-
Poslednjih 5 pesama
- Ambasadori - Dodji u pet do pet
- Zana - Dodirni mi kolena
- Zdravko Čolić - Stanica Podlugovi
- Trio rio - Dodji u 5 do 5
- Piloti - Cini mi se da
-
Propuštene emisijeOstale emisije
-
PreporučujemoStarinska pita sa prazilukom
Pita sa prazilikom možda vam ne deluje kao sjajna ideja ako je još uvek niste probali. Ako se ipak odlučite da isprobate ovaj recept možda se prijatno iznenadite.
Veganska pasta sa brokolijemOva pasta je podjednako kremasta kao i klasična varijanta paste sa brokolijem, a ako možda niste ljubitelj ovog povrća napravite izuzetak i probajte ovo sjajno jelo.
-
ZdravljePet navika koje lekari izbegavaju tokom sezone prehlade i gripa
Sezona prehlade i gripa uskoro će biti na vrhuncu. Boravak u zatvorenim prostorijama, gde se ljudi sve više zadržavaju, stvara idealne uslove za širenje respiratornih infekcija.
Top pet zdravstvenih koristi paprika!Plod paprike (Capsicum annuum), član porodice pomoćnica, zajedno s patlidžanom, paradajzom i krompirom, često se naziva i slatka paprika. Paprike, koje nisu ljute poput čili paprika, mogu se jesti sirove ili kuvane i predstavljaju hranljivi dodatak obroku, a mi vam donosimo i listu najvećih prednosti koje će vam njihova konzumacija doneti.
-
PutovanjaBurdž Azizi: Adrenalinska zona na novom neboderu u Dubaiju
Burdž Azizi trenutno je jedan od najiščekivanijih velikih projekata u Dubaiju i obuhvataće sve, od najvišeg hotelskog apartmana na svetu do noćnog kluba u oblacima.
15 najboljih božićnih marketa na svetuZa ljubitelje praznične čarolije, božićni marketi predstavljaju nezaobilazan deo sezone. Bez obzira da li tražite ručno izrađene poklone, toplu šolju kuvanog vina ili očaravajuće svetlosne instalacije, svako može pronaći svoju omiljenu prazničnu destinaciju. Predstavljamo vam listu najlepših božićnih marketa na svetu, zajedno sa informacijama o vremenu održavanja kako biste planirali posetu.
-
PreporučujemoZašto so nije idealno rešenje za uklanjanje leda i koje zamene su adekvatne?
Zimi mnogi ljudi posipaju so po dvorištima, parking mestima i prilazima, smatrajući da je so najbolje rešenje za ovaj problem, Ipak so može da ošteti površine. Srećom, postoji odlična alternativa koja nije toliko štetna.
Pametan trik za besprekorno ravnu odeću bez peglePeglanje je za mnoge najdosadniji kućni posao. Iako znamo da neki komadi odeće, poput košulja, zahtevaju peglanje, postoje i predmeti čije gužvanje možemo lako izbeći uz pomoć starog, ali delotvornog trika.
-
Kursna lista
Kupovni Srednji Prodajni EUR 116.13 116.95 117.77 CHF 124.61 125.49 126.36 USD 110.64 111.42 112.20
-
Slavimo Međunarodni dan kafe!
Bilo da preferirate domaću kafu, čisti espresso, americano, latte ili kapućino; hladnu, bez kofeina, instant ili filtriranu – Dan kafe je svakako sjajna prilika da uživate u ovom divnom napitku.
01-10-2024 | 11:49 | Autor/Izvor: Naxi media, Days of the year
Foto: Bigstockphoto-manera
Iako se neki neće usaglasiti sa ovim stavom, većina ljudi ipak misli da kafa ima izvanredan ukus. Osim toga, mnogi su svesni činjenice da kafa može da nam pruži potrebnu dozu energije. Uostalom, zato većina ljudi započne jutro šoljom kafe, zar ne?
Međutim, ono što mnogi možda ne znaju je da blagodeti kafe prevazilaze samo podizanje nivoa energije zahvaljujući kofeinu.
Kafa može da pomogne i u sagorevanju masti jer je dokazano da ubrzava metabolizam čak do 11 procenata. Ne samo to, već je praktično napitak bez kalorija, bar kada se pije crna, bez dodatog mleka ili šećera.
Takođe, kafa sadrži brojne esencijalne sastojke, uključujući niacin, magnezijum (vitamin B3), kalijum, mangan, pantotensku kiselinu (vitamin B5) i riboflavin (vitamin B2). A ako to nije dovoljno, kafa se smatra najvećim izvorom antioksidanasa u ishrani zapadnog sveta.
Kafa je takođe pokazala značajan uticaj na fizičku sposobnost. Pored toga, studija objavljena od strane Harvarda pokazuje da kafa može pomoći u borbi protiv depresije, kao i u podizanju opšteg raspoloženja i osećaja sreće.
Istorija Međunarodnog dana kafe
Međunarodni dan kafe je savršena prilika da se osvrnemo na dugu istoriju ovog napitka. Bilo da je zovu „Joe“, „Java“, „Dirt“, „Brew“, „Cuppa“ ili „Daily Grind“, kafa nam dolazi sa bogatom istorijom.
Smatra se da su svojstva zrna kafe prvi put otkrivena u Etiopiji. Zrno kafe je zapravo seme koje se nalazi unutar ploda kafe, poznatog i kao bobica ili trešnja. Legenda kaže da je pastir iz 9. veka primetio kako su koze postale živahnije nakon što su jele plodove kafe, pa je odlučio da eksperimentiše.
Kafa je prvi put postala popularna u arapskom svetu, verovatno oko 15. veka, a zatim se proširila na Aziju, Italiju, Evropu i Amerike – sve do šolje kafe koju sada držite u ruci!
Ipak, tek pre oko 50 godina, treći talas kafeterija počeo je da se pojavljuje na sceni. Ove specijalne kafeterije su se fokusirale na kvalitetnu kafu – od zrna do prženja i individualnog procesa kuvanja. Tako je kultura kafe evoluirala u nešto posebno.
Koren Međunarodnog dana kafe može se pratiti do 1983. godine, kada je održan događaj u Japanu iniciran od strane Asocijacije svih japanskih kafedžija. Međunarodna organizacija za kafu u Kini je proslavljala sopstvenu verziju dana kafe još od 1997. godine, a ovaj praznik je postao godišnja tradicija u aprilu 2001. godine.
U Sjedinjenim Američkim Državama, ovaj dan, ponekad nazvan „Nacionalni dan kafe“ ili jednostavno „Dan kafe“, privlači pažnju od 2005. godine. Međutim, prvi put je termin „Međunarodni dan kafe“ upotrebljen u reklami 2009. godine za najavu Festivala kafe u Nju Orleansu. Tajvan je svoju prvu proslavu ovog dana imao iste godine.
Međunarodni dan kafe je zvanično priznat 2015. godine od strane Međunarodne organizacije za kafu. Ovaj dan je promovisan u Milanu, kako bi se podigla svest o teškom položaju uzgajivača kafe i promovisala fer trgovina.
S obzirom na to da ne postoji jedno telo koje upravlja ovim praznikom, neke zemlje proslavljaju Međunarodni dan kafe na različite datume. Najčešći su 29. septembar i 1. oktobar, ali je posebno interesantno da u nekim zemljama proslava kreće od aprila do avgusta. Dobra vest je da se kafa slavi širom sveta, tokom više meseci u godini!
Dakle, kada danas uživajte posebno u svojoj šolji kafe, udahnite njen miris, osetite njen bogat i pun ukus i setite se njene priče – ali pre svega, uživajte! -
Pročitajte i...Ovo je najskuplji Michelin meni na svet: Luksuz za 2.130 dolara po osobi
Restoran Ginza Kitafuku u Tokiju, prema pisanju "New York Posta", nudi najskuplji degustacioni meni na svetu. Cena ovog iskustva je 2.130 dolara po osobi, a gosti moraju da poštuju tradiciju restorana, koja uključuje izuvanje cipela i obedovanje na podu.
Reč koja je obeležila godinu po izboru Oksforda!Oksford je za reč godine 2024. proglasio izraz „truljenje mozga“ (brain rot), ukazujući na sve veću zabrinutost zbog efekata beskrajnog skrolovanja na društvenim mrežama i konzumiranja trivijalnog sadržaja.
Burdž Azizi: Adrenalinska zona na novom neboderu u DubaijuBurdž Azizi trenutno je jedan od najiščekivanijih velikih projekata u Dubaiju i obuhvataće sve, od najvišeg hotelskog apartmana na svetu do noćnog kluba u oblacima.
Zašto trudnice žude za kiselim krastavcima?Možda se pitate: zašto trudnice žude za kiselim krastavcima? Postoji mnogo razloga za to. Krivicu možete pripisati promenama tokom trudnoće, uključujući hormonske promene i promene u nutritivnim potrebama. Ali može postojati i psihološki element u svemu tome. Na kraju krajeva, kiseli krastavci su klasična trudnička žudnja, i teško je da ne budete pod uticajem toga.
-
Komentari
Komentara: 0
Postavi komentar: