-
Poslednjih 5 pesama
- Van Gogh - Neko te ima nocas
- Oliver Dragojević - Vjeruj u ljubav
- Kiki Lesendric I Piloti - Kako Si Lepa
- Film - Njezno Njezno Njeznije
- Indexi - Sanjam
-
-
Propuštene emisijeOstale emisije
-
Preporučujemo
Salata sa kruškom, rukolom i sirom
Ova salata je odlična kao lagani obrok, prilog uz meso, ili kao predjelo.
-
Zdravlje
Najbolja hrana za lepu i negovanu kožu!
Ono što jedete može značajno uticati na izgled i osećaj vaše kože, kao i na učestalost određenih kožnih problema. Australijska istraživanja pokazala su da ishrana s niskim glikemijskim indeksom (GI) može da smanji simptome akni i poboljšati kvalitet kože. Savete o ishrani donosi dijetetičarka dr Džoana Mekmilan.
13 načina da se izborite sa žudnjom za šećerom
Da li često konzumirate slatka peciiva za doručak i primećujete li da baš ta navika može da vas natera da posegnete za još nečim slatkim dva sata kasnije? Da li uzmete čokoladicu kako biste prebrodili popodnevni pad energije – a zatim posegnete za kolom da biste se oporavili od tog „pada nakon pada“?
-
-
Putovanja
Najlepše lisabonske bašte ovog proleća otvorene za posetioce
U okviru festivala Jardins Abertos, najlepše zelene oaze Lisabona otvoriće svoja vrata svim ljubiteljima prirode tokom četiri vikenda u maju – i to bez ikakve ulaznice. Inicijativa ima za cilj da „podstakne snažnu i pozitivnu vezu s prirodom“, spajajući održivost sa urbanim načinom života.
Upoznajte čari Samosa: Savršena destinacija za proleće i leto u Grčkoj
Stigli su topli dani, a s njima i sve češće misli o putovanjima, begu iz svakodnevice i trenucima koje možemo provesti na suncu, negde uz more. Kako temperature rastu, raste i želja da otkrijemo nova mesta – ona koja još nisu preplavljena turistima, ali nude sve ono što tražimo od savršenog odmora. Jedna od takvih destinacija krije se u samom srcu Egejskog mora – ostrvo Samos. Iako ne spada u najpoznatije grčke hitove poput Santorinija ili Mikonosa, Samos važi za pravi skriveni dragulj.
-
Preporučujemo
Trik sa čašom koji može da nam pomogne da se rešimo vinskih mušica
Vinske, odnosno voćne mušice, uskoro će se pojaviti u našim domovima. Ako ih primetite kako lete oko kante za smeće ili posude s voćem i povrćem, isprobajte jednostavan trik sa čašom.
Da li ste znali da je aktivni ugalj jedno od najmoćnijih sredstava za čišćenje?
Iako možda deluje neobično, aktivni ugalj je izuzetno efikasan u uklanjanju prljavštine, vlage i neprijatnih mirisa. Za razliku od običnog uglja, njegova porozna struktura omogućava mu da apsorbuje toksine, ulja i vlagu, što ga čini odličnim prirodnim sredstvom za čišćenje.
-
Kursna lista
Kupovni Srednji Prodajni EUR 116.41 117.23 118.05 CHF 125.31 126.19 127.07 USD 102.45 103.17 103.89
-
13 načina da se izborite sa žudnjom za šećerom
Da li često konzumirate slatka peciiva za doručak i primećujete li da baš ta navika može da vas natera da posegnete za još nečim slatkim dva sata kasnije? Da li uzmete čokoladicu kako biste prebrodili popodnevni pad energije – a zatim posegnete za kolom da biste se oporavili od tog „pada nakon pada“?
17-04-2025 | 10:41 | Autor/Izvor: Naxi media, WebMD
Foto: Bigstock, Dean Drobot
Ako ste primetili da grickanje slatkiša samo pojačava vašu žudnju za njima, niste jedini. Konzumiranje velikih količina jednostavnih ugljenih hidrata – bez podrške proteina ili masti – može trenutno utoliti glad i dati telu kratkotrajan nalet energije. Ali, vrlo brzo vas ostavlja još gladnijim i željnijim šećera.
Kako zauvek zaustaviti žudnju za šećerom? Evo saveta stručnjaka.
Zašto žudimo za šećerom?
Postoji mnogo razloga zašto nas privlači slatko.
Ta žudnja može biti urođena. „Slatko je prvi ukus koji ljudi preferiraju od rođenja“, kaže dr Kristina Gerbštat. Ugljeni hidrati podstiču oslobađanje serotonina – hemikalije u mozgu koja podiže raspoloženje. Šećer je oblik ugljenih hidrata, ali oni dolaze i u drugim oblicima – poput celih žitarica, voća i povrća – koje sadrže vlakna i hranljive materije potrebne telu.
Ukus šećera takođe oslobađa endorfine koji nas umiruju i opuštaju, dajući prirodan osećaj zadovoljstva, kaže dijetetičarka Suzan Murs iz Minesote.
Slatkiši jednostavno prijaju ukusu. A ta navika se dodatno pojačava ako sebe nagrađujete slatkišima, što može povećati žudnju. S obzirom na sve to, zašto ne bismo žudeli za šećerom?
Problem nastaje ne kada s vremena na vreme pojedemo nešto slatko, već kada preterujemo. A to je lako kada se šećer dodaje mnogim prerađenim namirnicama – uključujući hleb, jogurt, sokove i soseve. Amerikanci u proseku unesu 17 kašičica dodatog šećera dnevno, dok Američko udruženje za srce preporučuje najviše 6 kašičica dnevno za žene i 9 za muškarce.
Kako zaustaviti žudnju za šećerom: 8 saveta za trenutno delovanje
1. Popustite malo.
Pojedite malo onoga što želite – na primer mali keks ili mini čokoladicu, savetuje dijetetičarka Keri Nevil. Uživanje u malim količinama može vam pomoći da se ne osećate uskraćeno. Ciljajte na grickalicu od oko 150 kalorija. Ako ne možete da nađete malu porciju – podelite je s prijateljima.
2. Kombinujte hranu.
Ako ne možete da pojedete samo jedan zalogaj slatkiša, pokušajte da ga uparite sa zdravom hranom. „Obožavam čokoladu, pa ponekad umočim bananu u čokoladni preliv“, kaže Nevil. „Ili pomešam bademe s malo čokoladnih mrvica.“ Tako umirujete žudnju i unosite korisne nutrijente.
3. Nagli prekid – „cold turkey“.
Neki ljudi se uspešno rešavaju šećera tako što ga potpuno izbacuju. Prva 2–3 dana mogu biti teška, ali vremenom se nepca prilagođavaju manjoj količini slatkog.4. Žvaćite žvaku.
Ako želite potpuno da izbegnete šećer, pokušajte sa žvakom. Istraživanja pokazuju da žvakanje može smanjiti žudnju.5. Pojedite voće.
Voće zadovoljava potrebu za slatkim i pritom sadrži vlakna i vitamine. Držite uz sebe i orašaste plodove, semenke i sušeno voće – tako da ne posegnete za čokoladicom.
6. Ustanite i krenite.
Kad vas uhvati želja za slatkišima – promenite ambijent. Prošetajte oko bloka ili radite nešto drugo kako biste skrenuli misli s hrane.7. Kvalitet pre kvantiteta.
Ako već „morate“ nešto slatko – izaberite nešto zaista kvalitetno, poput male praline od crne čokolade, i uživajte polako, zalogaj po zalogaj.
8. Jedite redovno
Velike pauze između obroka mogu izazvati jaku želju za brzim, nezdravim zalogajima. Jedite na svakih 3 do 5 sati i birajte obroke bogate proteinima i vlaknima – poput integralnih žitarica i povrća.
5 dugoročnih strategija protiv žudnje za šećerom
1. Preskočite veštačke zaslađivače.
Oni ne smanjuju želju za slatkim i nemaju dokazan efekat na gojaznost.
2. Nagradite sebe.
Postavite ciljeve i slavite male pobede. To može biti mala čast ili podsećanje na razlog zbog kog to radite.
3. Usporite.
Sedam dana obratite pažnju na to šta jedete i kada žudite za šećerom. Planiranje obroka može sprečiti impulsivno jedenje.
4. Potražite podršku.
Mnogi posežu za slatkišima zbog stresa, tuge ili ljutnje. Ako je emocionalni okidač u pitanju – potražite način da se nosite sa emocijama bez hrane.
5. Kombinujte strategije.
Ono što funkcioniše jedne nedelje, možda neće sledeće. Važno je imati više „trikova u rukavu“ i otkriti šta vama najviše pomaže.
I najvažnije – budite blagi prema sebi. Promena navika zahteva vreme. „Teško je promeniti bilo koji sistem – bilo da je to svetska ekonomija ili vaše navike u ishrani“, kaže Čembers. -
Pročitajte i...
Najbolja hrana za lepu i negovanu kožu!
Ono što jedete može značajno uticati na izgled i osećaj vaše kože, kao i na učestalost određenih kožnih problema. Australijska istraživanja pokazala su da ishrana s niskim glikemijskim indeksom (GI) može da smanji simptome akni i poboljšati kvalitet kože. Savete o ishrani donosi dijetetičarka dr Džoana Mekmilan.
Moć prirode: Ovo voće je sjajan saveznik zdravog srca!
Unošenje više voća i povrća može pomoći u snižavanju krvnog pritiska, ali jedno voće se posebno izdvaja po svojim hranljivim svojstvima.
Refluks kiseline: Evo šta bi trebalo da izbegavamo, ali i šta može da nam pomogne
Refluks kiseline ili žgaravica (gorušica) tehnički je poznat kao gastroezofagealni refluks. Ovaj problem nastaje kada je ventil ili sfinkter koji povezuje želudac sa jednjakom oslabljen. U tom slučaju, želudačna kiselina, koja bi trebalo da ostane u želucu, vraća se u jednjak. Kako je kiselina iritantna, sluzokoža jednjaka postaje upaljena, uzrokujući neprijatnost.
Namirnice koje povećavaju anksioznost: Evo šta bi trebalo izbegavati
Naše mentalno zdravlje ne zavisi samo od stresa, svakodnevnih obaveza i životnog stila – ishrana igra važnu, a često zanemarenu ulogu. Ono što unosimo u organizam može značajno uticati na naše raspoloženje, nivo energije, pa čak i na pojavu ili pogoršanje simptoma anksioznosti i depresije. Određene namirnice, iako možda deluju bezopasno ili čak korisno, zapravo mogu narušiti hemijsku ravnotežu u telu i doprineti lošem psihičkom stanju. U nastavku teksta predstavljamo koje to svakodnevne namirnice mogu pojačati osećaj nervoze, uznemirenosti ili neraspoloženja – i kako ih možemo pametno zameniti.
-
Komentari
Komentara: 0
Postavi komentar: