-
Poslednjih 5 pesama
- MVP - Celu noć i celi dan
- Merlin - Smijehom strah pokrijem
- YU Grupa - Dunavom šibaju vetrovi
- Tony Cetinski - Blago onom ko te ima
- Bijelo dugme - Ružica si bila
-
Propuštene emisijeOstale emisije
-
PreporučujemoRuska salata sa piletinom i kukuruzom
Isprobajte različite varijante ove fenomenalne salate, uključujući i ovu sa piletinom i kukuruzom, koja nas je sve oduševila.
Aromatični pire od celeraMožda pire od celera nije prva stvar koju ćete poželeti da pripremite kao dodatak uz vaše glavno jelo, a li ipak imajte dve stvari na umu pre nego što odustanete. Pire od celera se služi u mnogim poznatim i visoko rangiranim restoranima i savršeno se uklapa uz meso. Takođe pire od celera je definitivno zdravija verzija.
-
ZdravljeUbrzajte metabolizam uz dva začina koja možete da dodate u kafu
Uz dva začina ne samo da možete da obogatite ukus kafe, već možete i da ubrzate vaš metabolizam.
Naučnici otkrivaju: Posebna ishrana može da uspori starenje mozgaIako za sada ne postoji način da se proces starenja mozga zaustavi, moguće je usporiti njegov pad, a nova studija ukazuje na ključnu ulogu nivoa šećera u krvi u brzini starenja mozga.
-
PutovanjaNajbolje destinacije za putovanja u 2025. godini!
Dvadeset članova redakcije magazina Travel + Leisure odabralo je 50 najboljih destinacija za 2025. godinu, a mi smo sa liste izdvojili deset destinacija koje će vam sigurno biti interesantne i privlačne. I dok su neke prilično udaljene i potrebna vam je ozbiljna organizacija da ih dobro upoznate, još uvek su na listi i one koje se nalaze u Evropi i koje su idealne za produženi vikend.
Najbolje zimske destinacije u Evropi ove sezone!Magazin TimeOut kreirao je listu najboljih destinacija za zimski period. Navodi se da moežete da birate mesta od severa Finske do fantastičnih ulica Španije, pa evo gde biste sve mogli da otputujete ove zime!
-
PreporučujemoPet prirodnih načina da održite svež miris u vašem domu
Ako želite da vaš dom uvek miriše sveže i prijatno, ali želite da izbegnete sintetičke osveživače vazduha, mnogobrojna su rešenja koja možete da isprobate. Evo pet efikasnih metoda za postizanje svežeg mirisa u vašem domu...
Cimet nije samo ukusan začin – isprobajte ga i kao sredstvo za čišćenjeCimet je verovatno jedan od najpopularnijih začina na svetu, cenjen zbog svog bogatog ukusa i mirisa. Dodajemo ga raznim jelima, od slanih do slatkih, ali mnogi ne znaju da ovaj začin ima i primenu u domaćinstvu – može biti vrlo koristan za čišćenje i osvežavanje prostora.
-
Kursna lista
Kupovni Srednji Prodajni EUR 116.18 117.00 117.81 CHF 124.68 125.56 126.44 USD 110.15 110.93 111.70
-
Zdravstvene prednosti crne čokolade
Umereno konzumiranje tamne čokolade sa visokim sadržajem kakaa može da obezbedi antioksidante i minerale i može da vam pomogne u zaštiti od srčanih bolesti. Ali može da sadrži i velike količine šećera i kalorija.
10-05-2024 | 10:43 | Autor/Izvor: Naxi media, Healthline
Foto: Bigstock, Dean Drobot
Tamna čokolada je puna hranljivih materija koje mogu pozitivno uticati na vaše zdravlje. Napravljens od semena kakao drveta, čokolada je jedan od najboljih izvora antioksidanata koje možete pronaći.
Istraživanja pokazuju da tamna čokolada može poboljšati vaše zdravlje i smanjiti rizik od srčanih bolesti.
1. Moćan izvor antioksidanata
ORAC je skraćenica za kapacitet apsorpcije radikala kiseonika. To je mera antioksidativne aktivnosti hrane. U suštini, istraživači postavljaju gomilu slobodnih radikala (loših) na uzorak hrane da vide koliko dobro antioksidansi u hrani mogu da razoružaju slobodne radikale. Na osnovu ovih studija, čokolada se smatra bogatom antioksidansima. Ali biološka relevantnost ORAC vrednosti je dovedena u pitanje, jer se meri u epruveti i možda neće imati isti efekat na telo. Istraživanja na ljudima ne pokazuju uvek isti opseg antioksidativnih efekata za čokoladu. Ali stručnjaci kažu da još nema dovoljno dokaza.
Ipak, taamna čokolada je puna organskih jedinjenja koja su biološki aktivna i funkcionišu kao antioksidansi. To uključuje polifenole, flavanole i katehine, između ostalih. Prema istraživanju, polifenoli u tamnoj čokoladi mogu pomoći u smanjenju nekih oblika LDL („lošeg“) holesterola kada se kombinuju sa drugom hranom kao što su bademi i kakao.
Jedna studija je pokazala da kakao i tamna čokolada imaju više antioksidativne aktivnosti, polifenola i flavanola od bilo kojeg drugog testiranog voća, uključujući borovnice i acai bobice.2. Može da poboljša protok krvi i da smanji krvni pritisak
Flavanoidi u tamnoj čokoladi mogu da stimulišu endotel, oblogu arterija, da proizvodi azot-oksid (NO) (5). Jedna od funkcija NO je da šalje signale arterijama da se opuste, što smanjuje otpor protoku krvi i samim tim smanjuje krvni pritisak. Mnoge kontrolisane studije pokazuju da kakao i tamna čokolada mogu poboljšati protok krvi i sniziti krvni pritisak, iako su efekti obično blagi.
Međutim, jedna studija na ljudima sa dijabetesom tipa 2 i visokim krvnim pritiskom nije pokazala nikakav efekat, pa ovo uzmite sa rezervom. Moguće je da ljudi koji se već leče od visokog krvnog pritiska možda neće imati nikakvu dodatnu korist od dodavanja kakao flavanola u svoju ishranu.3. Reguliše holesterol
Konzumiranje tamne čokolade može da poboljša nekoliko važnih faktora rizika za srčana oboljenja. Može nas zaštititi od visokog holesterola. U maloj studiji, utvrđeno je da konzumacija tamne čokolade sa dodatkom flavanol likopena značajno smanjuje nivoe ukupnog holesterola, LDL („lošeg“) holesterola i triglicerida. Neki oblici LDL holesterola su skloniji oksidaciji, što se dešava ako reaguju sa slobodnim radikalima u vašem telu. Oksidacija čini samu LDL česticu reaktivnom i sposobnom da ošteti druga tkiva, kao što je obloga arterija u vašem srcu.
Savršeno je logično da kakao snižava oblike LDL sklonih oksidaciji. Sadrži obilje moćnih antioksidanata koji dospevaju u krvotok i štite lipoproteine od oksidativnog oštećenja. Flavanoli u tamnoj čokoladi takođe mogu da smanje insulinsku rezistenciju, što je još jedan uobičajeni faktor rizika za bolesti poput srčanih bolesti i dijabetesa.4. Može da smanji rizik od srčanih bolesti
Čini se da su jedinjenja u tamnoj čokoladi veoma zaštitna od oksidacije LDL-a. Dugoročno, ovo bi trebalo da izazove da se mnogo manje holesterola zadrži u arterijama, što rezultira manjim rizikom od srčanih oboljenja. U principu, istraživanja pokazuju prilično drastično poboljšanje. Tokom vremena, brojne studije su pokazale da konzumiranje kakaa ili čokolade bogate flavanolom može da snizi krvni pritisak i poboljša zdravlje kardiovaskularnog sistema.
Pregled studija je otkrio da konzumacija čokolade 3 puta nedeljno smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti za 9%. Drugi pregled je pokazao da konzumiranje 45 grama čokolade nedeljno smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti za 11%. Čini se da konzumiranje više od 100 grama nedeljno ne proizvodi zdravstvene koristi. Kliničko ispitivanje iz 2017. godine pokazalo je da su subjekti koji su konzumirali bademe sa ili bez tamne čokolade pokazali poboljšane nivoe LDL holesterola. Iako su svi ovi nalazi obećavajući, potrebno je više dokaza da se zna da li je čokolada smanjila rizik.5. Može da zaštiti vašu kožu od sunca
Bioaktivna jedinjenja u tamnoj čokoladi mogu takođe biti odlična za vašu kožu. Flavanoli mogu zaštititi od oštećenja od sunca, poboljšati protok krvi u koži i povećati gustinu kože i hidrataciju.
Minimalna eritemska doza (MED) je minimalna količina UVB zraka potrebna da izazove crvenilo na koži 24 sata nakon izlaganja. Studije su pokazale da se MED može povećati, pa čak i udvostručiti nakon konzumiranja tamne čokolade ili kakaa sa visokim sadržajem flavanola tokom 12 nedelja. Rezultat je da vaša koža ima bolju zaštitu od sunca.
6. Može da poboljša funkciju mozga
Dobre vesti još nisu gotove. Tamna čokolada takođe može poboljšati funkciju vašeg mozga.
Studije pokazuju da konzumiranje kakaoa sa visokim sadržajem flavanola može poboljšati protok krvi u mozgu kod mladih odraslih osoba. Ovo može da objasni zašto se čini da svakodnevno konzumiranje kakaa poboljšava pažnju, verbalno učenje i pamćenje.
Kakao flavanoidi takođe mogu pomoći u održavanju kognitivne funkcije kod starijih osoba sa blagim kognitivnim oštećenjem i smanjiti mogućnost napredovanja u demenciju. Ali potrebno je više istraživanja. Pored toga, kakao sadrži stimulativne supstance kao što su kofein i teobromin, što može biti ključni razlog zašto može kratkoročno poboljšati funkciju mozga. -
Pročitajte i...Ubrzajte metabolizam uz dva začina koja možete da dodate u kafu
Uz dva začina ne samo da možete da obogatite ukus kafe, već možete i da ubrzate vaš metabolizam.
Naučnici otkrivaju: Posebna ishrana može da uspori starenje mozgaIako za sada ne postoji način da se proces starenja mozga zaustavi, moguće je usporiti njegov pad, a nova studija ukazuje na ključnu ulogu nivoa šećera u krvi u brzini starenja mozga.
Da li je sok od celera zaista zdrav? Evo šta sve treba da znate!Sok od celera sadrži brojne hranljive materije koje donose zdravstvene beneficije, uključujući antioksidanse i protivupalne spojeve. Bogat je hranljivim materijama, a konzumacija ovog napitka može da ima mnoge koristi za zdravlje.
Hrana koja štiti vaše srce: Najbolji izbor za doručakNaučnici su otkrili da zamena omiljenog doručka hranljivijom alternativom može značajno da smanji rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti.
-
Komentari
Komentara: 0
Postavi komentar: