-
Poslednjih 5 pesama
- Magazin - Gutljaj vina
- Elektricni Orgazam - Bejbe, ti nisi tu
- Jelena Tomašević - Radio svira za nas
- Generacija 5 - Dolazim Za 5 Minuta
- Bajaga - Muzika na struju
-
-
Propuštene emisijeOstale emisije
-
Preporučujemo
Posni pire od pasulja
Pire od pasulja savršen je dodatak i jelima od mesa, ali i povrća. Takođe se odlično uklapa uz ribu i idealna je opcija za dane posta...
Salata sa junetinom i cveklom
Lagano, zdravo i ukusno – ova salata kombinuje svežinu, pun ukus junetine i blagu slatkoću cvekle u jednom izbalansiranom jelu.
-
Zdravlje
Refluks kiseline: Evo šta bi trebalo da izbegavamo, ali i šta može da nam pomogne
Refluks kiseline ili žgaravica (gorušica) tehnički je poznat kao gastroezofagealni refluks. Ovaj problem nastaje kada je ventil ili sfinkter koji povezuje želudac sa jednjakom oslabljen. U tom slučaju, želudačna kiselina, koja bi trebalo da ostane u želucu, vraća se u jednjak. Kako je kiselina iritantna, sluzokoža jednjaka postaje upaljena, uzrokujući neprijatnost.
Namirnice koje povećavaju anksioznost: Evo šta bi trebalo izbegavati
Naše mentalno zdravlje ne zavisi samo od stresa, svakodnevnih obaveza i životnog stila – ishrana igra važnu, a često zanemarenu ulogu. Ono što unosimo u organizam može značajno uticati na naše raspoloženje, nivo energije, pa čak i na pojavu ili pogoršanje simptoma anksioznosti i depresije. Određene namirnice, iako možda deluju bezopasno ili čak korisno, zapravo mogu narušiti hemijsku ravnotežu u telu i doprineti lošem psihičkom stanju. U nastavku teksta predstavljamo koje to svakodnevne namirnice mogu pojačati osećaj nervoze, uznemirenosti ili neraspoloženja – i kako ih možemo pametno zameniti.
-
-
Putovanja
Španska ostrva uvode drastična pravila za turističke apartmane
Za izdavanje nekretnine turistima biće potrebna saglasnost 60% komšija – a posledice za kršenje pravila biće ozbiljne.
Produženi vikend: Četiri mesta koja bi trebalo da posetite u Srbiji
U potrazi za avanturom često biramo destinacije van naše zemlje, dok mnoga mesta koja su nam blizu ostaju nedovoljno istražena... Savršen odmor moguće je organizovati samo ako se malo udaljite od grada ili posetite deo države u koji nikad niste kročili.
-
Preporučujemo
Aceton kao višenamensko sredstvo za čišćenje u domu
Iako je najpoznatiji kao sredstvo za uklanjanje laka za nokte, aceton ima mnogo širu primenu u domaćinstvu. Njegova moć rastvaranja čini ga izuzetno korisnim za čišćenje tvrdokornih mrlja, uklanjanje lepka i skidanje osušene boje. Takođe, može pomoći u saniranju manjih nezgoda, poput istopljene plastike na kuhinjskim površinama. Uz pravilnu upotrebu, aceton može zameniti mnoga komercijalna sredstva za čišćenje i uštedeti vam vreme i novac.
Čarolija mirisnih zavesa: Trik koji osvežava vaš dom i do mesec dana
Postoji jednostavan trik koji će doprineti da vaš dom odiše prijatnim mirisima jako dugo. Za ovaj trik vam je potrebno jako malo vremena, a rezultat će biti zavese koje zadržavaju svežinu i prijatan miris čak i do mesec dana.
-
Kursna lista
Kupovni Srednji Prodajni EUR 116.40 117.22 118.05 CHF 125.53 126.42 127.30 USD 102.49 103.21 103.93
-
Da li je bezbedno da jedemo jaja svaki dan?
Ako jedete više od jednog jajeta dnevno, možda bi trebalo da razmislite o tome da smanjite količinu.
04-12-2024 | 13:06 | Autor/Izvor: Naxi media, health.clevelandclinic.org
Foto: Bigstock, New Africa
Jaja možete pripremiti na mnogo načina. Od omleta sa sirom do kajgane sa prženim pirinčem, pa čak i obična "jaja na oko" su raznovrsna hrana koju ve'in Ali možete li imati previše jaja u jednom danu?
Registrovani dijetetičar Suzan Kembel otkriva šta jaja čini zdravim, ali i kada bi možda trebalo da razmislite o smanjenju količine ove namirnice koju unosite na dnevnom nivou.Da li su jaja zdrava?
Jedno jaje vam daje 6 grama proteina i prepuno je vitamina A, vitamina E, vitamina B12, vitamina B9 (folata) i luteina.„To je dobar, jeftin izvor različitih hranljivih materija i visokokvalitetnih proteina“, kaže Kembel.
Svaki od ovih vitamina igra važnu ulogu u nekoliko oblasti:
Vitamin A podržava zdravlje očiju, vid, metabolizam i razvoj ćelija.
Vitamin B12 igra ulogu u održavanju zdravih nervnih ćelija i krvnih zrnaca.
Vitamin E deluje kao antioksidans i štiti ćelije od oksidativnog oštećenja.
Folat (ili vitamin B9) pomaže vašem telu da napravi nova crvena krvna zrnca i pomaže u rastu i razvoju vašeg fetusa dok ste trudni.
Lutein je vrsta organskog pigmenta poznatog kao karotenoid. Takođe pronađen u lososu, šargarepi i slatkom krompiru, obilje luteina stvara tamnije, bogatije žumance i pokazalo se da smanjuje degeneraciju makule povezane sa starenjem.
Belanca i žumanca imaju različita svojstva. Belanca sadrže oko 60% ukupne količine proteina u jajetu, dok žumanca sadrže više zasićenih masti i holesterola.
Studije koje su ispitivale masne kiseline u žumancetu pokazale su da žumanca imaju antiinflamatorna svojstva, antioksidativna svojstva, pomažu u poboljšanju pamćenja i pružaju kardiovaskularnu zaštitu. Kada se jedu cela, druge studije pokazuju da jaja mogu pozitivno uticati na mišićnu masu, iako su potrebne opsežnije studije.Da li je u redu jesti jaja svaki dan?
Zbog njihovih brojnih prednosti, u redu je jesti jedno celo jaje, uključujući žumance, svaki dan ako nemate kardiovaskularne bolesti i imate zdrav nivo holesterola u krvi. Ili možete pomešati dva belanca sa žumancetom da biste uneli više proteina.
Ako imate kardiovaskularnu bolest ili visok nivo holesterola, trebalo bi da ograničite konzumaciju jaja na samo tri do četiri cela jaja nedeljno - pravilo koje je takođe dobro za sve koji žele da konyumiraju više od jednog jajeta istovremeno.
Razlog zašto želite da izbegnete više od jednog žumanca svakog dana je taj što žumance ima zasićene masti i može podići nivo LDL holesterola (lošeg holesterola) u vašoj krvi. Iako hrana koju jedete nije jedini faktor u razvoju visokog holesterola, ipak je važno da imate ovo na umu kada odlučujete šta ćete staviti na tanjir.
„Kada kuvate jaja, takođe želite da se klonite dodavanja dodatnih životinjskih masti kao što su puter, mast od slanine i mast, jer i one sadrže zasićene masti“, savetuje Kembel. „Bolje je umesto toga koristiti maslinovo ulje ili neku vrstu biljnog ulja, a belančevine možete da poboljšate bez dodavanja mnogo životinjske masti tako što ćete ih pržiti sa povrćem, salsom ili različitim začinskim biljem.Kembel napominje da bi neki ljudi stariji od 65 godina mogli da budu zabrinuti ako jedu jaje svakodnevno zbog rizika od visokog holesterola. Ali studije su pokazale da ishrana kod ljudi starijih od 65 godina manje utiče na holesterol nego kod osoba u 30-im i mlađim, tako da mogu da konzumiraju i do dva cela jajeta dnevno ako imaju normalan nivo holesterola.
„Za starije osobe, to bi mogao biti čak i veći izvor proteina“, konstatuje Kembel. -
Pročitajte i...
Refluks kiseline: Evo šta bi trebalo da izbegavamo, ali i šta može da nam pomogne
Refluks kiseline ili žgaravica (gorušica) tehnički je poznat kao gastroezofagealni refluks. Ovaj problem nastaje kada je ventil ili sfinkter koji povezuje želudac sa jednjakom oslabljen. U tom slučaju, želudačna kiselina, koja bi trebalo da ostane u želucu, vraća se u jednjak. Kako je kiselina iritantna, sluzokoža jednjaka postaje upaljena, uzrokujući neprijatnost.
Namirnice koje povećavaju anksioznost: Evo šta bi trebalo izbegavati
Naše mentalno zdravlje ne zavisi samo od stresa, svakodnevnih obaveza i životnog stila – ishrana igra važnu, a često zanemarenu ulogu. Ono što unosimo u organizam može značajno uticati na naše raspoloženje, nivo energije, pa čak i na pojavu ili pogoršanje simptoma anksioznosti i depresije. Određene namirnice, iako možda deluju bezopasno ili čak korisno, zapravo mogu narušiti hemijsku ravnotežu u telu i doprineti lošem psihičkom stanju. U nastavku teksta predstavljamo koje to svakodnevne namirnice mogu pojačati osećaj nervoze, uznemirenosti ili neraspoloženja – i kako ih možemo pametno zameniti.
Šta se dešava s vašim telom kada ne unosite dovoljno vode?
Ako vas ovo što ćete pročitati ne natera da posegnete za čašom vode, ne znamo šta hoće. Ispostavilo se da gotovo dve trećine ljudi ne pije dovoljno vode, a sve one šoljice čaja i piva koje konzumiramo zapravo čine više štete nego koristi.
Pet znakova da unosite previše šećera
Teško je zamisliti život bez šećera. Ali koliko je previše? Američko udruženje za srce preporučuje da žene ne unose više od šest kašičica šećera dnevno, dok je za muškarce granica devet kašičica. To znači najviše 25–36 grama ili oko 100–150 kalorija šećera dnevno. Svetska zdravstvena organizacija (WHO) savetuje da se unos ograniči na 50 grama, a idealno ne više od 25 grama dnevno.
-
Komentari
Komentara: 0
Postavi komentar: