotov, ali sunce još uvek sija u južnoj Evropi, a gužve su gotovo nestale, što ove predivne primorske gradove čini još privlačnijim.

  • Preporučujemo
    Pametan trik za besprekorno ravnu odeću bez pegle Pametan trik za besprekorno ravnu odeću bez pegle

    Peglanje je za mnoge najdosadniji kućni posao. Iako znamo da neki komadi odeće, poput košulja, zahtevaju peglanje, postoje i predmeti čije gužvanje možemo lako izbeći uz pomoć starog, ali delotvornog trika.

    Uz ovaj savet eliminišite kondenzaciju i zaštitite dom od vlage Uz ovaj savet eliminišite kondenzaciju i zaštitite dom od vlage

    Kondenzacija često predstavlja problem u domaćinstvima jer dovodi do pojave vlage i buđi, što može uticati ne samo na zdravlje ukućana, već i na izgled stana i vrednost nekretnine.

  • Kursna lista
    Kupovni Srednji Prodajni
    EUR 116.28 117.10 117.92
    CHF 122.76 123.62 124.49
    USD 104.11 104.84 105.57
  • Povezani članci
  • Kako da prepoznate da unosite previše šećera? Ne ignorišite ovih pet signala!

    Mnogi ne mogu da zamisle život bez slatkiša, pa često ne razmišljaju o tome da li na taj način unose previše šećera. Šećer je takođe često skriven i u nekim proizvodima za koje vam nikada ne bi palo na pamet da mogu da ga sadrže... Zato je važno obratiti pažnju na signale koje vam šalje vaše telo.




    24-09-2024 | 10:34 | Autor/Izvor: Naxi media, Vogue

    Foto: Bigstock, Dean Drobot


    Američko udruženje za srce (American Heart Association) preporučuje da ne unosimo više od 25 do 36 grama, odnosno oko 100 do 150 kalorija šećera dnevno, dok Svetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje najviše 50 grama dnevno, uz napomenu: najbolje bi bilo svesti taj unos na 25 grama, prenosi Vogue.

    Uzimajući u obzir da limenka poznatog gaziranog soka sadrži 39 grama šećera, da čak i „zdrave“ namirnice, poput granole, sadrže oko 8 grama šećera, a grčki jogurt sa borovnicom 14 grama, očigledno je da ishrana obiluje skrivenim šećerima, što ove preporuke stavlja u sasvim drugačiji kontekst.

    Konzumiranjem hrane koja sadrži šećer, većina nas unosi barem duplo više šećera nego što to preporuke dopuštaju. U suštini, ne radimo to namerno. Taj šećer je jednostavno skriven u slatkišima, kolačima i sokovima, kao i u mnogim prerađenim namirnicama, i nije ga uvek lako prepoznati na listi sastojaka.


    Neki od termina koji ukazuju na dodati šećer, iako to na prvi pogled ne izgleda tako, su:

    Saharoza: hemijski naziv za običan šećer
    Glukoza, glukozni sirup ili dekstroza: često prisutni u prerađenoj hrani
    Fruktoza: voćni šećer, koji se često nalazi u voćnom ili kukuruznom sirupu
    Kukuruzni sirup (kukuruzni sirup s visokim sadržajem fruktoze): visoko prerađeni šećerni sirup koji se koristi u mnogim bezalkoholnim pićima
    Maltoza: sladni šećer, često se nalazi u hlebu i pivu
    Dekstroza: oblik glukoze
    Laktoza: mlečni šećer koji se nalazi u mlečnim proizvodima
    Inverzni šećer: šećer nastao razgradnjom saharoze, prisutan u mnogim konditorskim proizvodima
    Med: često se smatra "prirodnim", ali to je ipak oblik šećera
    Agavin sirup, javorov sirup ili sirup od pirinča: alternativni zaslađivači koji takođe sadrže šećer.

    Ukratko: sve što se završava na „-oza“, kao i „sirupi“ i „zaslađivači“, gotovo uvek označava šećer.

    Znakovi da unosite previše šećera

     

    Nije ni čudo što nam unos šećera često izmiče kontroli, kaže dr Lela Ahlemann, specijalista dermatologije, flebologije, proktologije i nutricionizma, koja je izdvojila nekoliko potencijalnih znakova koji ukazuju da osoba konzumira previše šećera.

    1. Gojenje i stalna glad


    Nije tajna da šećer sadrži mnogo kalorija. Međutim, postoji još jedan razlog zašto se brzo gojimo od šećera: „Ako unosite previše šećera, stalno ste gladni“, objašnjava Ahlemann.


    Razlog za to je što šećer kratkoročno podiže nivo glukoze u krvi, ali ne pruža dugotrajan osećaj sitosti zbog nedostatka vlakana. Stalna glad, koja vas tera da neprestano jedete, na kraju dovodi do gojenja. Svi znamo da je to znak prekomerne konzumacije šećera“, dodaje ona.


    2. Akne

    Kada jedemo šećer, ne raste samo nivo insulina, već i hormona u krvi koji se zove faktor rasta sličan insulinu 1, ili skraćeno IGF-1, kaže Ahlemann.
    U kombinaciji sa insulinom, ovaj IGF-1 stimuliše lojne žlezde i prekomernu keratinizaciju u njihovom području, zbog čega dolazi do zapušavanja žlezda, što vodi do pojave bubuljica i upala – objašnjava.

    3. Žudnja i promene raspoloženja

    Nagli porast nivoa glukoze u krvi dovodi do oslobađanja insulina, često u tolikoj meri da se šećer u krvi ne spušta samo na normalan nivo, već ispod „osnovne vrednosti“, što izaziva relativnu hipoglikemiju i dovodi do žudnje za hranom. Kod nekih ljudi, to takođe uzrokuje promene raspoloženja i razdražljivost, objašnjava Ahlemann.

    4. Upala i oslabljen imunitet


    Telo normalno apsorbuje šećer preko tankog creva. Međutim, ako količina prostih šećera, poput glukoze i fruktoze, premaši kapacitet tankog creva, taj šećer završava u debelom crevu, objašnjava Ahlemann. Stručnjaci ističu da taj šećer u debelom crevu postaje hrana za bakterije koje tu prirodno postoje.
    Selektivno hranjenje tih bakterija dovodi do njihove prekomerne proliferacije.

    Problem je što, nažalost, te bakterije na svojoj površini nose endotoksine, takozvane lipopolisaharide. Ovi endotoksini mogu napustiti creva, ući u krvotok i izazvati "tihu upalu", koja ubrzava starenje organizma i slabi imunološki sistem, objašnjava ekspertkinja.


    5. Ubrzano starenje

    Naučno je dokazano da visok unos šećera dovodi do stvaranja takozvanih AGE-a, ili naprednih krajnjih proizvoda glikacije, objašnjava Ahlemann. Ona upoređuje ovaj efekat sa karamelizacijom: u našem kolagenu, vlakna bi idealno trebalo da teku paralelno, ali kada je tkivo saharificirano, dolazi do formiranja poprečnih veza u kolagenskom vezivnom tkivu, što ga čini krutim, lomljivim i sklonim degeneraciji. Što je još važnije, telo postaje manje sposobno da samo to popravlja. To znači da se kvalitet našeg kolagena smanjuje.

  • Pročitajte i...
    Čaj Svakodnevno ispijanje čaja dokazano usporava biološko starenje kod ljudi?

    Zamislite da sedite u svom omiljenom kutku, opuštajući se nakon napornog dana, s toplom šoljom čaja u ruci. A sada zamislite da taj jednostavan ritual ispijanja čaja može biti tajna usporavanja procesa starenja.

    dah Stomatolozi otkrivaju: Jedna navika često izaziva loš zadah

    Većina ljudi se budi sa neprijatnim zadahom, ali on bi trebalo da nestane nakon pranja zuba.

    Zdravlje Pet ključnih namirnica koje pomažu u borbi protiv starenja

    Svi želimo da zadržimo mladalački izgled. I dok redovna fizička aktivnost i kozmetički tretmani igraju značajnu ulogu, podjednako je važno da vodimo računa o tome šta unosimo u svoj organizam.

    hrkanje Oslobodite se dosadnog hrkanja uz ovih 7 saveta!

    Možda ste među 45% odraslih koji povremeno hrču ili poznajete nekoga ko to radi. Iako se često šalimo na račun onih koji često hrču imajte na umu da je hrkanje često ozbiljna stvar.

  • Komentari

    Komentara: 0

    Postavi komentar: