-
Poslednjih 5 pesama
- Riblja čorba - Avionu Slomicu Ti Krila
- Nevena I Boris - Laz
- Crvena jabuka - Ni zadnji ni prvi
- Parni Valjak - Samo Ti
- Flamingosi - Obala
-
-
Propuštene emisijeOstale emisije
-
Preporučujemo
Posni pire od pasulja
Pire od pasulja savršen je dodatak i jelima od mesa, ali i povrća. Takođe se odlično uklapa uz ribu i idealna je opcija za dane posta...
Salata sa junetinom i cveklom
Lagano, zdravo i ukusno – ova salata kombinuje svežinu, pun ukus junetine i blagu slatkoću cvekle u jednom izbalansiranom jelu.
-
Zdravlje
Refluks kiseline: Evo šta bi trebalo da izbegavamo, ali i šta može da nam pomogne
Refluks kiseline ili žgaravica (gorušica) tehnički je poznat kao gastroezofagealni refluks. Ovaj problem nastaje kada je ventil ili sfinkter koji povezuje želudac sa jednjakom oslabljen. U tom slučaju, želudačna kiselina, koja bi trebalo da ostane u želucu, vraća se u jednjak. Kako je kiselina iritantna, sluzokoža jednjaka postaje upaljena, uzrokujući neprijatnost.
Namirnice koje povećavaju anksioznost: Evo šta bi trebalo izbegavati
Naše mentalno zdravlje ne zavisi samo od stresa, svakodnevnih obaveza i životnog stila – ishrana igra važnu, a često zanemarenu ulogu. Ono što unosimo u organizam može značajno uticati na naše raspoloženje, nivo energije, pa čak i na pojavu ili pogoršanje simptoma anksioznosti i depresije. Određene namirnice, iako možda deluju bezopasno ili čak korisno, zapravo mogu narušiti hemijsku ravnotežu u telu i doprineti lošem psihičkom stanju. U nastavku teksta predstavljamo koje to svakodnevne namirnice mogu pojačati osećaj nervoze, uznemirenosti ili neraspoloženja – i kako ih možemo pametno zameniti.
-
-
Putovanja
Gradovi koji su turiste najviše razočarali: Skupoća, gužve i manjak autentičnosti
Kompanija Radical Storage, koja se bavi skladištenjem prtljaga, sprovela je istraživanje o tome koje su svetske destinacije bile najveće razočaranje za posetioce. Na osnovu analize više od 97.000 Google recenzija u 100 najposećenijih gradova sveta, otkriveno je gde turisti najčešće ostaju nezadovoljni.
Španska ostrva uvode drastična pravila za turističke apartmane
Za izdavanje nekretnine turistima biće potrebna saglasnost 60% komšija – a posledice za kršenje pravila biće ozbiljne.
-
Preporučujemo
Aceton kao višenamensko sredstvo za čišćenje u domu
Iako je najpoznatiji kao sredstvo za uklanjanje laka za nokte, aceton ima mnogo širu primenu u domaćinstvu. Njegova moć rastvaranja čini ga izuzetno korisnim za čišćenje tvrdokornih mrlja, uklanjanje lepka i skidanje osušene boje. Takođe, može pomoći u saniranju manjih nezgoda, poput istopljene plastike na kuhinjskim površinama. Uz pravilnu upotrebu, aceton može zameniti mnoga komercijalna sredstva za čišćenje i uštedeti vam vreme i novac.
Čarolija mirisnih zavesa: Trik koji osvežava vaš dom i do mesec dana
Postoji jednostavan trik koji će doprineti da vaš dom odiše prijatnim mirisima jako dugo. Za ovaj trik vam je potrebno jako malo vremena, a rezultat će biti zavese koje zadržavaju svežinu i prijatan miris čak i do mesec dana.
-
Kursna lista
Kupovni Srednji Prodajni EUR 116.40 117.22 118.05 CHF 125.53 126.42 127.30 USD 102.49 103.21 103.93
-
Doktor otkriva najbolje vreme za doručak i večeru ako želite da smršate
Mnogi gube vreme na neučinkovite dijete, ali prema dr Naheedu Aliju, ključ za sagorevanje masnih naslaga na stomaku leži u pravilnom vremenskom rasporedu obroka. Prilagođavanje ishrane prirodnom cirkadijalnom ritmu tela može poboljšati metabolizam i smanjiti visceralnu mast – onu najopasniju masnoću koja se taloži oko unutrašnjih organa i povećava rizik od bolesti.
16-01-2025 | 11:38 | Autor/Izvor: Naxi media, Nypost
Foto: Bigstock, Prostock-studio
Optimalno vreme za doručak i večeru
Dr Ali savetuje da doručak treba pojesti unutar sat vremena od buđenja, idealno oko 7 sati ujutru, kako bi se pokrenuo metabolizam. S druge strane, večeru bi trebalo konzumirati najmanje dva do tri sata pre spavanja, oko 19 časova, kako bi telo imalo dovoljno vremena za varenje pre nego što se metabolizam uspori tokom noći.
Zašto je vreme obroka važno?
Studije su pokazale da konzumacija hrane u određenim periodima dana može značajno uticati na sagorevanje kalorija i smanjenje visceralne masti. Na primer, telo sagoreva najmanje kalorija tokom kasne biološke noći, dok je sagorevanje najintenzivnije u biološkom popodnevu i večeri.
Istraživanja iz 2019. godine preporučuju unos dva do tri obroka dnevno, s posebnim naglaskom na doručak, završavanje obroka između 15 i 16 časova, izbegavanje kasnih večernjih obroka i post od 12 do 16 sati. Ovaj način ishrane može smanjiti nivo holesterola, upale i osećaj gladi, dok istovremeno poboljšava cirkadijalni ritam – unutrašnji biološki sat koji reguliše san, hormone, apetit i varenje.
Kako to utiče na zdravlje?
Dr Ali ističe da ovakav raspored ishrane podržava osetljivost na insulin i reguliše hormone gladi, što olakšava kontrolu telesne težine. S obzirom na to da višak abdominalne masti i sedentarni način života mogu dovesti do insulinske rezistencije, a zatim i do dijabetesa tipa 2, pravilno tempiranje obroka može imati dugoročne koristi za zdravlje.
Iako raniji završetak obroka možda nije praktičan za sve, stručnjaci savetuju da je ključno unositi većinu kalorija ranije tokom dana ili obezbediti dovoljno dug period bez hrane između večere i doručka. -
Pročitajte i...
Refluks kiseline: Evo šta bi trebalo da izbegavamo, ali i šta može da nam pomogne
Refluks kiseline ili žgaravica (gorušica) tehnički je poznat kao gastroezofagealni refluks. Ovaj problem nastaje kada je ventil ili sfinkter koji povezuje želudac sa jednjakom oslabljen. U tom slučaju, želudačna kiselina, koja bi trebalo da ostane u želucu, vraća se u jednjak. Kako je kiselina iritantna, sluzokoža jednjaka postaje upaljena, uzrokujući neprijatnost.
Namirnice koje povećavaju anksioznost: Evo šta bi trebalo izbegavati
Naše mentalno zdravlje ne zavisi samo od stresa, svakodnevnih obaveza i životnog stila – ishrana igra važnu, a često zanemarenu ulogu. Ono što unosimo u organizam može značajno uticati na naše raspoloženje, nivo energije, pa čak i na pojavu ili pogoršanje simptoma anksioznosti i depresije. Određene namirnice, iako možda deluju bezopasno ili čak korisno, zapravo mogu narušiti hemijsku ravnotežu u telu i doprineti lošem psihičkom stanju. U nastavku teksta predstavljamo koje to svakodnevne namirnice mogu pojačati osećaj nervoze, uznemirenosti ili neraspoloženja – i kako ih možemo pametno zameniti.
Šta se dešava s vašim telom kada ne unosite dovoljno vode?
Ako vas ovo što ćete pročitati ne natera da posegnete za čašom vode, ne znamo šta hoće. Ispostavilo se da gotovo dve trećine ljudi ne pije dovoljno vode, a sve one šoljice čaja i piva koje konzumiramo zapravo čine više štete nego koristi.
Pet znakova da unosite previše šećera
Teško je zamisliti život bez šećera. Ali koliko je previše? Američko udruženje za srce preporučuje da žene ne unose više od šest kašičica šećera dnevno, dok je za muškarce granica devet kašičica. To znači najviše 25–36 grama ili oko 100–150 kalorija šećera dnevno. Svetska zdravstvena organizacija (WHO) savetuje da se unos ograniči na 50 grama, a idealno ne više od 25 grama dnevno.
-
Komentari
Komentara: 0
Postavi komentar: