-
Poslednjih 5 pesama
- Gibonni - Zamoli me
- Bajaga - Na vrhovima prstiju
- Boris Novković - Nesanica
- Oliver Dragojević - Tko sam ja da ti sudim
- Tose I Antonija - Volim Osmjeh Tvoj
-
Propuštene emisijeOstale emisije
-
PreporučujemoAromatični pire od celera
Možda pire od celera nije prva stvar koju ćete poželeti da pripremite kao dodatak uz vaše glavno jelo, a li ipak imajte dve stvari na umu pre nego što odustanete. Pire od celera se služi u mnogim poznatim i visoko rangiranim restoranima i savršeno se uklapa uz meso. Takođe pire od celera je definitivno zdravija verzija.
-
ZdravljeUbrzajte metabolizam uz dva začina koja možete da dodate u kafu
Uz dva začina ne samo da možete da obogatite ukus kafe, već možete i da ubrzate vaš metabolizam.
Naučnici otkrivaju: Posebna ishrana može da uspori starenje mozgaIako za sada ne postoji način da se proces starenja mozga zaustavi, moguće je usporiti njegov pad, a nova studija ukazuje na ključnu ulogu nivoa šećera u krvi u brzini starenja mozga.
-
PutovanjaNajbolje zimske destinacije u Evropi ove sezone!
Magazin TimeOut kreirao je listu najboljih destinacija za zimski period. Navodi se da moežete da birate mesta od severa Finske do fantastičnih ulica Španije, pa evo gde biste sve mogli da otputujete ove zime!
Firenca najavljuje desetogodišnji plan borbe protiv prekomernog turizmaGradonačelnica Firence, Sara Funaro, predstavila je deset tačaka plana za suzbijanje problema prekomernog turizma.
-
PreporučujemoPet prirodnih načina da održite svež miris u vašem domu
Ako želite da vaš dom uvek miriše sveže i prijatno, ali želite da izbegnete sintetičke osveživače vazduha, mnogobrojna su rešenja koja možete da isprobate. Evo pet efikasnih metoda za postizanje svežeg mirisa u vašem domu...
Cimet nije samo ukusan začin – isprobajte ga i kao sredstvo za čišćenjeCimet je verovatno jedan od najpopularnijih začina na svetu, cenjen zbog svog bogatog ukusa i mirisa. Dodajemo ga raznim jelima, od slanih do slatkih, ali mnogi ne znaju da ovaj začin ima i primenu u domaćinstvu – može biti vrlo koristan za čišćenje i osvežavanje prostora.
-
Kursna lista
Kupovni Srednji Prodajni EUR 116.18 117.00 117.81 CHF 124.68 125.56 126.44 USD 110.15 110.93 111.70
-
Da li je zeleni čaj zdraviji od crnog čaja? Evo šta nauka kaže
Imamo dobre vesti za ljubitelje i crnog i zelenog čaja! Čaj je drugo najpopularnije piće na svetu, odmah posle vode, a oko 80% američkih domaćinstava ga redovno koristi, prema podacima Zavoda za statistiku SAD-a. Iako se crni čaj najviše konzumira, sa oko 84% od ukupne potrošnje čaja u SAD-u, zeleni čaj zauzima drugo mesto sa približno 15%. S obzirom na ovu razliku, možda se pitate: da li je jedan od ovih čajeva zapravo zdraviji od drugog?
15-10-2024 | 10:21 | Autor/Izvor: Naxi media, Eat This Not That
Foto: Bigstock, Tatiana Yashina
Osvrnućemo se na naučne dokaze i istražiti koristi crnog i zelenog čaja. Zanimljivo je da i crni i zeleni čaj potiču od biljke Camellia sinensis, ali se razlikuju po metodama obrade. Na primer, nakon branja, listovi prolaze kroz oksidaciju, što im daje specifičan miris i boju. Oksidacioni proces može se zaustaviti toplotom, čime se deaktiviraju enzimi. Na ovaj način se proizvode različite vrste čaja, poput crnog i zelenog.Pogledajmo ove razlike detaljnije. Crni čaj se pravi od listova biljke Camellia sinensis, koji su potpuno oksidovani i fermentisani kako bi se dobila specifična, jaka aroma čaja. Tokom oksidacije, listovi se izlažu vazduhu, što im pojačava boju i intenzivira ukus. Nakon toga, listovi se mogu ostaviti u tom obliku ili se dodatno zagrevaju, suše i usitnjavaju kako bi se napravio crni čaj. Ovaj proces rezultira tamnom bojom čaja sa snažnim, ponekad gorkim ukusom.
Najpopularnije vrste čistog crnog čaja uključuju Asam i Darjeeling, dok među popularnim mešavinama crnog čaja spadaju Earl Grey, Bigelow i Chai čajevi.
Šta je zeleni čaj?
Zeleni čaj se takođe pravi od listova biljke Camellia sinensis, ali koristi mlade, nefermentisane listove. Za razliku od crnog čaja, listovi se brzo termički obrađuju i usitnjavaju, bez oksidacije. Pan-prženje listova neophodno je kako bi se sprečila oksidacija izazvana prirodnim enzimima prisutnim u listovima.
Najpopularniji tip zelenog čaja je senča, dok se ostale vrste zelenog čaja, poput matče, banče i gjokura, proizvode od njega. U poređenju sa crnim čajem, zeleni čaj ima mnogo blaži ukus.
Vredi napomenuti da temperatura vode, vreme natapanja i koncentracija čaja takođe mogu promeniti ukus oba čaja.Nutritivne razlike: Kako se porede?
Crni i zeleni čaj imaju slične nutritivne profile, jer oba sadrže kofein, antioksidanse i druge važne fitonutrijente. Uobičajen napitak, pripremljen u proporciji od 1 gram listova čaja na 100 mililitara vode, sadrži približno 250 do 350 miligrama čvrstih materija čaja. Ove materije sadrže oko 30-42% katehina, ili polifenola, koji imaju blagotvoran učinak na organizam, i 3-6% kofeina.
Uticaj obrade i oksidacije
Glavne nutritivne razlike između crnog i zelenog čaja proizlaze iz načina na koji se obrađuju i oksiduju.
Iako oba čaja sadrže slične količine polifenola, vrste flavonoida ili fitonutrijenata u svakom čaju se razlikuju zbog procesa obrade. Svaki od njih nudi specifične zdravstvene koristi, o čemu ćemo govoriti u nastavku.
Kalorijski sadržaj i nivo kofeina
I crni i zeleni čaj gotovo da nemaju kalorije i sadrže slične količine kofeina.
Jedna šolja crnog čaja sadrži nula kalorija, malu količinu prirodno prisutnog natrijuma (manje od 5 miligrama) i 26 miligrama kofeina.
U poređenju s tim, šolja zelenog čaja sadrži manje od 2 kalorije, malu količinu proteina (0,25 grama) i nešto više kofeina – 29 miligrama. Takođe sadrži tragove vitamina i minerala, uključujući gvožđe, magnezijum, kalijum, natrijum, cink, mangan, tiamin, riboflavin, niacin i vitamin B-6.Razlike u nutritivnim sastojcima: Da li su važne?
Iako zeleni čaj ima nešto više vitamina i minerala od crnog čaja, te količine su relativno male. Ipak, svaki detalj je važan kada je reč o ishrani. Na kraju, sve se svodi na to koji čaj više volite i koji ćete zapravo konzumirati. Kada nešto postane navika, vidimo stvarni uticaj lekovitih namirnica, poput čaja.
Zdravstvene koristi crnog i zelenog čaja
Desetina godina istraživanja pokazala su da fitonutrijenti u oba čaja mogu podržati kardiovaskularno i metaboličko zdravlje. Novija istraživanja sugerišu da ovi čajevi takođe mogu imati potencijalne koristi u anti-ageing tretmanima, kao i u tretmanima protiv dijabetesa. Ključne koristi dolaze od katehina i teaflavina, moćnih fitonutrijenata prisutnih u oba tipa čaja.
S obzirom na razlike u obradi, crni čaj sadrži teaflavine i tearubigine, koji daju čaju tamnu boju i gorak ukus. Zeleni čaj, koji nije oksidovan, zadržava veći procenat katehina, posebno EGCG (epigalokatehin-3-galat), koji se često pominje u istraživanjima o njegovim zdravstvenim prednostima.Crni čaj vs. zeleni čaj: Koji je zdraviji?
Ne postoji jasan pobednik. I crni i zeleni čaj nude značajne zdravstvene koristi. Najvažnije je odabrati čaj koji najviše volite i koji ćete redovno konzumirati, jer oba čaja imaju svojstva koja mogu doprineti vašem zdravlju. -
Pročitajte i...Ubrzajte metabolizam uz dva začina koja možete da dodate u kafu
Uz dva začina ne samo da možete da obogatite ukus kafe, već možete i da ubrzate vaš metabolizam.
Naučnici otkrivaju: Posebna ishrana može da uspori starenje mozgaIako za sada ne postoji način da se proces starenja mozga zaustavi, moguće je usporiti njegov pad, a nova studija ukazuje na ključnu ulogu nivoa šećera u krvi u brzini starenja mozga.
Da li je sok od celera zaista zdrav? Evo šta sve treba da znate!Sok od celera sadrži brojne hranljive materije koje donose zdravstvene beneficije, uključujući antioksidanse i protivupalne spojeve. Bogat je hranljivim materijama, a konzumacija ovog napitka može da ima mnoge koristi za zdravlje.
Hrana koja štiti vaše srce: Najbolji izbor za doručakNaučnici su otkrili da zamena omiljenog doručka hranljivijom alternativom može značajno da smanji rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti.
-
Komentari
Komentara: 0
Postavi komentar: