-
Poslednjih 5 pesama
- Vampiri - Ona i ja
- Massimo Savic - Iz Jednog Pogleda
- Bajaga - S' Druge Strane Jastuka
- Jinx - Tamo gdje je sve po mom
- Gibonni - Libar
-
-
Propuštene emisijeOstale emisije
-
Preporučujemo
Kokos kuglice sa malinama
Recept je toliko jednostavan, pa ove kuglice uvek možete pripremati sa decom i prijateljima...
Proja sa šampinjonima
Ako vam je dosadila klasična proja isprobajte ovaj recept. Verujemo da će se mnogi vas oduševiti, posebno ako ste ljubitelji šampinjona.
-
Zdravlje
Tajna dugovečnosti: Hrana koja potencijalno može da nam produži život!
Stručnjak za dugovečnost Dan Buetner već 20 godina proučava šest svetskih Plavih zona, uključujući oblasti u Grčkoj, Kostariki i Japanu, gde stanovnici imaju čak deset puta veću verovatnoću da dožive stotu godinu nego prosečan Amerikanac.
Sušenje veša u zatvorenom prostoru nosi potencijalne rizike po zdravlje!
Sušenje veša napolju proteklih meseci nije bila uobičajena praksa, što zbog vetra, što zbog niskih temperatura.... Ali, da li je sušenje veša u zatvorenom prostoru zaista dobro rešenje?
-
Putovanja
Amerika za avanturiste: Najbolje destinacije za fitnes i putovanja
Spojite ljubav prema putovanjima i fitnesu u ovim destinacijama posvećenim zdravlju i aktivnom načinu života.
Pet država u svetu koje nemaju aerodrome: Kako funkcioniše njihov saobraćaj?
Iako su aerodromi simboli ekonomskog i društvenog razvoja, postoje zemlje u kojima jednostavno nema prostora za njihovu izgradnju. Avio-saobraćaj nudi prednosti koje drugi vidovi prevoza ne mogu u potpunosti da zamene – brzinu, udaljenost i povezanost sa svetom. Zato je retkost pronaći državu bez aerodroma, ali ipak postoji nekoliko takvih primera.
-
Preporučujemo
Uz pomoć jednostavnog trika rešite se neprijatnih mirisa nakon kuvanja
Iako većina domaćinstava danas koristi napu za uklanjanje mirisa iz kuhinje, ponekad situacija može biti nezgodna – posebno kada nakon brzog obroka moramo odmah izaći iz kuće.
Saveti stručnjaka: Evo koliko bi često trebalo da peremo posteljinu!
Pranje posteljine zavisi od nekoliko faktora. Prvi je osnovna higijena – ako vam je stalo do nje, pratićete ih redovno. Drugi zavisi od toga koliko često delite krevet sa nekim. Treći se odnosi na to da li ste mladi student. U tom slučaju higijena vam možda nije prva na listi prioriteta, a trebalo bi da bude.
-
Kursna lista
Kupovni Srednji Prodajni EUR 116.28 117.10 117.92 CHF 122.87 123.73 124.60 USD 112.23 113.02 113.81
-
Tajna dugovečnosti: Hrana koja potencijalno može da nam produži život!
Stručnjak za dugovečnost Dan Buetner već 20 godina proučava šest svetskih Plavih zona, uključujući oblasti u Grčkoj, Kostariki i Japanu, gde stanovnici imaju čak deset puta veću verovatnoću da dožive stotu godinu nego prosečan Amerikanac.
12-02-2025 | 12:01 | Autor/Izvor: Naxi media, Mirror
Foto: Bigstock, photosvit
Ishrana najdugovečnijih ljudi na svetu
U jednom TikTok videu, Buetner je podelio ključnu prehrambenu naviku dugovečnih ljudi: „Devedeset procenata njihove ishrane čine celovite biljne namirnice, bez prerađenih proizvoda i aditiva.“ Ipak, dok nastojimo da se hranimo zdravo, odabir pravih jela u restoranima može biti pravi izazov.
Međutim, on naglašava da obroci u restoranima ne moraju nužno biti nezdravi ako znamo šta da tražimo: „Kada dođem u novi grad, uvek obratim pažnju na tri vrste restorana. Prvo, tražim Chipotle – tamo mogu dobiti odličan obrok s pasuljem i pirinčem za manje od deset dolara. Drugo, uvek istražim tajlandske restorane, gde se mogu da pronađem izvrsna jela s tofuom, poput crvenog ili zelenog karija. Treće, volim indijske restorane – oni su pravi majstori u pripremi sočiva, pa svakako probajte dhal.“
Zašto su sočivo i pasulj superhrana?
Sočivo je često predmet naučnih istraživanja zbog svojih zdravstvenih prednosti. Studija iz 2017. godine pokazala je da visok sadržaj kalijuma u sočivu može pozitivno uticati na zdravlje srca i smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti. Osim toga, sadrži prebiotičke ugljene hidrate koji pomažu u održavanju zdrave crevne flore.
S druge strane, pasulj je ključna namirnica dugovečnih zajednica. Na primer, crveni pasulj je bogat proteinima i vlaknima, koji mogu pomoći u regulaciji telesne mase i nivoa šećera u krvi.
Doručak inspirisan Plavim zonama
Buetner svakog jutra za doručak jede minestrone supu bogatu pasuljem: „U većini sela u Plavim zonama, najdugovečniji ljudi svakodnevno jedu minestrone supu – isto činim i ja. Ova supa sadrži tri vrste pasulja i ječam, što osigurava celovite proteine i oko 20 različitih vrsta vlakana koje vaša crevna mikrobiota obožava.“
Njegov savet za kraj? „Ne zaboravite da obrok završite kvalitetnom crnom kafom – ona je odličan izvor antioksidanasa. I, naravno, nazovite svoju majku.“ piše Mirror. -
Pročitajte i...
Sušenje veša u zatvorenom prostoru nosi potencijalne rizike po zdravlje!
Sušenje veša napolju proteklih meseci nije bila uobičajena praksa, što zbog vetra, što zbog niskih temperatura.... Ali, da li je sušenje veša u zatvorenom prostoru zaista dobro rešenje?
Započnite dan na pravi način: Pet koraka za bolji krvni pritisak
Visok krvni pritisak, poznat i kao hipertenzija, tihi je ubica koji pogađa više od milijardu ljudi širom sveta. Ako se ne kontroliše, može povećati rizik od srčanog i moždanog udara, bolesti bubrega i srčane insuficijencije. Srećom, hipertenzija nije neizbežna. Krvni pritisak se često može držati pod kontrolom jednostavnim promenama načina života, a neke od njih možete primeniti čim se probudite.
HRANA BOGATA CINKOM: Obratite u ovom periodu pažnju na unos ovog minerala!
Cink je neophodan mineral za niz važnih funkcija u organizmu, uključujući podršku imunološkom sistemu, pravilnu regeneraciju tkiva i razvoj ćelija. Iako se često lako unosi putem hrane, pojedine grupe ljudi, poput vegetarijanaca, trudnica ili osoba s probavnim poremećajima, mogu imati nedostatak ovog minerala. Ipak, u sezoni prehlada, kada postaje sve hladnije i hladnije, svima nam je neophodno da unosimo hranu bogatu cinkom.
Simptomi koji ukazuju da ste možda alergični na laktozu
Osobe koje ne podnose laktozu nisu u stanju da u potpunosti svare šećer (laktozu) iz mleka. Kao rezultat toga, nakon konzumacije mlečnih proizvoda mogu imati dijareju, nadutost i gasove. Ovo stanje, poznato i kao malapsorpcija laktoze, obično nije opasno, ali njegovi simptomi mogu biti neprijatni.
-
Komentari
Komentara: 0
Postavi komentar: