-
Poslednjih 5 pesama
- Marija Šerifović - Dolazi Ljubav
- Djavoli - Ostani uz mene
- Danijela - Neka mi ne svane
- Oliver Mandić - Ljuljaj me nežno
- Nina Badrić - Sanjam Da Smo Skupa Mi
-
Propuštene emisijeOstale emisije
-
PreporučujemoRolat sa džemom od šljiva
Ako ste ljubitelj džema od šljiva veruje nam na reč kada kažemo da će vas ovaj kolač oduševiti. Pored toga što je izuzetno ukusan, ovaj rolat se izuzetno jednostavno priprema, pa je to još jedan razlog više da zapišete ovaj recept i pripremite ga za vikend.
Ruska salata sa piletinom i kukuruzomIsprobajte različite varijante ove fenomenalne salate, uključujući i ovu sa piletinom i kukuruzom, koja nas je sve oduševila.
-
ZdravljeKonzumacija orašastih plodova povezana je sa manjim rizikom od demencije
Demencija se pokazuje veoma otpornom na lečenje medikamentima, ali možda se tajni sastojci koji podstiču zdravlje mozga već kriju u našoj ishrani.
Ubrzajte metabolizam uz dva začina koja možete da dodate u kafuUz dva začina ne samo da možete da obogatite ukus kafe, već možete i da ubrzate vaš metabolizam.
-
PutovanjaNajbolje destinacije za putovanja u 2025. godini!
Dvadeset članova redakcije magazina Travel + Leisure odabralo je 50 najboljih destinacija za 2025. godinu, a mi smo sa liste izdvojili deset destinacija koje će vam sigurno biti interesantne i privlačne. I dok su neke prilično udaljene i potrebna vam je ozbiljna organizacija da ih dobro upoznate, još uvek su na listi i one koje se nalaze u Evropi i koje su idealne za produženi vikend.
Najbolje zimske destinacije u Evropi ove sezone!Magazin TimeOut kreirao je listu najboljih destinacija za zimski period. Navodi se da moežete da birate mesta od severa Finske do fantastičnih ulica Španije, pa evo gde biste sve mogli da otputujete ove zime!
-
PreporučujemoEfikasni trikovi koji nam pomažu da vratimo mekoću starim džemperima!
Nakon dužeg nošenja, džemperi često postaju grubi na koži, gube mekoću, a ponekad se i skupljaju. Međutim, to ne znači da je vreme da ih bacite. Postoji nekoliko jednostavnih trikova koji će vaš omiljeni džemper vratiti u prvobitno stanje, čineći ga ponovo mekanim i prijatnim za nošenje.
Pet prirodnih načina da održite svež miris u vašem domuAko želite da vaš dom uvek miriše sveže i prijatno, ali želite da izbegnete sintetičke osveživače vazduha, mnogobrojna su rešenja koja možete da isprobate. Evo pet efikasnih metoda za postizanje svežeg mirisa u vašem domu...
-
Kursna lista
Kupovni Srednji Prodajni EUR 116.18 117.00 117.82 CHF 125.10 125.98 126.86 USD 110.96 111.75 112.53
-
Zanimljiva legenda o pronalasku kafe
Najpopularnija legenda o pronalasku kafe govori o pastiru čije su koze jele bobice sa zimzelenog grma i postale hiperaktivne.
02-11-2023 | 15:14 | Autor/Izvor: Naxi media, Creama Coffee Garage
Foto: Bigstock-Wavebreak Media Ltd
Legenda o otkriću kafe
S obzirom na to da je prošlo više od 1.000 godina od predloženog vremena otkrića kafe, nemoguće je reći da li je to tačno, ali postoje neki izvori koji su pouzdaniji od drugih. Profesor Nkiru Nzegwu sa Odeljenja za afričke studije Univerziteta Binghempton kaže da legenda o pastiru postoji vekovima, iako je nemoguće to potvrditi. Ide ovako:
Gledao je svoje koze kako uzbuđeno lupaju i glasno bleje nakon što su pojele jarko crvene bobice koje su rasle na nekim zelenim grmovima u blizini. Pastir Kaldi je i sam probao nekoliko bobica i ubrzo osetio ushićenje.
Napunio je džepove bobicama i otrčao kući da podeli svoje otkriće sa porodicom. Supruga mu je predložila da bobice odnese monasima u manastir blizu jezera Tana, na izvoru reke Plavi Nil.Kaldi je glavnom monahu poklonio bobice i ispričao o njihovom čudesnom dejstvu, piše Crema Coffee Garage.
„Delo đavolje!“ uzviknu monah i baci bobice u vatru. Za nekoliko minuta, manastir se ispunio mirisom pečenog bobica, a ostali monasi su se okupili da istraže odakle dolazi miris. Odlučili su da ugase vatru i zgnječe bobice kafe.
Glavni monah je naredio da se zrna zaliju vrelom vodom kako bi se sačuvala njihova dobrota. Te noći monasi su sedeli pijući bogati mirisni napitak i zavetovali se da će ga piti svakodnevno kako bi ih održavali budnima tokom dugih, noćnih pobožnostiGajenje kafe
Planirano uzgajanje kafe počelo je negde u petnaestom veku, a još mnogo vekova, jemenska provincija Arabija bila je primarni izvor kafe u svetu. Potražnja za kafom na Bliskom istoku bila je veoma visoka. Bobice koje su pakovane za izvoz iz jemenske luke Moka za trgovinu sa Aleksandrijom i Carigradom bile su strogo čuvane.
Zapravo, nijedna plodna biljka kafe nije smela da napusti zemlju. Uprkos ograničenjima, muslimanski hodočasnici iz celog sveta uspeli su da prokrijumčare biljke kafe nazad u svoje domovine tokom svojih hodočašća u Meku, a usevi kafe ubrzo su se ukorenili i u Indiji.Kafa u Evropi
U to vreme, kafa je takođe ušla u Evropu preko Venecije, gde su flote trgovale parfemima, čajevima, bojama i tkaninama sa arapskim trgovcima duž Rute začina. Piće je na kraju steklo popularnost među Italijanima kada su ulični prodavci limunade počeli da ga prodaju uz hladna pića. Mnogi evropski trgovci su se navikli da piju kafu u inostranstvu i nosili je sa sobom u domovinu.
Sredinom 17. veka Holanđani su dominirali svetskom pomorskom trgovinom, a uveli su uzgoj kafe u svojim kolonijama u Indoneziji na ostrvima Java, Sumatra, Sulawesi i Bali.
Kafa je u Latinsku Ameriku stigla nekoliko decenija kasnije, kada su Francuzi doneli rezove biljke kafe na Martinik. Ali kada se retka biljna bolest proširila poljima kafe jugoistočne Azije sredinom 19. veka, Brazil se pojavio kao najveći svetski proizvođač kafe, što je i danas. -
Pročitajte i...Kako izgleda život u zgradi sa 18.000 stanovnika?
Ogromna stambena zgrada u kojoj živi 18.000 ljudi sastoji se od 3.708 stanova raspoređenih u 35 ulaza.
Ubrzajte metabolizam uz dva začina koja možete da dodate u kafuUz dva začina ne samo da možete da obogatite ukus kafe, već možete i da ubrzate vaš metabolizam.
Naučnici usavršavaju biljne zamene za meso uz pomoć veštačke inteligencije!Ljubitelji mesa često priznaju da prelazak na biljne alternative nije jednostavan proces. Međutim, zahvaljujući timu inovativnih inženjera sa Univerziteta Stenford, život postaje ukusniji za one koji žele da prigrle održiviju ishranu.
Koliko naši geni utiču na naše postupke i uobičajeno ponašanje?Mnogi od nas veruju da smo gospodari sopstvene sudbine, ali nova istraživanja otkrivaju koliko naše ponašanje zavisi od gena.
-
Komentari
Komentara: 0
Postavi komentar: