-
Poslednjih 5 pesama
- Nevena I Boris - Laz
- Crvena jabuka - Ni zadnji ni prvi
- Parni Valjak - Samo Ti
- Flamingosi - Obala
- Magazin - Gutljaj vina
-
-
Propuštene emisijeOstale emisije
-
Preporučujemo
Posni pire od pasulja
Pire od pasulja savršen je dodatak i jelima od mesa, ali i povrća. Takođe se odlično uklapa uz ribu i idealna je opcija za dane posta...
Salata sa junetinom i cveklom
Lagano, zdravo i ukusno – ova salata kombinuje svežinu, pun ukus junetine i blagu slatkoću cvekle u jednom izbalansiranom jelu.
-
Zdravlje
Refluks kiseline: Evo šta bi trebalo da izbegavamo, ali i šta može da nam pomogne
Refluks kiseline ili žgaravica (gorušica) tehnički je poznat kao gastroezofagealni refluks. Ovaj problem nastaje kada je ventil ili sfinkter koji povezuje želudac sa jednjakom oslabljen. U tom slučaju, želudačna kiselina, koja bi trebalo da ostane u želucu, vraća se u jednjak. Kako je kiselina iritantna, sluzokoža jednjaka postaje upaljena, uzrokujući neprijatnost.
Namirnice koje povećavaju anksioznost: Evo šta bi trebalo izbegavati
Naše mentalno zdravlje ne zavisi samo od stresa, svakodnevnih obaveza i životnog stila – ishrana igra važnu, a često zanemarenu ulogu. Ono što unosimo u organizam može značajno uticati na naše raspoloženje, nivo energije, pa čak i na pojavu ili pogoršanje simptoma anksioznosti i depresije. Određene namirnice, iako možda deluju bezopasno ili čak korisno, zapravo mogu narušiti hemijsku ravnotežu u telu i doprineti lošem psihičkom stanju. U nastavku teksta predstavljamo koje to svakodnevne namirnice mogu pojačati osećaj nervoze, uznemirenosti ili neraspoloženja – i kako ih možemo pametno zameniti.
-
-
Putovanja
Španska ostrva uvode drastična pravila za turističke apartmane
Za izdavanje nekretnine turistima biće potrebna saglasnost 60% komšija – a posledice za kršenje pravila biće ozbiljne.
Produženi vikend: Četiri mesta koja bi trebalo da posetite u Srbiji
U potrazi za avanturom često biramo destinacije van naše zemlje, dok mnoga mesta koja su nam blizu ostaju nedovoljno istražena... Savršen odmor moguće je organizovati samo ako se malo udaljite od grada ili posetite deo države u koji nikad niste kročili.
-
Preporučujemo
Aceton kao višenamensko sredstvo za čišćenje u domu
Iako je najpoznatiji kao sredstvo za uklanjanje laka za nokte, aceton ima mnogo širu primenu u domaćinstvu. Njegova moć rastvaranja čini ga izuzetno korisnim za čišćenje tvrdokornih mrlja, uklanjanje lepka i skidanje osušene boje. Takođe, može pomoći u saniranju manjih nezgoda, poput istopljene plastike na kuhinjskim površinama. Uz pravilnu upotrebu, aceton može zameniti mnoga komercijalna sredstva za čišćenje i uštedeti vam vreme i novac.
Čarolija mirisnih zavesa: Trik koji osvežava vaš dom i do mesec dana
Postoji jednostavan trik koji će doprineti da vaš dom odiše prijatnim mirisima jako dugo. Za ovaj trik vam je potrebno jako malo vremena, a rezultat će biti zavese koje zadržavaju svežinu i prijatan miris čak i do mesec dana.
-
Kursna lista
Kupovni Srednji Prodajni EUR 116.40 117.22 118.05 CHF 125.53 126.42 127.30 USD 102.49 103.21 103.93
-
Hrana za koju verujemo da je izuzetno zdrava, a istina je daleko od toga
Jogurt, granola, čips od kelja – sve ove namirnice zvuče zdravo, zar ne?
14-02-2024 | 12:14 | Autor/Izvor: Naxi media, Henry Ford Health
Foto: Bigstock, Yacobchuk
Nažalost, bez obzira koliko hrana zvuči dobro – posebno u kombinaciji sa popularnim rečima kao što su „potpuno prirodno“, „bez glutena“ i „aktivne kulture uživo“ – ona i dalje može biti loša za vas. Iako su neke informacije verovatno tačne, one ne moraju nužno da kvalifikuju hranu kao zdravu. Na kraju krajeva, kolačić može biti bez glutena, holesterola i organski, a da i dalje ima visok sadržaj kalorija, masti i šećera.
Evo 10 namirnica za koje verujemo da nose „oreol zdravlja“, ali možda ne bi trebalo da budu na vašem tanjiru:
Hleb od celog zrna.
Mnogi ljudi biraju hleb od celog zrna jer misle da je hranljiviji. Realnost: većina ovih hlebova i dalje navodi belo obogaćeno pšenično brašno kao prvi sastojak. Naravno, ovi hlebovi takođe mogu da sadrže cela zrna, ali pre svega proverite da li se cela zrna nalaze samo u tragovima.Jogurt
Jogurt je zaslužio mesto u kući slavnih zdrave hrane jer je jedna od retkih namirnica koje su prirodno bogate probioticima, takozvanim dobrim bakterijama koje štite vašu crevnu floru. Ali nije svaki jogurt dobar za vas, a smrznuti jogurt se ne razlikuje mnogo od sladoleda. Ne samo da je bogat šećerom, već je često ukrašen i nezdravim dodacima. Jogurti sa ukusom, posebno oni namenjeni deci, imaju tendenciju da budu prepuni šećera.
Suvo voćeVećina ljudi zna da su voćne grickalice upakovane za decu nešto više od šećera i voćnog soka, ali sušeno voće takođe može da bude problematično. Osušenom voću često nedostaju hranljive materije rastvorljive u vodi u svojim svežim, konzerviranim ili smrznutim pandanima i bogato je kalorijama. Kada se voda ukloni, lako je prejesti se.
Granola
Bilo da posipate granolu po jogurtu ili samo grickate granolu, većina proizvoda od granole je puna masti i šećera. Naravno, tu su i zdrav sastojci - zob, sušeno voće, orasi i semenke su zdravi sastojci bogati hranljivim materijama. Ali onda proizvođači uzmu te sastojke i premažu ih nekom vrstom zaslađivača (šećer, melasa, med i kukuruzni sirup su uobičajeni izbor) i peku ih u ulju. Savet je da vaš prvi izbor bude musli, ako volite ovakvu hranu.
Mleka na biljnoj bazi
Mnogi ljudi žive u zabludi da je biljno mleko poput sojinog, bademovog i pirinčanog mleka bolje od kravljeg mleka. Međutim, ovo mleko nema istu mešavinu hranljivih materija kao kravlje mleko. Osim toga, mnoga biljna mleka, posebno aromatizovane sorte, su puna masti i šećera. -
Pročitajte i...
Refluks kiseline: Evo šta bi trebalo da izbegavamo, ali i šta može da nam pomogne
Refluks kiseline ili žgaravica (gorušica) tehnički je poznat kao gastroezofagealni refluks. Ovaj problem nastaje kada je ventil ili sfinkter koji povezuje želudac sa jednjakom oslabljen. U tom slučaju, želudačna kiselina, koja bi trebalo da ostane u želucu, vraća se u jednjak. Kako je kiselina iritantna, sluzokoža jednjaka postaje upaljena, uzrokujući neprijatnost.
Namirnice koje povećavaju anksioznost: Evo šta bi trebalo izbegavati
Naše mentalno zdravlje ne zavisi samo od stresa, svakodnevnih obaveza i životnog stila – ishrana igra važnu, a često zanemarenu ulogu. Ono što unosimo u organizam može značajno uticati na naše raspoloženje, nivo energije, pa čak i na pojavu ili pogoršanje simptoma anksioznosti i depresije. Određene namirnice, iako možda deluju bezopasno ili čak korisno, zapravo mogu narušiti hemijsku ravnotežu u telu i doprineti lošem psihičkom stanju. U nastavku teksta predstavljamo koje to svakodnevne namirnice mogu pojačati osećaj nervoze, uznemirenosti ili neraspoloženja – i kako ih možemo pametno zameniti.
Šta se dešava s vašim telom kada ne unosite dovoljno vode?
Ako vas ovo što ćete pročitati ne natera da posegnete za čašom vode, ne znamo šta hoće. Ispostavilo se da gotovo dve trećine ljudi ne pije dovoljno vode, a sve one šoljice čaja i piva koje konzumiramo zapravo čine više štete nego koristi.
Pet znakova da unosite previše šećera
Teško je zamisliti život bez šećera. Ali koliko je previše? Američko udruženje za srce preporučuje da žene ne unose više od šest kašičica šećera dnevno, dok je za muškarce granica devet kašičica. To znači najviše 25–36 grama ili oko 100–150 kalorija šećera dnevno. Svetska zdravstvena organizacija (WHO) savetuje da se unos ograniči na 50 grama, a idealno ne više od 25 grama dnevno.
-
Komentari
Komentara: 0
Postavi komentar: