-
Poslednjih 5 pesama
- Vlado i Rodja - Draga
- Azra - Gracija
- Boris Novković - Ne kuni se
- Riblja čorba - U dva ce cistaci odneti djubre
- Petar Grašo - Sta Bi Ja Bez Tebe
-
-
Propuštene emisijeOstale emisije
-
Preporučujemo
Salata sa kruškom, rukolom i sirom
Ova salata je odlična kao lagani obrok, prilog uz meso, ili kao predjelo.
-
Zdravlje
Najbolja hrana za lepu i negovanu kožu!
Ono što jedete može značajno uticati na izgled i osećaj vaše kože, kao i na učestalost određenih kožnih problema. Australijska istraživanja pokazala su da ishrana s niskim glikemijskim indeksom (GI) može da smanji simptome akni i poboljšati kvalitet kože. Savete o ishrani donosi dijetetičarka dr Džoana Mekmilan.
13 načina da se izborite sa žudnjom za šećerom
Da li često konzumirate slatka peciiva za doručak i primećujete li da baš ta navika može da vas natera da posegnete za još nečim slatkim dva sata kasnije? Da li uzmete čokoladicu kako biste prebrodili popodnevni pad energije – a zatim posegnete za kolom da biste se oporavili od tog „pada nakon pada“?
-
-
Putovanja
Najlepše lisabonske bašte ovog proleća otvorene za posetioce
U okviru festivala Jardins Abertos, najlepše zelene oaze Lisabona otvoriće svoja vrata svim ljubiteljima prirode tokom četiri vikenda u maju – i to bez ikakve ulaznice. Inicijativa ima za cilj da „podstakne snažnu i pozitivnu vezu s prirodom“, spajajući održivost sa urbanim načinom života.
Upoznajte čari Samosa: Savršena destinacija za proleće i leto u Grčkoj
Stigli su topli dani, a s njima i sve češće misli o putovanjima, begu iz svakodnevice i trenucima koje možemo provesti na suncu, negde uz more. Kako temperature rastu, raste i želja da otkrijemo nova mesta – ona koja još nisu preplavljena turistima, ali nude sve ono što tražimo od savršenog odmora. Jedna od takvih destinacija krije se u samom srcu Egejskog mora – ostrvo Samos. Iako ne spada u najpoznatije grčke hitove poput Santorinija ili Mikonosa, Samos važi za pravi skriveni dragulj.
-
Preporučujemo
Trik sa čašom koji može da nam pomogne da se rešimo vinskih mušica
Vinske, odnosno voćne mušice, uskoro će se pojaviti u našim domovima. Ako ih primetite kako lete oko kante za smeće ili posude s voćem i povrćem, isprobajte jednostavan trik sa čašom.
Da li ste znali da je aktivni ugalj jedno od najmoćnijih sredstava za čišćenje?
Iako možda deluje neobično, aktivni ugalj je izuzetno efikasan u uklanjanju prljavštine, vlage i neprijatnih mirisa. Za razliku od običnog uglja, njegova porozna struktura omogućava mu da apsorbuje toksine, ulja i vlagu, što ga čini odličnim prirodnim sredstvom za čišćenje.
-
Kursna lista
Kupovni Srednji Prodajni EUR 116.41 117.23 118.05 CHF 125.31 126.19 127.07 USD 102.45 103.17 103.89
-
Tajna dugovečnosti: Hrana koja potencijalno može da nam produži život!
Stručnjak za dugovečnost Dan Buetner već 20 godina proučava šest svetskih Plavih zona, uključujući oblasti u Grčkoj, Kostariki i Japanu, gde stanovnici imaju čak deset puta veću verovatnoću da dožive stotu godinu nego prosečan Amerikanac.
12-02-2025 | 12:01 | Autor/Izvor: Naxi media, Mirror
Foto: Bigstock, photosvit
Ishrana najdugovečnijih ljudi na svetu
U jednom TikTok videu, Buetner je podelio ključnu prehrambenu naviku dugovečnih ljudi: „Devedeset procenata njihove ishrane čine celovite biljne namirnice, bez prerađenih proizvoda i aditiva.“ Ipak, dok nastojimo da se hranimo zdravo, odabir pravih jela u restoranima može biti pravi izazov.
Međutim, on naglašava da obroci u restoranima ne moraju nužno biti nezdravi ako znamo šta da tražimo: „Kada dođem u novi grad, uvek obratim pažnju na tri vrste restorana. Prvo, tražim Chipotle – tamo mogu dobiti odličan obrok s pasuljem i pirinčem za manje od deset dolara. Drugo, uvek istražim tajlandske restorane, gde se mogu da pronađem izvrsna jela s tofuom, poput crvenog ili zelenog karija. Treće, volim indijske restorane – oni su pravi majstori u pripremi sočiva, pa svakako probajte dhal.“
Zašto su sočivo i pasulj superhrana?
Sočivo je često predmet naučnih istraživanja zbog svojih zdravstvenih prednosti. Studija iz 2017. godine pokazala je da visok sadržaj kalijuma u sočivu može pozitivno uticati na zdravlje srca i smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti. Osim toga, sadrži prebiotičke ugljene hidrate koji pomažu u održavanju zdrave crevne flore.
S druge strane, pasulj je ključna namirnica dugovečnih zajednica. Na primer, crveni pasulj je bogat proteinima i vlaknima, koji mogu pomoći u regulaciji telesne mase i nivoa šećera u krvi.
Doručak inspirisan Plavim zonama
Buetner svakog jutra za doručak jede minestrone supu bogatu pasuljem: „U većini sela u Plavim zonama, najdugovečniji ljudi svakodnevno jedu minestrone supu – isto činim i ja. Ova supa sadrži tri vrste pasulja i ječam, što osigurava celovite proteine i oko 20 različitih vrsta vlakana koje vaša crevna mikrobiota obožava.“
Njegov savet za kraj? „Ne zaboravite da obrok završite kvalitetnom crnom kafom – ona je odličan izvor antioksidanasa. I, naravno, nazovite svoju majku.“ piše Mirror. -
Pročitajte i...
Najbolja hrana za lepu i negovanu kožu!
Ono što jedete može značajno uticati na izgled i osećaj vaše kože, kao i na učestalost određenih kožnih problema. Australijska istraživanja pokazala su da ishrana s niskim glikemijskim indeksom (GI) može da smanji simptome akni i poboljšati kvalitet kože. Savete o ishrani donosi dijetetičarka dr Džoana Mekmilan.
13 načina da se izborite sa žudnjom za šećerom
Da li često konzumirate slatka peciiva za doručak i primećujete li da baš ta navika može da vas natera da posegnete za još nečim slatkim dva sata kasnije? Da li uzmete čokoladicu kako biste prebrodili popodnevni pad energije – a zatim posegnete za kolom da biste se oporavili od tog „pada nakon pada“?
Moć prirode: Ovo voće je sjajan saveznik zdravog srca!
Unošenje više voća i povrća može pomoći u snižavanju krvnog pritiska, ali jedno voće se posebno izdvaja po svojim hranljivim svojstvima.
Refluks kiseline: Evo šta bi trebalo da izbegavamo, ali i šta može da nam pomogne
Refluks kiseline ili žgaravica (gorušica) tehnički je poznat kao gastroezofagealni refluks. Ovaj problem nastaje kada je ventil ili sfinkter koji povezuje želudac sa jednjakom oslabljen. U tom slučaju, želudačna kiselina, koja bi trebalo da ostane u želucu, vraća se u jednjak. Kako je kiselina iritantna, sluzokoža jednjaka postaje upaljena, uzrokujući neprijatnost.
-
Komentari
Komentara: 0
Postavi komentar: