-
Poslednjih 5 pesama
- Bajaga - Muzika na struju
- Film - Doći ću ti u snovima
- Bijelo dugme - Evo zakleću se
- Kerber - Bolje da sam druge ljubio
- Denis & Denis - Voli me još ovu noć
-
Propuštene emisijeOstale emisije
-
PreporučujemoFenomenalno novogodišnje pečenje!
Stižu nam praznici i pravi je trenutak da pripremite ukusno pečenje. Ako ispratite sve korake i naravno ako imate dovoljno strpljenja vaša praznična trpeza će biti fenomenalna...
Neobičan humus sa cveklom i paprikomOvaj humus je savršena kombinacija slatkoće cvekle i pikantnosti ljute paprike, a idealna je opcija ako želite zdravu užinu. Takođe je savršen dodatak jelima od mesa i krompira.
-
ZdravljeVreme za fermentisanu hranu: Kiseli kupus je više od salate i priloga!
Kiseli krastavčići i kiseli kupus možda nisu prva stvar koja vam pada na pamet kada pomislite na zdravu ishranu. Međutim, sve veći broj istraživanja pokazuje da redovno konzumiranje fermentisane hrane može doneti brojne zdravstvene benefite. Ne propustite da u ovom periodu konzumirate zimnicu što više možete...
Kako da prepoznate da unosite previše šećera? Ne ignorišite ovih pet signala!Mnogi ne mogu da zamisle život bez slatkiša, pa često ne razmišljaju o tome da li na taj način unose previše šećera. Šećer je takođe često skriven i u nekim proizvodima za koje vam nikada ne bi palo na pamet da mogu da ga sadrže... Zato je važno obratiti pažnju na signale koje vam šalje vaše telo.
-
PutovanjaOvo su najbolje „zimske bajke“ na svetu!
Ako tražite inspiraciju za putovanje, The Telegraph je upravo objavio listu najboljih „zimskih bajki“ na svetu. Lista je rezultat sve većeg trenda putovanja u hladnije destinacije, što potvrđuju i podaci Google Trends-a, gde je pretraga za „hladnim odmorima“ porasla za čak 300% ove godine.
Najbolji saveti za posmatranje polarne svetlosti na Islandu!Nordijska zemlja je san za ljubitelje polarne svetlosti. Island je jedno od najboljih mesta na svetu za posmatranje aurora borealis (poznate i kao severna svetlost). Na 65° N, na južnoj ivici Arktičkog kruga, možete videti aure gotovo svake noći — i to u toplijim uslovima nego na mnogim drugim lokacijama za posmatranje širom sveta.
-
PreporučujemoPet boja koje nikada ne bi trebalo da koristimo u spavaćoj sobi prema dizajnerima
Vaša spavaća soba je mesto gde se opuštate i odmarate, zbog čega izbor boje zidova igra ključnu ulogu. Iako se u njoj možda ne provodi toliko vremena kao u dnevnoj sobi ili kuhinji, spavaća soba je prostor koji treba da odiše smirenošću i udobnošću.
Kako pravilno da negujemo sobne biljke tokom zime?Sobne biljke nisu imune na izazove koji mogu da ugroze njihov opstanak tokom zime, čak i ako se nalaze u kontrolisanim temperaturnim uslovima. Biljke koje su stalno u zatvorenom prostoru ili one koje unosite unutra da prezime mogu biti pogođene raznim zimskim stres faktorima, uključujući promene temperature između dnevne toplote i večernje hladnoće, suv vazduh i kraće dane koji smanjuju količinu svetlosti koju dobijaju. Da bi vaše biljke uspešno prebrodile hladnije mesece, potrebno je prilagoditi način njihove nege.
-
Kursna lista
Kupovni Srednji Prodajni EUR 116.15 116.97 117.79 CHF 124.88 125.76 126.64 USD 112.15 112.94 113.73
-
Naučnici razvijaju krompir otporan na toplotne talase
Kako klimatske promene utiču na Zemlju i useve koji se na njoj uzgajaju, budućnost nekih osnovnih namirnica, uključujući i nezaobilazni krompir, nalazi se pod pretnjom.
18-12-2024 | 11:57 | Autor/Izvor: Naxi media, The Independent
Foto: Bigstock, Dasteb
Zbog visokih temperatura koje menjaju uslove uzgoja, naučnici sada razvijaju krompir otporan na toplotne talase.
Tim istraživača sproveo je terenske eksperimente na jednoj lokaciji u saveznoj državi Ilinois u SAD-u i ustanovio da genetski prilagođena biljka proizvodi do 30% više krompira pod uslovima toplotnog stresa. Ovaj rezultat postignut je dodavanjem dva gena koja modifikuju proces fotorespiracije radi povećanja efikasnosti, što biljci omogućava više energije za rast.
Autori rada, objavljenog u časopisu Global Change Biology, opisali su ovaj korak kao „obećavajući pravac za povećanje prinosa u uslovima zagrevanja planete“. Ipak, potrebni su eksperimenti na više lokacija kako bi se rezultati potvrdili u različitim okruženjima.
Istraživanjem je rukovodila dr Ketrin Mičam-Hensold, uz tim stručnjaka sa Univerziteta Ilinois (UIUC) i Univerziteta Eseks.
Dr Mičam-Hensold, koja vodi projekat „Realising Increased Photosynthetic Efficiency“ (RIPE) na UIUC-u, istakla je da je cilj rada da se zadovolje potrebe za hranom u uslovima globalnog zagrevanja.
„Moramo da proizvodimo useve koji mogu da izdrže češće i intenzivnije toplotne talase ako želimo da obezbedimo dovoljno hrane za regije koje su najugroženije smanjenjem prinosa zbog globalnog zagrevanja“, rekla je ona.
„Povećanje mase krtola za 30% koje smo primetili u našim terenskim eksperimentima pokazuje potencijal za unapređenje fotosinteze kako bismo razvili useve otporne na klimatske promene.“
Dr Amanda Kavanag sa Univerziteta Eseks dodala je: „Naši ključni prehrambeni usevi su ugroženi klimatskim promenama, a naš rad je sada potvrdio da strategije za povećanje otpornosti na toplotu mogu biti prenete sa modelnih biljaka na prehrambene useve.“
„Za mnoge porodice, pečeni krompir je najbolji deo božićne večere, a ovo istraživanje značajno doprinosi očuvanju tog zadovoljstva za buduće generacije.“
„Van praznične trpeze, ovaj rad može imati ogroman uticaj na zemlje u razvoju i pomoći u očuvanju useva za ljude koji su na prvoj liniji borbe sa klimatskim promenama.“
Profesor Don Ort, Robert Emerson profesor biljne biologije i nauka o usevima na UIUC-u i zamenik direktora RIPE projekta, rekao je:
„Još jedna važna karakteristika ove studije je dokaz da genetska modifikacija fotosinteze, koja je dovela do ovih povećanja prinosa, nije imala uticaja na nutritivni kvalitet krompira.“
„Hrana sigurnost nije samo u količini proizvedenih kalorija; moramo uzeti u obzir i kvalitet hrane.“ -
Pročitajte i...Da li ste čuli za „kofeinsko dremanje“? Evo kako deluje!
Prema dr Markusu Ploesseru, stručnjaku za integrativnu medicinu u Open Mind Health-u sa fokusom na dugovečnost i spavanje, „kofeinsko dremanje“ traje oko 20 minuta, piše Huffpost. „Ideja je da, kada se probudite, kofein počne da deluje, pojačavajući osvežavajući efekat dremke“, objašnjava Ploesser. „Pristalice tvrde da ova kombinacija može povećati energiju i budnost efikasnije nego samo popodnevna dremka ili kafa.“
Statistika pokazuje da je ovaj datum najčešći rođendan na svetuOrganizacija World of Statistics objavila je zanimljive podatke o najčešćim rođendanima na svetu.
Zašto mnogi od nas dožive blokadu u trenucima kada nam je uspeh na dohvat ruke?Da li ste se ikada zapitali zašto u trenucima kada nam je uspeh izuzetno važan – bilo da je reč o sportskom takmičenju, važnom poslovnom zadatku ili intervjuu za posao često doživimo neuspeh ili jednostavno blokiramo i ne prezentujemo sve svoje potencijale.
Čitanje oblikuje mozak, a evo šta se dešava kada prestanemo da čitamo!Broj ljudi koji čitaju iz zabave čini se da stalno opada.
-
Komentari
Komentara: 0
Postavi komentar: