-
Poslednjih 5 pesama
- Boris Rezak - Voli me
- Doris Dragović - To
- Idoli - Devojko mala
- Van Gogh - Andjele Moj Brate
- Petar Grašo - Ko nam brani
-
-
Propuštene emisijeOstale emisije
-
Preporučujemo
Aromatični rižoto sa škampima
Ovaj prefinjeni rižoto svojim bogatim ukusom dočaraće vam miris mora i probuditi osećaj letnjeg odmora.
Kremasta čorba od celera
Mnogi ljudi možda neće pozitivno reagovati ako im predložite čorbu od celera kao opciju za obrok. Međutim, imajte na umu da celer ima specifičan i pun ukus i da upravo ova čorba lako može d avam postane omiljena...
-
Zdravlje
Pet znakova da unosite previše šećera
Teško je zamisliti život bez šećera. Ali koliko je previše? Američko udruženje za srce preporučuje da žene ne unose više od šest kašičica šećera dnevno, dok je za muškarce granica devet kašičica. To znači najviše 25–36 grama ili oko 100–150 kalorija šećera dnevno. Svetska zdravstvena organizacija (WHO) savetuje da se unos ograniči na 50 grama, a idealno ne više od 25 grama dnevno.
Oslobodite se dosadnog hrkanja uz ovih 7 saveta!
Možda ste među 45% odraslih koji povremeno hrču ili poznajete nekoga ko to radi. Iako se često šalimo na račun onih koji često hrču imajte na umu da je hrkanje često ozbiljna stvar.
-
-
Putovanja
Produženi vikend: Četiri mesta koja bi trebalo da posetite u Srbiji
U potrazi za avanturom često biramo destinacije van naše zemlje, dok mnoga mesta koja su nam blizu ostaju nedovoljno istražena... Savršen odmor moguće je organizovati samo ako se malo udaljite od grada ili posetite deo države u koji nikad niste kročili.
Najglamurozniji gradovi Evrope prema novoj studiji
Pilates studiji, spa centri i saloni lepote – ovi gradovi ih imaju u izobilju!
-
Preporučujemo
Prirodni trikovi za mekšu i svežiju posteljinu
Nakon dužeg korišćenja ili skladištenja, posteljina i pokrivači mogu da izgube svoju mekoću i svežinu, da postanu grubi i manje prijatni na dodir. Umesto da posegnete za kupovnim omekšivačima punim hemikalija, postoji jednostavan i prirodan način da ih osvežite i omekšate koristeći sastojke koje verovatno već imate kod kuće.
Kako skuvati savršena jaja uz jednostavan trik?
Iako kuvanje jaja deluje kao jednostavan zadatak, često se dešava da rezultat ne ispadne savršen – žumance bude previše tečno ili previše tvrdo, a ljuska se teško ljušti. Međutim, uz pravilan pristup i jedan jednostavan trik koji preporučuje Michelinov kuvar Tom Šepard, možete svaki put dobiti savršeno kuvana jaja. T
-
Kursna lista
Kupovni Srednji Prodajni EUR 116.36 117.18 118.00 CHF 124.14 125.02 125.89 USD 105.95 106.69 107.44
-
Grof Drakula: Pisma otkrivaju kakva je bila njegova prava ishrana
Pisma koja su prvo sugerisala da je Vlad III Cepeš, najpoznatiji kao Drakula, bio osoba koja je "verovatno plakala krvave suze," sada otkrivaju da je njegova ishrana znatno odstupala od uobičajenih očekivanja.
26-10-2023 | 12:14 | Autor/Izvor: Naxi media, National geographic Srbija
Foto: Bigstock, Anna Art
Sredinom avgusta, pojavila se vest da je istraživački tim iz Italije proučavao tri pisma koja je napisao Vlad III Cepeš, poznat i kao grof Drakula. Fokus njihovog istraživanja bio je na identifikaciji molekula koji bi mogli rasvetliti legendu o tome da je ovaj istorijski vladar, koji je bio inspiracija za Bram Stokerovo delo "Drakula", plakao krvave suze. Rezultati istraživanja su otkrili da je Vlad III Cepeš zaista patio od hemolakrije, retke bolesti mrežnjače, čiji je jedan od simptoma upravo bilo izlučivanje krvavih suza.
Skoro mesec dana nakon ove objave, tim je otkrio da je uz pomoć istih pisama došao do saznanja kako je Vlad III Cepeš najverovatnije bio ni manje ni više nego - vegan, prenosi National Geographic.
Vlad III Cepeš je bio poznat i po nadimku Nabijač, a ovo nije bila slučajnost. Naime, vladar Vlaške je imao posebnu sklonost ka nabijanju svojih neprijatelja na kolac. Ovo je i bio jedan od razloga nastanka brojnih legendi vezanih za njega, ali i pored toga što je danas predstavljen kao krvoločan i surov neprijatelj, analize pisama koje je poslao svojim podanicima 1475. godine u Sibnj otkrivaju da se njegova ishrana uglavnom bazirala na biljakama, a ne mesu.
Koristeći vrhunske metode za ekstrakciju izuzetno starih molekula, tim je uspešno pronašao uzorke krvi, znoja, otisaka prstiju i pljuvačke, mada napominju da se ne može potpuno isključiti mogućnost kontaminacije ovih tragova tokom vremena. Međutim, dostupni podaci ukazuju da u ovim uzorcima nedostaju tragovi životinjskih proteina.Koautor rada objavljenog u časopisu Analytical Chemistry, Gleb Zilberštajn je otkrio da ovakva ishrana možda nije bila namerna, već da su uslovi u tadašnjoj Vlaškoj jednostavno diktirali način na koji su se njeni stanovnici hranili.
"U 15. veku, Evropa je imala veoma hladnu klimu... i bilo je vrlo malo hrane", rekao je on i dodao: "Prema mišljenju bioarheologa, aristokrate širom Evrope su se takođe oskudno hranile, a meso su retko jeli."
-
Komentari
Komentara: 0
Postavi komentar: