Slušate: Dan sa Danijelom Milošević

Pesma: Tose I Antonija - Volim Osmjeh Tvoj

Dan sa Danijelom Milošević
Naxi Radio
  • Poslednjih 5 pesama
    1. Tose I Antonija - Volim Osmjeh Tvoj
    2. Neverne Bebe - Uzmi boje
    3. Laki Pingvini - Šizika
    4. Eva Braun - Sasvim obican dan
    5. Moby Dick - Hotelska Soba
  • Beograd Uzivo
  • Propuštene emisije
    Ostale emisije
    1. Matija Ilić - Ponedeljak - Mojih 50
    2. 11. april - 1 - Dodir noći
    3. 11. april - 2 - Dodir noći
    4. 11. april - 3 - Dodir noći
    5. Tatjana Kecman - Petak - Mojih 50
  • Preporučujemo
    Posni pire od pasulja Posni pire od pasulja

    Pire od pasulja savršen je dodatak i jelima od mesa, ali i povrća. Takođe se odlično uklapa uz ribu i idealna je opcija za dane posta...

    Salata sa junetinom i cveklom Salata sa junetinom i cveklom

    Lagano, zdravo i ukusno – ova salata kombinuje svežinu, pun ukus junetine i blagu slatkoću cvekle u jednom izbalansiranom jelu.

  • Zdravlje
    Refluks kiseline: Evo šta bi trebalo da izbegavamo, ali i šta može da nam pomogne Refluks kiseline: Evo šta bi trebalo da izbegavamo, ali i šta može da nam pomogne

    Refluks kiseline ili žgaravica (gorušica) tehnički je poznat kao gastroezofagealni refluks. Ovaj problem nastaje kada je ventil ili sfinkter koji povezuje želudac sa jednjakom oslabljen. U tom slučaju, želudačna kiselina, koja bi trebalo da ostane u želucu, vraća se u jednjak. Kako je kiselina iritantna, sluzokoža jednjaka postaje upaljena, uzrokujući neprijatnost.

    Namirnice koje povećavaju anksioznost: Evo šta bi trebalo izbegavati Namirnice koje povećavaju anksioznost: Evo šta bi trebalo izbegavati

    Naše mentalno zdravlje ne zavisi samo od stresa, svakodnevnih obaveza i životnog stila – ishrana igra važnu, a često zanemarenu ulogu. Ono što unosimo u organizam može značajno uticati na naše raspoloženje, nivo energije, pa čak i na pojavu ili pogoršanje simptoma anksioznosti i depresije. Određene namirnice, iako možda deluju bezopasno ili čak korisno, zapravo mogu narušiti hemijsku ravnotežu u telu i doprineti lošem psihičkom stanju. U nastavku teksta predstavljamo koje to svakodnevne namirnice mogu pojačati osećaj nervoze, uznemirenosti ili neraspoloženja – i kako ih možemo pametno zameniti.

  • Naxi aplikacija radio 2
  • Putovanja
    Španska ostrva uvode drastična pravila za turističke apartmane Španska ostrva uvode drastična pravila za turističke apartmane

    Za izdavanje nekretnine turistima biće potrebna saglasnost 60% komšija – a posledice za kršenje pravila biće ozbiljne.

    Produženi vikend: Četiri mesta koja bi trebalo da posetite u Srbiji Produženi vikend: Četiri mesta koja bi trebalo da posetite u Srbiji

    U potrazi za avanturom često biramo destinacije van naše zemlje, dok mnoga mesta koja su nam blizu ostaju nedovoljno istražena... Savršen odmor moguće je organizovati samo ako se malo udaljite od grada ili posetite deo države u koji nikad niste kročili.

  • Preporučujemo
    Aceton kao višenamensko sredstvo za čišćenje u domu Aceton kao višenamensko sredstvo za čišćenje u domu

    Iako je najpoznatiji kao sredstvo za uklanjanje laka za nokte, aceton ima mnogo širu primenu u domaćinstvu. Njegova moć rastvaranja čini ga izuzetno korisnim za čišćenje tvrdokornih mrlja, uklanjanje lepka i skidanje osušene boje. Takođe, može pomoći u saniranju manjih nezgoda, poput istopljene plastike na kuhinjskim površinama. Uz pravilnu upotrebu, aceton može zameniti mnoga komercijalna sredstva za čišćenje i uštedeti vam vreme i novac.

    Čarolija mirisnih zavesa: Trik koji osvežava vaš dom i do mesec dana Čarolija mirisnih zavesa: Trik koji osvežava vaš dom i do mesec dana

    Postoji jednostavan trik koji će doprineti da vaš dom odiše prijatnim mirisima jako dugo. Za ovaj trik vam je potrebno jako malo vremena, a rezultat će biti zavese koje zadržavaju svežinu i prijatan miris čak i do mesec dana.

  • Kursna lista
    Kupovni Srednji Prodajni
    EUR 116.40 117.22 118.05
    CHF 125.53 126.42 127.30
    USD 102.49 103.21 103.93
  • Povezani članci
  • Kako da prepoznate da unosite previše šećera? Ne ignorišite ovih pet signala!

    Mnogi ne mogu da zamisle život bez slatkiša, pa često ne razmišljaju o tome da li na taj način unose previše šećera. Šećer je takođe često skriven i u nekim proizvodima za koje vam nikada ne bi palo na pamet da mogu da ga sadrže... Zato je važno obratiti pažnju na signale koje vam šalje vaše telo.




    18-12-2024 | 10:17 | Autor/Izvor: Naxi media, Vogue

    Foto: Bigstock, Dean Drobot


    Američko udruženje za srce (American Heart Association) preporučuje da ne unosimo više od 25 do 36 grama, odnosno oko 100 do 150 kalorija šećera dnevno, dok Svetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje najviše 50 grama dnevno, uz napomenu: najbolje bi bilo svesti taj unos na 25 grama, prenosi Vogue.

    Uzimajući u obzir da limenka poznatog gaziranog soka sadrži 39 grama šećera, da čak i „zdrave“ namirnice, poput granole, sadrže oko 8 grama šećera, a grčki jogurt sa borovnicom 14 grama, očigledno je da ishrana obiluje skrivenim šećerima, što ove preporuke stavlja u sasvim drugačiji kontekst.

    Konzumiranjem hrane koja sadrži šećer, većina nas unosi barem duplo više šećera nego što to preporuke dopuštaju. U suštini, ne radimo to namerno. Taj šećer je jednostavno skriven u slatkišima, kolačima i sokovima, kao i u mnogim prerađenim namirnicama, i nije ga uvek lako prepoznati na listi sastojaka.


    Neki od termina koji ukazuju na dodati šećer, iako to na prvi pogled ne izgleda tako, su:

    Saharoza: hemijski naziv za običan šećer
    Glukoza, glukozni sirup ili dekstroza: često prisutni u prerađenoj hrani
    Fruktoza: voćni šećer, koji se često nalazi u voćnom ili kukuruznom sirupu
    Kukuruzni sirup (kukuruzni sirup s visokim sadržajem fruktoze): visoko prerađeni šećerni sirup koji se koristi u mnogim bezalkoholnim pićima
    Maltoza: sladni šećer, često se nalazi u hlebu i pivu
    Dekstroza: oblik glukoze
    Laktoza: mlečni šećer koji se nalazi u mlečnim proizvodima
    Inverzni šećer: šećer nastao razgradnjom saharoze, prisutan u mnogim konditorskim proizvodima
    Med: često se smatra "prirodnim", ali to je ipak oblik šećera
    Agavin sirup, javorov sirup ili sirup od pirinča: alternativni zaslađivači koji takođe sadrže šećer.

    Ukratko: sve što se završava na „-oza“, kao i „sirupi“ i „zaslađivači“, gotovo uvek označava šećer.

    Znakovi da unosite previše šećera

     

    Nije ni čudo što nam unos šećera često izmiče kontroli, kaže dr Lela Ahlemann, specijalista dermatologije, flebologije, proktologije i nutricionizma, koja je izdvojila nekoliko potencijalnih znakova koji ukazuju da osoba konzumira previše šećera.

    1. Gojenje i stalna glad


    Nije tajna da šećer sadrži mnogo kalorija. Međutim, postoji još jedan razlog zašto se brzo gojimo od šećera: „Ako unosite previše šećera, stalno ste gladni“, objašnjava Ahlemann.


    Razlog za to je što šećer kratkoročno podiže nivo glukoze u krvi, ali ne pruža dugotrajan osećaj sitosti zbog nedostatka vlakana. Stalna glad, koja vas tera da neprestano jedete, na kraju dovodi do gojenja. Svi znamo da je to znak prekomerne konzumacije šećera“, dodaje ona.


    2. Akne

    Kada jedemo šećer, ne raste samo nivo insulina, već i hormona u krvi koji se zove faktor rasta sličan insulinu 1, ili skraćeno IGF-1, kaže Ahlemann.
    U kombinaciji sa insulinom, ovaj IGF-1 stimuliše lojne žlezde i prekomernu keratinizaciju u njihovom području, zbog čega dolazi do zapušavanja žlezda, što vodi do pojave bubuljica i upala – objašnjava.

    3. Žudnja i promene raspoloženja

    Nagli porast nivoa glukoze u krvi dovodi do oslobađanja insulina, često u tolikoj meri da se šećer u krvi ne spušta samo na normalan nivo, već ispod „osnovne vrednosti“, što izaziva relativnu hipoglikemiju i dovodi do žudnje za hranom. Kod nekih ljudi, to takođe uzrokuje promene raspoloženja i razdražljivost, objašnjava Ahlemann.

    4. Upala i oslabljen imunitet


    Telo normalno apsorbuje šećer preko tankog creva. Međutim, ako količina prostih šećera, poput glukoze i fruktoze, premaši kapacitet tankog creva, taj šećer završava u debelom crevu, objašnjava Ahlemann. Stručnjaci ističu da taj šećer u debelom crevu postaje hrana za bakterije koje tu prirodno postoje.
    Selektivno hranjenje tih bakterija dovodi do njihove prekomerne proliferacije.

    Problem je što, nažalost, te bakterije na svojoj površini nose endotoksine, takozvane lipopolisaharide. Ovi endotoksini mogu napustiti creva, ući u krvotok i izazvati "tihu upalu", koja ubrzava starenje organizma i slabi imunološki sistem, objašnjava ekspertkinja.


    5. Ubrzano starenje

    Naučno je dokazano da visok unos šećera dovodi do stvaranja takozvanih AGE-a, ili naprednih krajnjih proizvoda glikacije, objašnjava Ahlemann. Ona upoređuje ovaj efekat sa karamelizacijom: u našem kolagenu, vlakna bi idealno trebalo da teku paralelno, ali kada je tkivo saharificirano, dolazi do formiranja poprečnih veza u kolagenskom vezivnom tkivu, što ga čini krutim, lomljivim i sklonim degeneraciji. Što je još važnije, telo postaje manje sposobno da samo to popravlja. To znači da se kvalitet našeg kolagena smanjuje.

  • Pročitajte i...
    Refluks Refluks kiseline: Evo šta bi trebalo da izbegavamo, ali i šta može da nam pomogne

    Refluks kiseline ili žgaravica (gorušica) tehnički je poznat kao gastroezofagealni refluks. Ovaj problem nastaje kada je ventil ili sfinkter koji povezuje želudac sa jednjakom oslabljen. U tom slučaju, želudačna kiselina, koja bi trebalo da ostane u želucu, vraća se u jednjak. Kako je kiselina iritantna, sluzokoža jednjaka postaje upaljena, uzrokujući neprijatnost.

    Namirnice koje povećavaju anksioznost: Evo šta bi trebalo izbegavati Namirnice koje povećavaju anksioznost: Evo šta bi trebalo izbegavati

    Naše mentalno zdravlje ne zavisi samo od stresa, svakodnevnih obaveza i životnog stila – ishrana igra važnu, a često zanemarenu ulogu. Ono što unosimo u organizam može značajno uticati na naše raspoloženje, nivo energije, pa čak i na pojavu ili pogoršanje simptoma anksioznosti i depresije. Određene namirnice, iako možda deluju bezopasno ili čak korisno, zapravo mogu narušiti hemijsku ravnotežu u telu i doprineti lošem psihičkom stanju. U nastavku teksta predstavljamo koje to svakodnevne namirnice mogu pojačati osećaj nervoze, uznemirenosti ili neraspoloženja – i kako ih možemo pametno zameniti.

    Šta se dešava s vašim telom kada ne unosite dovoljno vode? Šta se dešava s vašim telom kada ne unosite dovoljno vode?

    Ako vas ovo što ćete pročitati ne natera da posegnete za čašom vode, ne znamo šta hoće. Ispostavilo se da gotovo dve trećine ljudi ne pije dovoljno vode, a sve one šoljice čaja i piva koje konzumiramo zapravo čine više štete nego koristi.

    Pet znakova da unosite previše šećera Pet znakova da unosite previše šećera

    Teško je zamisliti život bez šećera. Ali koliko je previše? Američko udruženje za srce preporučuje da žene ne unose više od šest kašičica šećera dnevno, dok je za muškarce granica devet kašičica. To znači najviše 25–36 grama ili oko 100–150 kalorija šećera dnevno. Svetska zdravstvena organizacija (WHO) savetuje da se unos ograniči na 50 grama, a idealno ne više od 25 grama dnevno.

  • Komentari

    Komentara: 0

    Postavi komentar: