Slušate: Noć uz Naxi

Pesma: Film - Srce na cesti

Noć uz Naxi
Naxi Radio
  • Poslednjih 5 pesama
    1. Bojan Marović - Vise te nema
    2. Film - Srce na cesti
    3. Massimo Savic - Iz Jednog Pogleda
    4. Galija - Da me nisi
    5. Prljavo Kazalište - 17 ti je godina tek
  • Beograd Uzivo
  • Propuštene emisije
    Ostale emisije
    1. Uliks Fehmiu - Četvrtak - Mojih 50
    2. 16. oktobar - 1 - Dodir noći
    3. 16. oktobar - 2 - Dodir noći
    4. 16. oktobar - 3 - Dodir noći
    5. Uliks Fehmiu - Sreda - Mojih 50
  • Preporučujemo
    Mekane kiflice sa kremom Mekane kiflice sa kremom

    Da li postoji neko ko ne voli kiflice sa kremom? Ako ih ranije niste pripremali, imajte na umu da je ovaj recept veoma jednostavan i da je teško da pogrešite sa njim.

    Čokoladne kuglice sa borovnicama Čokoladne kuglice sa borovnicama

    Sočne, lagane i ukusne, ove kuglice nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

  • Zdravlje
    Sedam zdravstvenih prednosti kupusa! Sedam zdravstvenih prednosti kupusa!

    Ovo uobičajeno lisnato zeleno povrće dolazi u različitim bojama, oblicima i veličinama, a možete da ga koristite za supe, salate, sendviče i još mnogo toga. Jedite ga sirovog ili blago prženog kako biste dobili najviše koristi. Nalazi se i fermentisan u namirnicama koje su dobre za creva, a sjajno je to što je jako povoljna namirnica i što nam je dostupan skoro tokom cele godine.

    Pravilno raspoređen unos vode u toku dana: Evo šta savetuju naučnici Pravilno raspoređen unos vode u toku dana: Evo šta savetuju naučnici

    Izgleda da većina nas pogrešno konzumira vodu, što može značajno umanjiti njene brojne zdravstvene benefite. Način na koji unosimo vodu tokom dana može imati direktan uticaj na to koliko zapravo koristimo njena blagotvorna svojstva, a mnogi od nas nisu svesni da pogrešne navike ispijanja vode mogu smanjiti njen pozitivan efekat na naše telo.

  • Naxi aplikacija radio 2
  • Putovanja
    Lisabon je osvojio titulu najbolje kulinarske destinacije Evrope! Lisabon je osvojio titulu najbolje kulinarske destinacije Evrope!

    Lisabon je poznat po svojoj bogatoj kulturi, zadivljujućoj arhitekturi, brdovitom pejzažu i, naravno, hrani. Ako ste ikada posetili portugalsku prestonicu, znate da njene ulice počinju da mirišu na slatku vanilu rano ujutru, dok pekari pripremaju serije peciva, uključujući čuveni pastel da nata.

    Brzi voz od Osla do Bergena: Evo kako izgleda ovo predivno putovanje! Brzi voz od Osla do Bergena: Evo kako izgleda ovo predivno putovanje!

    Za putnike koji planiraju posetu Norveškoj, snalaženje u ovoj prostranoj i zadivljujućoj zemlji može predstavljati izazov. Rešenje? Putovanje vozom. Zimi, mnogi se ukrcavaju na voz kompanije Vy u Oslu i započinju putovanje čuvenom železničkom prugom Bergen (poznatom i kao Bergensbanen), koja se često svrstava među najlepše vožnje vozom na kontinentu. Ova pruga je takođe poznata kao najviša železnica u severnoj Evropi, sa vrhom na visini od 1.237 metara.

  • Preporučujemo
    Saveti za čišćenje ketlera uz pomoć sastojka koji svi imamo! Saveti za čišćenje ketlera uz pomoć sastojka koji svi imamo!

    Ako imate ketler u svojoj kući sigurno ste svesni koliko je ovaj uređaj koristan. Međutim, ako ga redovno koristite sigurno znate koliko se naslage kamenca brzo napune u ketleru. Zato je redovno čišćenje jako bitno jer kamenac može da utiče na efikasnost samog uređaja i na vek trajanja.

    Uz pomoć rolne toalet papira sprečite gužvanje odeće Uz pomoć rolne toalet papira sprečite gužvanje odeće

    Postoje razni trikovi koje možete primeniti kako biste sprečili gužvanje odeće. Uz pravilnu primenu, možda čak potpuno izbegnete potrebu za peglanjem.

  • Kursna lista
    Kupovni Srednji Prodajni
    EUR 116.20 117.02 117.84
    CHF 123.58 124.45 125.32
    USD 107.06 107.81 108.57
  • Povezani članci
  • Zašto plačemo dok seckamo crni luk? Nauka ima odgovor

    Verovatno ne postoji osoba koja bar jednom nije zaplakala dok je seckala ovo popularno povrće.




    04-06-2024 | 14:42 | Autor/Izvor: Naxi media

    Foto: Bigstock, Andrey Armyagov

     

    Postoje tri vrste suza koje naše telo proizvodi:

    bazalne
    emocionalne
    refleksne


    Jednu vrstu možemo odmah da isključimo kada pričamo o luku, jer sumnjamo da postoji osoba koja ima toliko razvijenu empatiju da plače zbog bespomoćnog povrća. Luk nije odgovoran ni za bazalne suze, koje vi "prolivate". Reč je o vašim osnovim suzama koje sadrže ulje, sluz, vodu i so i pomažu u borbi protiv infekcije. Dakle sistemom eliminacije, imamo odgovor - seckanje luka nas podstiče da počnemo da jecamo refleksne suze, odnosno suze za ispiranje očiju.


    Suze koje se pojave dok seckamo crni luk nisu rezultat emotivne reakcije na njegovu upotrebu u kuhinji, već su zapravo odgovor na hemijski proces koji se odvija kada presečemo njegove slojeve.

    Hemijski proces

    Crni luk sadrži aminokiseline i sumporne spojeve, koji su stabilni sve dok se luk ne preseče. Sečenjem luka, oštećujemo njegove ćelije, čime oslobađamo enzime koji reaguju sa sumpornim spojevima i formiraju gas nazvan propanetial-S-oksid. Kada ovaj gas dođe u kontakt sa vlažnom površinom naših očiju, pretvara se u sumpornu kiselinu. Ova blaga kiselina iritira oči, što izaziva suzenje kao odbrambeni mehanizam koji pomaže da se iritanti isperu iz očiju.

    Različite, manje i više uspešne metode koje mogu da pomognu da ublažimo ili sprečimo reakciju

    Zanimljivo je da su ljudi tokom vremena razvili različite metode kako bi izbegli suzenje prilikom sečenja luka. Neki od saveta uključuju:

    sečenje luka pod tekućom vodom
    korišćenje oštrog noža za smanjenje oštećenja ćelija
    stavljanje luka u frižider pre sečenja kako bi se smanjila količina oslobađanja gasa
    nošenje naočara za plivanje tokom seckanja
    uključivanje aspiratora 
    vlažan ubrus kod daske za sečenje


    Naučnici su dugo vremena mislili da je krivac za naš plač enzim zvan aliinaza, koja je jedna od mnogih hemikalija odgovornih za karakterističan ukus luka. Međutim, ta hipoteza se pokazala pogrešnom 2002. godine, kada je tim istraživača iz Japana otkrio ranije nepoznatu supstancu u povrću koju su nazvali sintaza suznog faktora ili LFS.


    Zašto je to važno? Pa, kao što je tim predložio u svom radu, "možda je moguće razviti luk bez suzenja koji i dalje zadržava svoj karakterističan ukus i visoku nutritivnu vrednost smanjenjem aktivnosti ovog enzima sintaze. Drugim rečima, možda ćemo jednog dana moći da uzgajamo luk koji nas ne rasplače svaki put kada ga isečemo.

    Dakle, iako nas crni luk može rasplakati kao scena iz sentimentalnog filma, suze su zapravo dokaz neverovatne hemijske interakcije koje se odigravaju pravo na našoj kuhinjskoj dasci. Sledeći put kada vam oči zasuze dok seckate luk, setite se da je to samo vaše telo koje se bori protiv malenih hemijskih izazivača koji nastaju prilikom pripreme vašeg omiljenog jela, piše IFL Science.

     

  • Pročitajte i...
    Zebre Da li su zebre crne sa belim prugama ili bele sa crnim prugama?

    Verovatno nikada niste sebi postavili ovo interesantno pitanje, ali morate priznati da zvuči zanimljivo.

    Bundeva Amerikanac uzgajio bundevu težu od 1.120 kilograma

    Travis Gienger, nastavnik hortikulture iz Minesote, u ponedeljak je četvrtu godinu zaredom odneo pobedu na godišnjem takmičenju u merenju bundeva u Severnoj Kaliforniji.

    Robot Robot dirigovao simfonijskim orkestrom u Nemačkoj!

    Upoznajte MAiRA Pro S, robota nove generacije koji je ovog vikenda debitovao u Drezdenu i dirigovao simfonijskim orkestrom uz pomoć tri ruke dizajnirane u saradnji sa lokalnim tehničkim univerzitetom. Simfonijski orkestar iz nemačkog grada kaže da cilj nije bio zamena ljudi, već izvođenje muzike koju ljudi ne bi mogli da odsviraju.

    Svetski dan mentalnog zdravlja Obeležavamo Svetski dan mentalnog zdravlja!

    Svetski dan mentalnog zdravlja ustanovila je 1992. godine Svetska federacija za mentalno zdravlje. U nekim zemljama on je deo šireg obeležavanja nedelje svesti o mentalnim bolestima.

  • Komentari

    Komentara: 0

    Postavi komentar: