-
Poslednjih 5 pesama
- Elektricni Orgazam - Bejbe, ti nisi tu
- Jelena Tomašević - Radio svira za nas
- Generacija 5 - Dolazim Za 5 Minuta
- Bajaga - Muzika na struju
- Boris Novković - Ne vjerujem tvojim usnama
-
-
Propuštene emisijeOstale emisije
-
Preporučujemo
Posni pire od pasulja
Pire od pasulja savršen je dodatak i jelima od mesa, ali i povrća. Takođe se odlično uklapa uz ribu i idealna je opcija za dane posta...
Salata sa junetinom i cveklom
Lagano, zdravo i ukusno – ova salata kombinuje svežinu, pun ukus junetine i blagu slatkoću cvekle u jednom izbalansiranom jelu.
-
Zdravlje
Refluks kiseline: Evo šta bi trebalo da izbegavamo, ali i šta može da nam pomogne
Refluks kiseline ili žgaravica (gorušica) tehnički je poznat kao gastroezofagealni refluks. Ovaj problem nastaje kada je ventil ili sfinkter koji povezuje želudac sa jednjakom oslabljen. U tom slučaju, želudačna kiselina, koja bi trebalo da ostane u želucu, vraća se u jednjak. Kako je kiselina iritantna, sluzokoža jednjaka postaje upaljena, uzrokujući neprijatnost.
Namirnice koje povećavaju anksioznost: Evo šta bi trebalo izbegavati
Naše mentalno zdravlje ne zavisi samo od stresa, svakodnevnih obaveza i životnog stila – ishrana igra važnu, a često zanemarenu ulogu. Ono što unosimo u organizam može značajno uticati na naše raspoloženje, nivo energije, pa čak i na pojavu ili pogoršanje simptoma anksioznosti i depresije. Određene namirnice, iako možda deluju bezopasno ili čak korisno, zapravo mogu narušiti hemijsku ravnotežu u telu i doprineti lošem psihičkom stanju. U nastavku teksta predstavljamo koje to svakodnevne namirnice mogu pojačati osećaj nervoze, uznemirenosti ili neraspoloženja – i kako ih možemo pametno zameniti.
-
-
Putovanja
Španska ostrva uvode drastična pravila za turističke apartmane
Za izdavanje nekretnine turistima biće potrebna saglasnost 60% komšija – a posledice za kršenje pravila biće ozbiljne.
Produženi vikend: Četiri mesta koja bi trebalo da posetite u Srbiji
U potrazi za avanturom često biramo destinacije van naše zemlje, dok mnoga mesta koja su nam blizu ostaju nedovoljno istražena... Savršen odmor moguće je organizovati samo ako se malo udaljite od grada ili posetite deo države u koji nikad niste kročili.
-
Preporučujemo
Aceton kao višenamensko sredstvo za čišćenje u domu
Iako je najpoznatiji kao sredstvo za uklanjanje laka za nokte, aceton ima mnogo širu primenu u domaćinstvu. Njegova moć rastvaranja čini ga izuzetno korisnim za čišćenje tvrdokornih mrlja, uklanjanje lepka i skidanje osušene boje. Takođe, može pomoći u saniranju manjih nezgoda, poput istopljene plastike na kuhinjskim površinama. Uz pravilnu upotrebu, aceton može zameniti mnoga komercijalna sredstva za čišćenje i uštedeti vam vreme i novac.
Čarolija mirisnih zavesa: Trik koji osvežava vaš dom i do mesec dana
Postoji jednostavan trik koji će doprineti da vaš dom odiše prijatnim mirisima jako dugo. Za ovaj trik vam je potrebno jako malo vremena, a rezultat će biti zavese koje zadržavaju svežinu i prijatan miris čak i do mesec dana.
-
Kursna lista
Kupovni Srednji Prodajni EUR 116.40 117.22 118.05 CHF 125.53 126.42 127.30 USD 102.49 103.21 103.93
-
Devet znakova da ne unosite dovoljno ugljenih hidrata!
U svetu zdrave ishrane, proteini se često doživljavaju kao heroji, dok su ugljeni hidrati nepravedno demonizovani. Ideja da smanjenje unosa ugljenih hidrata doprinosi bržem gubitku kilograma vodi poreklo još iz dijetne kulture osamdesetih godina. Popularnost keto dijete dodatno je uticala na ovu percepciju, iako ugljeni hidrati igraju ključnu ulogu u našem telu.
15-01-2025 | 10:41 | Autor/Izvor: Naxi media, Glamour
Foto: Bigstock, Nicoleta Ionescu
Šta su ugljeni hidrati?
Ugljeni hidrati su jedan od tri glavna makronutrijenta, zajedno s proteinima i mastima. Oni su glavni izvor energije za mozak i mišiće. Prema nutricionistkinji Riji Lakani-Kanji, važno je u ishranu uključiti zdrave, kompleksne ugljene hidrate poput celih žitarica, mahunarki i povrća, umesto da ih izbacujemo.
Jednostavni vs. kompleksni ugljeni hidrati
Jednostavni ugljeni hidrati: Prirodno prisutni šećeri u voću (fruktoza) i mleku (laktoza), ali i rafinisani šećeri u slatkišima i belom hlebu.
Kompleksni ugljeni hidrati: Cela zrna, povrće bogato skrobom (poput batata i brokolija), mahunarke i integralni proizvodi.
Kompleksni ugljeni hidrati sadrže vlakna, vitamine i minerale koji su ključni za zdravlje, dok jednostavni ugljeni hidrati brzo podižu nivo šećera u krvi, što može povećati rizik od dijabetesa i srčanih bolesti.
Koliko bi ugljenih hidrata trebalo da unosimo?
Preporučuje se da trećinu dnevnog unosa hrane čine kompleksni ugljeni hidrati poput krompira, integralnog hleba, pirinča i testenine. Porcija treba da bude veličine pesnice, osim u slučaju dijabetesa, kada je neophodno konsultovati se s lekarom.Znakovi da niste unelo dovoljno ugljenih hidrata
Stalno se osećate umorno
Ugljeni hidrati su osnovni izvor energije. Njihov nedostatak tera telo da koristi proteine i masti za energiju, što može izazvati umor i simptome poput „keto gripa.“
Treninzi su vam teži
Ugljeni hidrati pomažu očuvanju proteina za izgradnju mišića, pa njihov nedostatak može smanjiti performanse tokom vežbanja.
Imate poteškoće s koncentracijom
Mozak koristi glukozu iz ugljenih hidrata kao gorivo. Nedostatak ugljenih hidrata može izazvati probleme sa fokusom i pamćenjem.
Naduti ste
Smanjen unos ugljenih hidrata često znači i manje vlakana, što može dovesti do zatvora i nadutosti.
Vaša težina oscilira
Gubitak težine na dijetama sa malo ugljenih hidrata često je rezultat gubitka vode, a ne masti. Ponovni unos ugljenih hidrata vraća ovu težinu.Uvek ste gladni nakon obroka
Nizak nivo ugljenih hidrata smanjuje energiju i izaziva osećaj gladi. Kombinovanje kompleksnih ugljenih hidrata s proteinima može pomoći u dužem osećaju sitosti.
Imate loš zadah
Nedostatak ugljenih hidrata može telo staviti u stanje ketoze, što proizvodi ketone s neprijatnim mirisom.
Stalno žudite za šećerom
Nizak nivo šećera u krvi zbog nedostatka ugljenih hidrata izaziva žudnju za brzim izvorima energije, poput slatkiša.
Često vas boli glava
Nizak unos ugljenih hidrata može sniziti nivo šećera u krvi i izazvati dehidraciju, što dovodi do glavobolja. -
Pročitajte i...
Refluks kiseline: Evo šta bi trebalo da izbegavamo, ali i šta može da nam pomogne
Refluks kiseline ili žgaravica (gorušica) tehnički je poznat kao gastroezofagealni refluks. Ovaj problem nastaje kada je ventil ili sfinkter koji povezuje želudac sa jednjakom oslabljen. U tom slučaju, želudačna kiselina, koja bi trebalo da ostane u želucu, vraća se u jednjak. Kako je kiselina iritantna, sluzokoža jednjaka postaje upaljena, uzrokujući neprijatnost.
Namirnice koje povećavaju anksioznost: Evo šta bi trebalo izbegavati
Naše mentalno zdravlje ne zavisi samo od stresa, svakodnevnih obaveza i životnog stila – ishrana igra važnu, a često zanemarenu ulogu. Ono što unosimo u organizam može značajno uticati na naše raspoloženje, nivo energije, pa čak i na pojavu ili pogoršanje simptoma anksioznosti i depresije. Određene namirnice, iako možda deluju bezopasno ili čak korisno, zapravo mogu narušiti hemijsku ravnotežu u telu i doprineti lošem psihičkom stanju. U nastavku teksta predstavljamo koje to svakodnevne namirnice mogu pojačati osećaj nervoze, uznemirenosti ili neraspoloženja – i kako ih možemo pametno zameniti.
Šta se dešava s vašim telom kada ne unosite dovoljno vode?
Ako vas ovo što ćete pročitati ne natera da posegnete za čašom vode, ne znamo šta hoće. Ispostavilo se da gotovo dve trećine ljudi ne pije dovoljno vode, a sve one šoljice čaja i piva koje konzumiramo zapravo čine više štete nego koristi.
Pet znakova da unosite previše šećera
Teško je zamisliti život bez šećera. Ali koliko je previše? Američko udruženje za srce preporučuje da žene ne unose više od šest kašičica šećera dnevno, dok je za muškarce granica devet kašičica. To znači najviše 25–36 grama ili oko 100–150 kalorija šećera dnevno. Svetska zdravstvena organizacija (WHO) savetuje da se unos ograniči na 50 grama, a idealno ne više od 25 grama dnevno.
-
Komentari
Komentara: 0
Postavi komentar: