-
Poslednjih 5 pesama
- Sergej Ćetković - Dva minuta
- Azra - Lijepe Zene Prolaze Kroz Grad
- Hari Mata Hari - Ne lomi me
- Valentino - Ne mogu
- Zdravko Čolić - Krasiva
-
-
Propuštene emisijeOstale emisije
-
Preporučujemo
Krem torta sa bananama i malinama
Ova torta je lagana i sočna i savršeno će se uklopiti u prolećnu atmosferu i toplije dane koji nam stižu...
Aromatični rižoto sa škampima
Ovaj prefinjeni rižoto svojim bogatim ukusom dočaraće vam miris mora i probuditi osećaj letnjeg odmora.
-
Zdravlje
Pet znakova da unosite previše šećera
Teško je zamisliti život bez šećera. Ali koliko je previše? Američko udruženje za srce preporučuje da žene ne unose više od šest kašičica šećera dnevno, dok je za muškarce granica devet kašičica. To znači najviše 25–36 grama ili oko 100–150 kalorija šećera dnevno. Svetska zdravstvena organizacija (WHO) savetuje da se unos ograniči na 50 grama, a idealno ne više od 25 grama dnevno.
Oslobodite se dosadnog hrkanja uz ovih 7 saveta!
Možda ste među 45% odraslih koji povremeno hrču ili poznajete nekoga ko to radi. Iako se često šalimo na račun onih koji često hrču imajte na umu da je hrkanje često ozbiljna stvar.
-
Putovanja
Produženi vikend: Četiri mesta koja bi trebalo da posetite u Srbiji
U potrazi za avanturom često biramo destinacije van naše zemlje, dok mnoga mesta koja su nam blizu ostaju nedovoljno istražena... Savršen odmor moguće je organizovati samo ako se malo udaljite od grada ili posetite deo države u koji nikad niste kročili.
Najglamurozniji gradovi Evrope prema novoj studiji
Pilates studiji, spa centri i saloni lepote – ovi gradovi ih imaju u izobilju!
-
Preporučujemo
Kada je pravo vreme da zamenimo stare peškire?
Mnogi veruju da peškiri mogu da traju decenijama, jer se redovno peru na visokim temperaturama. Iako postoje načini da im produžite vek, četiri jasna znaka ukazuju na to da je vreme za zamenu.
Prirodni trikovi za mekšu i svežiju posteljinu
Nakon dužeg korišćenja ili skladištenja, posteljina i pokrivači mogu da izgube svoju mekoću i svežinu, da postanu grubi i manje prijatni na dodir. Umesto da posegnete za kupovnim omekšivačima punim hemikalija, postoji jednostavan i prirodan način da ih osvežite i omekšate koristeći sastojke koje verovatno već imate kod kuće.
-
Kursna lista
Kupovni Srednji Prodajni EUR 116.34 117.16 117.98 CHF 125.50 126.39 127.27 USD 102.74 103.46 104.19
-
Vreme za fermentisanu hranu: Kiseli kupus je više od salate i priloga!
Kiseli krastavčići i kiseli kupus možda nisu prva stvar koja vam pada na pamet kada pomislite na zdravu ishranu. Međutim, sve veći broj istraživanja pokazuje da redovno konzumiranje fermentisane hrane može doneti brojne zdravstvene benefite. Ne propustite da u ovom periodu konzumirate zimnicu što više možete...
20-12-2024 | 11:30 | Autor/Izvor: Naxi media, Health. harvard
Foto: Bigstock, Timolina
Fermentisana hrana priprema se procesom koji ne samo da produžava njen rok trajanja već i povećava njenu nutritivnu vrednost. Uz to, fermentacija obezbeđuje organizmu korisne probiotike – žive mikroorganizme koji su ključni za zdravu probavu.
Zdravlje iz creva
Ljudski digestivni sistem dom je oko 100 triliona bakterija i drugih mikroorganizama, objašnjava dr Dejvid S. Ludvig, profesor ishrane na Harvardu. Istraživanja ukazuju na važnost raznovrsnog i zdravog crevnog mikrobioma, jer on igra ključnu ulogu u jačanju imunog sistema i smanjenju upala koje mogu doprineti razvoju bolesti poput gojaznosti, dijabetesa, pa čak i neurodegenerativnih oboljenja.Probiotici iz fermentisane hrane doprinose zdravlju creva tako što podržavaju raznovrsnost korisnih bakterija, čime se štite zidovi creva od oštećenja i sprečava pojava tzv. sindroma propustljivih creva. Hronična oštećenja creva povezuju se s mnogim zdravstvenim problemima, uključujući astmu, ekcem, pa čak i Alchajmerovu bolest, kaže dr Ludvig.
Tradicionalni način čuvanja hrane
Iako su zdravstvene koristi fermentisane hrane relativno nov predmet istraživanja, proces fermentacije koristi se vekovima za očuvanje hrane. Na primer, fermentacijom kupusa u kiseli kupus, produžava se njegov rok trajanja za nekoliko meseci. Sličan princip važi i za mlečne proizvode, gde mleko brzo propada, ali fermentacijom nastaje sir koji traje znatno duže.Kako dodati fermentisanu hranu u ishranu?
Ako niste pripremili zimnicu znate i sami da su fermentisane namirnice poput kiselog kupusa, cvekle, turšije, karfiola i prirodno kiselih krastavaca, dostupne u većini prodavnica. Važno je birati one koje na etiketi imaju oznaku "prirodno fermentisano" jer mnogi proizvodi sadrže sirće umesto živih mikroorganizama. Prisustvo mehurića u tečnosti unutar tegli znak je prisustva aktivnih organizama.
Uključivanje fermentisane hrane u svakodnevnu ishranu je jednostavno – dodajte kiseli kupus sendvičima, salatama ili kao prilog uz glavno jelo. Ljubitelji egzotičnih ukusa mogu probati fermentisanu ribu ili određene sojine proizvode.
Fermentisana hrana nije samo ukusna, već i koristan saveznik za očuvanje zdravlja. -
Pročitajte i...
Pet znakova da unosite previše šećera
Teško je zamisliti život bez šećera. Ali koliko je previše? Američko udruženje za srce preporučuje da žene ne unose više od šest kašičica šećera dnevno, dok je za muškarce granica devet kašičica. To znači najviše 25–36 grama ili oko 100–150 kalorija šećera dnevno. Svetska zdravstvena organizacija (WHO) savetuje da se unos ograniči na 50 grama, a idealno ne više od 25 grama dnevno.
Oslobodite se dosadnog hrkanja uz ovih 7 saveta!
Možda ste među 45% odraslih koji povremeno hrču ili poznajete nekoga ko to radi. Iako se često šalimo na račun onih koji često hrču imajte na umu da je hrkanje često ozbiljna stvar.
Pet načina da usporite starenje uz pravu ishranu
Retki su oni koji se ne zabrinu zbog prvih bora, a većina nas, barem u nekim životnim fazama, želi da uspori proces starenja. Iako ga nije moguće potpuno zaustaviti, uz malo brige o sebi možemo izgledati i osećati se mlađe. Ključnu ulogu u tome ima ishrana.
Nutricionistički saveti za smanjenje nadutosti i ubrzano sagorevanje masti
Mnogi ljudi tvrde da se zdravo hrane i vežbaju, ali da nisu zadovoljni rezultatima. Ovo može biti posledica nekoliko faktora, uključujući nedoslednost u primeni zdravih navika, nerealna očekivanja, loše prilagođene dijete i treninge ili čak genetske predispozicije.
-
Komentari
Komentara: 0
Postavi komentar: