-
Poslednjih 5 pesama
- Boris Rezak - Andjeo
- Vlado i Rodja - Draga
- Azra - Gracija
- Boris Novković - Ne kuni se
- Riblja čorba - U dva ce cistaci odneti djubre
-
-
Propuštene emisijeOstale emisije
-
Preporučujemo
Salata sa kruškom, rukolom i sirom
Ova salata je odlična kao lagani obrok, prilog uz meso, ili kao predjelo.
-
Zdravlje
Najbolja hrana za lepu i negovanu kožu!
Ono što jedete može značajno uticati na izgled i osećaj vaše kože, kao i na učestalost određenih kožnih problema. Australijska istraživanja pokazala su da ishrana s niskim glikemijskim indeksom (GI) može da smanji simptome akni i poboljšati kvalitet kože. Savete o ishrani donosi dijetetičarka dr Džoana Mekmilan.
13 načina da se izborite sa žudnjom za šećerom
Da li često konzumirate slatka peciiva za doručak i primećujete li da baš ta navika može da vas natera da posegnete za još nečim slatkim dva sata kasnije? Da li uzmete čokoladicu kako biste prebrodili popodnevni pad energije – a zatim posegnete za kolom da biste se oporavili od tog „pada nakon pada“?
-
-
Putovanja
Najlepše lisabonske bašte ovog proleća otvorene za posetioce
U okviru festivala Jardins Abertos, najlepše zelene oaze Lisabona otvoriće svoja vrata svim ljubiteljima prirode tokom četiri vikenda u maju – i to bez ikakve ulaznice. Inicijativa ima za cilj da „podstakne snažnu i pozitivnu vezu s prirodom“, spajajući održivost sa urbanim načinom života.
Upoznajte čari Samosa: Savršena destinacija za proleće i leto u Grčkoj
Stigli su topli dani, a s njima i sve češće misli o putovanjima, begu iz svakodnevice i trenucima koje možemo provesti na suncu, negde uz more. Kako temperature rastu, raste i želja da otkrijemo nova mesta – ona koja još nisu preplavljena turistima, ali nude sve ono što tražimo od savršenog odmora. Jedna od takvih destinacija krije se u samom srcu Egejskog mora – ostrvo Samos. Iako ne spada u najpoznatije grčke hitove poput Santorinija ili Mikonosa, Samos važi za pravi skriveni dragulj.
-
Preporučujemo
Trik sa čašom koji može da nam pomogne da se rešimo vinskih mušica
Vinske, odnosno voćne mušice, uskoro će se pojaviti u našim domovima. Ako ih primetite kako lete oko kante za smeće ili posude s voćem i povrćem, isprobajte jednostavan trik sa čašom.
Da li ste znali da je aktivni ugalj jedno od najmoćnijih sredstava za čišćenje?
Iako možda deluje neobično, aktivni ugalj je izuzetno efikasan u uklanjanju prljavštine, vlage i neprijatnih mirisa. Za razliku od običnog uglja, njegova porozna struktura omogućava mu da apsorbuje toksine, ulja i vlagu, što ga čini odličnim prirodnim sredstvom za čišćenje.
-
Kursna lista
Kupovni Srednji Prodajni EUR 116.41 117.23 118.05 CHF 125.31 126.19 127.07 USD 102.45 103.17 103.89
-
Dva začina za brži metabolizam – dodajte ih u kafu!
Uz dva začina ne samo da možete da obogatite ukus kafe, već možete i da ubrzate vaš metabolizam.
20-02-2025 | 13:41 | Autor/Izvor: Naxi media, Yahoo
Foto: Bigstock, deagreez
Šeri Berger, registrovani dijetetičar i konsultant za ishranu za Consumer Health Digest, i Lizom Ričards, nutricionista i kreator Dijete protiv kandide, tvrde da dva začina možete da dodate u kafu da biste ubrzali metabolizam. Berger i Ričards su zapravo otkrili da su cimet i kurkuma najbolji izbor.
Cimet
Cimet je poznat po svom toplom i slatkom ukusu. Njegove aromatične i blago začinske note mogu da poboljšaju ukus vašeg jutarnjeg napitka. Osim svoje kulinarske privlačnosti, veruje se da cimet ima potencijalnu vezu sa bržim metabolizmom.
Berger dalje razrađuje i kaže: „Studije su pokazale da je cimet koristan za povećanje osetljivosti na insulin i poboljšanje nivoa šećera i holesterola u krvi, koji su ključni za gubitak težine i opšte zdravlje.
Ričards ide u detalje i objašnjava ulogu cimeta kada je u pitanju metabolizam. "Cimet može da pomogne u poboljšanju metabolizma kroz nekoliko mehanizama. Može da poboljša osetljivost na insulin, omogućavajući telu da efikasnije reguliše nivo šećera u krvi. Ovo, zauzvrat, može da smanji verovatnoću skladištenja masti i da promoviše upotrebu glukoze za energiju. Pored toga, cimet može da ima termogeni efekat, što znači da može malo da poveća proizvodnju toplote u telu nakon konzumiranja."Kurkuma
Kurkuma, sa svojom blagom aromom, je začin koji je stekao popularnost zbog svog jedinstvenog ukusa i potencijalnih zdravstvenih koristi. Iako nije tradicionalni saputnik kafe, neki pojedinci su počeli da dodaju kurkumu u svoju kafu, stvarajući preokret.
Kurkuma sadrži aktivno jedinjenje zvano kurkumin, koje je predmet istraživanja zbog njegove potencijalne uloge u jačanju metabolizma, a Berger dodaje na ovo: „Kurkuma sadrži ključno jedinjenje, kurkumin, koje je povezano sa poboljšanim obimom struka, telesnom masom. indeksom (BMI) i telesnom težinom prema nekoliko studija."Kada je u pitanju dodavanje ovih začina u vašu kafu, Berger preporučuje nekoliko korisnih saveta kako biste uživali u ukusima i maksimizirali njene prednosti.
„Cimet se može dodati u skuvanu kafu ili espreso u zrnu pre kuvanja da bi se postigle prednosti i prirodno sladak ukus. Kada dodajete kurkumu u kafu ili espreso, obavezno dodajte i malo crnog bibera jer je to ključno za bolju apsorpciju kurkumina. Neke studije kažu da dodavanje crnog bibera sa kurkumom može značajno povećati apsorpciju kurkumina. -
Pročitajte i...
Najbolja hrana za lepu i negovanu kožu!
Ono što jedete može značajno uticati na izgled i osećaj vaše kože, kao i na učestalost određenih kožnih problema. Australijska istraživanja pokazala su da ishrana s niskim glikemijskim indeksom (GI) može da smanji simptome akni i poboljšati kvalitet kože. Savete o ishrani donosi dijetetičarka dr Džoana Mekmilan.
13 načina da se izborite sa žudnjom za šećerom
Da li često konzumirate slatka peciiva za doručak i primećujete li da baš ta navika može da vas natera da posegnete za još nečim slatkim dva sata kasnije? Da li uzmete čokoladicu kako biste prebrodili popodnevni pad energije – a zatim posegnete za kolom da biste se oporavili od tog „pada nakon pada“?
Moć prirode: Ovo voće je sjajan saveznik zdravog srca!
Unošenje više voća i povrća može pomoći u snižavanju krvnog pritiska, ali jedno voće se posebno izdvaja po svojim hranljivim svojstvima.
Refluks kiseline: Evo šta bi trebalo da izbegavamo, ali i šta može da nam pomogne
Refluks kiseline ili žgaravica (gorušica) tehnički je poznat kao gastroezofagealni refluks. Ovaj problem nastaje kada je ventil ili sfinkter koji povezuje želudac sa jednjakom oslabljen. U tom slučaju, želudačna kiselina, koja bi trebalo da ostane u želucu, vraća se u jednjak. Kako je kiselina iritantna, sluzokoža jednjaka postaje upaljena, uzrokujući neprijatnost.
-
Komentari
Komentara: 0
Postavi komentar: