-
Poslednjih 5 pesama
- Petar Grašo - Voli Me
- U Škripcu - Koliko imas godina
- Oliver Dragojević - Vjeruj mi
- Rogati & Jelena Pajic - Dodir Ljubavi
- Gibonni - Svi moji punti kad se zbroje
-
Propuštene emisijeOstale emisije
-
PreporučujemoRuska salata sa piletinom i kukuruzom
Isprobajte različite varijante ove fenomenalne salate, uključujući i ovu sa piletinom i kukuruzom, koja nas je sve oduševila.
Aromatični pire od celeraMožda pire od celera nije prva stvar koju ćete poželeti da pripremite kao dodatak uz vaše glavno jelo, a li ipak imajte dve stvari na umu pre nego što odustanete. Pire od celera se služi u mnogim poznatim i visoko rangiranim restoranima i savršeno se uklapa uz meso. Takođe pire od celera je definitivno zdravija verzija.
-
ZdravljeUbrzajte metabolizam uz dva začina koja možete da dodate u kafu
Uz dva začina ne samo da možete da obogatite ukus kafe, već možete i da ubrzate vaš metabolizam.
Naučnici otkrivaju: Posebna ishrana može da uspori starenje mozgaIako za sada ne postoji način da se proces starenja mozga zaustavi, moguće je usporiti njegov pad, a nova studija ukazuje na ključnu ulogu nivoa šećera u krvi u brzini starenja mozga.
-
PutovanjaNajbolje destinacije za putovanja u 2025. godini!
Dvadeset članova redakcije magazina Travel + Leisure odabralo je 50 najboljih destinacija za 2025. godinu, a mi smo sa liste izdvojili deset destinacija koje će vam sigurno biti interesantne i privlačne. I dok su neke prilično udaljene i potrebna vam je ozbiljna organizacija da ih dobro upoznate, još uvek su na listi i one koje se nalaze u Evropi i koje su idealne za produženi vikend.
Najbolje zimske destinacije u Evropi ove sezone!Magazin TimeOut kreirao je listu najboljih destinacija za zimski period. Navodi se da moežete da birate mesta od severa Finske do fantastičnih ulica Španije, pa evo gde biste sve mogli da otputujete ove zime!
-
PreporučujemoPet prirodnih načina da održite svež miris u vašem domu
Ako želite da vaš dom uvek miriše sveže i prijatno, ali želite da izbegnete sintetičke osveživače vazduha, mnogobrojna su rešenja koja možete da isprobate. Evo pet efikasnih metoda za postizanje svežeg mirisa u vašem domu...
Cimet nije samo ukusan začin – isprobajte ga i kao sredstvo za čišćenjeCimet je verovatno jedan od najpopularnijih začina na svetu, cenjen zbog svog bogatog ukusa i mirisa. Dodajemo ga raznim jelima, od slanih do slatkih, ali mnogi ne znaju da ovaj začin ima i primenu u domaćinstvu – može biti vrlo koristan za čišćenje i osvežavanje prostora.
-
Kursna lista
Kupovni Srednji Prodajni EUR 116.18 117.00 117.81 CHF 124.68 125.56 126.44 USD 110.15 110.93 111.70
-
Grof Drakula: Pisma otkrivaju kakva je bila njegova prava ishrana
Pisma koja su prvo sugerisala da je Vlad III Cepeš, najpoznatiji kao Drakula, bio osoba koja je "verovatno plakala krvave suze," sada otkrivaju da je njegova ishrana znatno odstupala od uobičajenih očekivanja.
26-10-2023 | 12:14 | Autor/Izvor: Naxi media, National geographic Srbija
Foto: Bigstock, Anna Art
Sredinom avgusta, pojavila se vest da je istraživački tim iz Italije proučavao tri pisma koja je napisao Vlad III Cepeš, poznat i kao grof Drakula. Fokus njihovog istraživanja bio je na identifikaciji molekula koji bi mogli rasvetliti legendu o tome da je ovaj istorijski vladar, koji je bio inspiracija za Bram Stokerovo delo "Drakula", plakao krvave suze. Rezultati istraživanja su otkrili da je Vlad III Cepeš zaista patio od hemolakrije, retke bolesti mrežnjače, čiji je jedan od simptoma upravo bilo izlučivanje krvavih suza.
Skoro mesec dana nakon ove objave, tim je otkrio da je uz pomoć istih pisama došao do saznanja kako je Vlad III Cepeš najverovatnije bio ni manje ni više nego - vegan, prenosi National Geographic.
Vlad III Cepeš je bio poznat i po nadimku Nabijač, a ovo nije bila slučajnost. Naime, vladar Vlaške je imao posebnu sklonost ka nabijanju svojih neprijatelja na kolac. Ovo je i bio jedan od razloga nastanka brojnih legendi vezanih za njega, ali i pored toga što je danas predstavljen kao krvoločan i surov neprijatelj, analize pisama koje je poslao svojim podanicima 1475. godine u Sibnj otkrivaju da se njegova ishrana uglavnom bazirala na biljakama, a ne mesu.
Koristeći vrhunske metode za ekstrakciju izuzetno starih molekula, tim je uspešno pronašao uzorke krvi, znoja, otisaka prstiju i pljuvačke, mada napominju da se ne može potpuno isključiti mogućnost kontaminacije ovih tragova tokom vremena. Međutim, dostupni podaci ukazuju da u ovim uzorcima nedostaju tragovi životinjskih proteina.Koautor rada objavljenog u časopisu Analytical Chemistry, Gleb Zilberštajn je otkrio da ovakva ishrana možda nije bila namerna, već da su uslovi u tadašnjoj Vlaškoj jednostavno diktirali način na koji su se njeni stanovnici hranili.
"U 15. veku, Evropa je imala veoma hladnu klimu... i bilo je vrlo malo hrane", rekao je on i dodao: "Prema mišljenju bioarheologa, aristokrate širom Evrope su se takođe oskudno hranile, a meso su retko jeli."
-
Komentari
Komentara: 0
Postavi komentar: