-
Poslednjih 5 pesama
- Animatori - Andjeli nas zovu da im skinemo krila
- Minea - Rano
- Idoli - Zasto Su Danas Devojke Ljute
- Aleksandra Radović - Ljubavi Moja
- Vještice - Totalno drukciji
-
-
Propuštene emisijeOstale emisije
-
Preporučujemo
Krem torta sa bananama i malinama
Ova torta je lagana i sočna i savršeno će se uklopiti u prolećnu atmosferu i toplije dane koji nam stižu...
Aromatični rižoto sa škampima
Ovaj prefinjeni rižoto svojim bogatim ukusom dočaraće vam miris mora i probuditi osećaj letnjeg odmora.
-
Zdravlje
Pet znakova da unosite previše šećera
Teško je zamisliti život bez šećera. Ali koliko je previše? Američko udruženje za srce preporučuje da žene ne unose više od šest kašičica šećera dnevno, dok je za muškarce granica devet kašičica. To znači najviše 25–36 grama ili oko 100–150 kalorija šećera dnevno. Svetska zdravstvena organizacija (WHO) savetuje da se unos ograniči na 50 grama, a idealno ne više od 25 grama dnevno.
Oslobodite se dosadnog hrkanja uz ovih 7 saveta!
Možda ste među 45% odraslih koji povremeno hrču ili poznajete nekoga ko to radi. Iako se često šalimo na račun onih koji često hrču imajte na umu da je hrkanje često ozbiljna stvar.
-
-
Putovanja
Produženi vikend: Četiri mesta koja bi trebalo da posetite u Srbiji
U potrazi za avanturom često biramo destinacije van naše zemlje, dok mnoga mesta koja su nam blizu ostaju nedovoljno istražena... Savršen odmor moguće je organizovati samo ako se malo udaljite od grada ili posetite deo države u koji nikad niste kročili.
Najglamurozniji gradovi Evrope prema novoj studiji
Pilates studiji, spa centri i saloni lepote – ovi gradovi ih imaju u izobilju!
-
Preporučujemo
Kada je pravo vreme da zamenimo stare peškire?
Mnogi veruju da peškiri mogu da traju decenijama, jer se redovno peru na visokim temperaturama. Iako postoje načini da im produžite vek, četiri jasna znaka ukazuju na to da je vreme za zamenu.
Prirodni trikovi za mekšu i svežiju posteljinu
Nakon dužeg korišćenja ili skladištenja, posteljina i pokrivači mogu da izgube svoju mekoću i svežinu, da postanu grubi i manje prijatni na dodir. Umesto da posegnete za kupovnim omekšivačima punim hemikalija, postoji jednostavan i prirodan način da ih osvežite i omekšate koristeći sastojke koje verovatno već imate kod kuće.
-
Kursna lista
Kupovni Srednji Prodajni EUR 116.34 117.16 117.98 CHF 125.50 126.39 127.27 USD 102.74 103.46 104.19
-
Sedam sjajnih zdravstvenih prednosti kupusa!
Kupus je izuzetno povoljna i pristupača namirnica koju možemo da konzumiramo tokom cele godine, a ujedno možemo i da je pripremimo na više različitih načina. S obzirom na to da ova namirnica ima i izuzetne zdravstvene prednosti, trebalo bi da je konzumiramo u što većoj količini.
19-08-2024 | 13:03 | Autor/Izvor: Naxi media, Healthline
Foto: Bigstock, dolgachov
Evo nekih sjajnih odlika ove zdrave namirnice:1. Kupus je prepun hranljivih materija
Iako kupus ima vrlo malo kalorija, ima impresivan profil hranljivih materija.
Samo 1 šolja ili 89 grama (g) sirovog zelenog kupusa sadrži (2 Pouzdani izvor):
Kalorije: 22
Proteini: 1 g
Vlakna: 2 g
Vitamin K: 56% dnevne vrednosti (DV)
Vitamin C: 36% DV
Folat: 10% DV
Mangan: 6% DV
Vitamin B6: 6% DV
Kalcijum: 3% DV
Kalijum: 3% DV
Magnezijum: 3% DV
Kupus takođe sadrži male količine drugih mikronutrijenata, uključujući vitamin A, gvožđe i riboflavin .
Kao što možete videti na gornjoj listi, bogat je vitaminom B6 i folatom, od kojih su oba neophodna za mnoge važne procese u telu, uključujući energetski metabolizam i normalno funkcionisanje nervnog sistema .
Pored toga, kupus je bogat vlaknima i sadrži moćne antioksidante, uključujući polifenole i jedinjenja sumpora.
Antioksidansi štite telo od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima. Slobodni radikali su molekuli koji imaju neparan broj elektrona, što ih čini nestabilnim. Kada njihovi nivoi postanu previsoki, mogu oštetiti vaše ćelije.
Kupus je posebno bogat vitaminom C, moćnim antioksidansom koji može zaštititi od srčanih bolesti, određenih karcinoma i gubitka vida.
2. Može da vam pomogne kad imate upalu
Upala nije uvek loša stvar. U stvarnosti, vaše telo se oslanja na inflamatorni odgovor da bi se zaštitilo od infekcije ili ubrzalo zarastanje. Ova vrsta akutne upale je normalan odgovor na povredu ili infekciju.
S druge strane, hronična upala koja se javlja tokom dužeg vremenskog perioda povezana je sa mnogim bolestima, uključujući bolesti srca, reumatoidni artritis i inflamatornu bolest creva.
Povrće poput kupusa sadrži mnogo različitih antioksidanata za koje se pokazalo da smanjuju hroničnu upalu .
U stvari, jedna studija iz 2014. na mladim odraslim osobama starosti od 20-40 godina pokazala je da konzumacija veće količinekupusa može da smanji određene krvne markere upale.
Druga starija studija na preko 1.000 žena je pokazala da su oni koji su jeli najveće količine ovog I sličnog povrća imali znatno niže nivoe upale, u poređenju sa onima koji su jeli najmanje količine.
Sulforafan, kempferol i drugi antioksidansi koji se nalaze u ovoj izuzetnoj grupi biljaka verovatno su odgovorni za njihov antiinflamatorni efekat.
3. Pomaže u poboljšanju varenja
Ako želite da poboljšate zdravlje probave, kupus bogat vlaknima je odlična opcija.Ovo hrskavo povrće je puno nerastvorljivih vlakana pogodnih za creva, vrste ugljenih hidrata koji se ne mogu razgraditi u crevima. Nerastvorljiva vlakna pomažu u održavanju zdravog sistema za varenje.
Štaviše, kupus je bogat I rastvorljivim vlaknima, za koje se pokazalo da povećavaju broj korisnih bakterija u crevima. To je zato što su vlakna glavni izvor goriva za prijateljske vrste kao što su bifidobakterije i laktobacili.
Ove bakterije obavljaju važne funkcije poput zaštite imunog sistema i proizvodnje kritičnih hranljivih materija poput vitamina K2 i B12.
4. Može da pomogne da vaše srce bude zdravo
Crveni kupus sadrži moćna jedinjenja koja se zovu antocijanini. Oni daju ovom ukusnom povrću živu ljubičastu boju.Antocijanini su biljni pigmenti koji pripadaju porodici flavonoida.
Mnoge studije su otkrile vezu između konzumiranja hrane bogate ovim pigmentom i smanjenog rizika od srčanih bolesti.
U studiji iz 2013. godine koja je uključivala 93.600 žena, istraživači su otkrili da oni sa većim unosom hrane bogate antocijaninom imaju manji rizik od srčanog udara.
Druga analiza 15 opservacionih studija imala je slične nalaze, izveštavajući da je povećan unos flavonoida povezan sa značajno manjim rizikom od umiranja od srčanih bolesti.
Takođe se pokazalo da povećanje unosa antocijanina u ishrani smanjuje krvni pritisak i nivoe LDL (lošeg) holesterola.
Poznato je da upala igra glavnu ulogu u nastanku srčanih bolesti, a zaštitni efekat antocijanina protiv nje je verovatno zbog njihovih antiinflamatornih kvaliteta.
Kupus sadrži više od 36 različitih vrsta moćnih antocijana, što ga čini odličnim izborom za zdravlje srca.
5. Može da snizi krvni pritisak
Visok krvni pritisak pogađa više od milijardu ljudi širom sveta i glavni je faktor rizika za srčane bolesti i moždani udar.
Lekari često savetuju pacijentima sa visokim krvnim pritiskom da smanje unos soli. Međutim, nedavni dokazi sugerišu da je povećanje kalijuma u vašoj ishrani jednako važno za snižavanje krvnog pritiska.
Kalijum je važan mineral i elektrolit koji je telu potreban za pravilno funkcionisanje. Jedan od njegovih glavnih zadataka je da pomogne u regulisanju krvnog pritiska suprotstavljajući se efektima natrijuma u telu.
Kalijum pomaže u izlučivanju viška natrijuma kroz urin. Takođe opušta zidove krvnih sudova, što snižava krvni pritisak.
Iako su i natrijum i kalijum važni za zdravlje, moderna ishrana ima tendenciju da sadrži previše natrijuma i premalo kalijuma.
Crveni kupus je dobar izvor kalijuma, koji daje 9% DV u porciji od 2 šolje (178 g) (22).
6. Može da pomogne u snižavanju nivoa holesterola
Holesterol je voštana supstanca nalik masti koja se nalazi u svakoj ćeliji u vašem telu.
Neki ljudi misle da je sav holesterol loš, ali je neophodan za pravilno funkcionisanje tela.
Kritični procesi zavise od holesterola, kao što su pravilno varenje i sinteza hormona i vitamina D.
Međutim, ljudi koji imaju visok holesterol takođe imaju tendenciju da imaju povećan rizik od srčanih oboljenja, posebno kada imaju povišene nivoe LDL (lošeg) holesterola.
Kupus sadrži dve supstance za koje se pokazalo da smanjuju nivoe LDL (lošeg) holesterola, a to su rastvorljiva vlakna i biljni steroli. Pokazalo se da rastvorljiva vlakna pomažu u snižavanju nivoa LDL holesterola tako što se vezuju za holesterol u crevima i sprečavaju da se apsorbuje u krv.
Sistematski pregled i meta-analiza iz 2023. godine pokazali su značajno smanjenje LDL i ukupnog holesterola uz dodatak rastvorljivih vlakana.
Kupus međutim sadrži I supstance koje se nazivaju fitosteroli. Oni su biljna jedinjenja koja su strukturno slična holesterolu i smanjuju LDL holesterol blokiranjem apsorpcije holesterola u digestivnom traktu .
Studija Američkog udruženja za srce iz 2020. pokazala je da 2-3 grama biljnih stanol estara dnevno smanjuje LDL holesterol za 9-12%.
7. Kupus je odličan izvor vitamina K
Vitamin K predstavlja kolekciju vitamina rastvorljivih u mastima koji igraju mnoge važne uloge u telu.
Ovi vitamini su podeljeni u dve glavne grupe:
Vitamin K1 (filohinon): Prvenstvenose nalazi u biljnim izvorima.
Vitamin K2 (menahinon): Ovaj oblik se nalazi u životinjskim izvorima i nekim fermentisanim namirnicama. Takođe ga proizvode bakterije u debelom crevu.
Kupus je sjajan izvor vitamina K1, a vitamin K1 je ključni nutrijent koji igra mnoge važne uloge u telu.
Jedna od njegovih glavnih funkcija je da deluje kao kofaktor za enzime koji su odgovorni za zgrušavanje krvi.
Bez vitamina K, krv bi izgubila sposobnost da se pravilno zgrušava, povećavajući rizik od prekomernog krvarenja.
-
Pročitajte i...
Pet znakova da unosite previše šećera
Teško je zamisliti život bez šećera. Ali koliko je previše? Američko udruženje za srce preporučuje da žene ne unose više od šest kašičica šećera dnevno, dok je za muškarce granica devet kašičica. To znači najviše 25–36 grama ili oko 100–150 kalorija šećera dnevno. Svetska zdravstvena organizacija (WHO) savetuje da se unos ograniči na 50 grama, a idealno ne više od 25 grama dnevno.
Oslobodite se dosadnog hrkanja uz ovih 7 saveta!
Možda ste među 45% odraslih koji povremeno hrču ili poznajete nekoga ko to radi. Iako se često šalimo na račun onih koji često hrču imajte na umu da je hrkanje često ozbiljna stvar.
Pet načina da usporite starenje uz pravu ishranu
Retki su oni koji se ne zabrinu zbog prvih bora, a većina nas, barem u nekim životnim fazama, želi da uspori proces starenja. Iako ga nije moguće potpuno zaustaviti, uz malo brige o sebi možemo izgledati i osećati se mlađe. Ključnu ulogu u tome ima ishrana.
Nutricionistički saveti za smanjenje nadutosti i ubrzano sagorevanje masti
Mnogi ljudi tvrde da se zdravo hrane i vežbaju, ali da nisu zadovoljni rezultatima. Ovo može biti posledica nekoliko faktora, uključujući nedoslednost u primeni zdravih navika, nerealna očekivanja, loše prilagođene dijete i treninge ili čak genetske predispozicije.
-
Komentari
Komentara: 0
Postavi komentar: