-
Poslednjih 5 pesama
- Galija - Još uvek sanjam
- Sergej Ćetković - Ko Li Te Sad Miluje
- Tony Cetinski - Vjera Nevjera
- Josipa Lisac - Danas sam luda
- Ana Stanić - Točkovi
-
Propuštene emisijeOstale emisije
-
PreporučujemoAromatični pire od celera
Možda pire od celera nije prva stvar koju ćete poželeti da pripremite kao dodatak uz vaše glavno jelo, a li ipak imajte dve stvari na umu pre nego što odustanete. Pire od celera se služi u mnogim poznatim i visoko rangiranim restoranima i savršeno se uklapa uz meso. Takođe pire od celera je definitivno zdravija verzija.
-
ZdravljeUbrzajte metabolizam uz dva začina koja možete da dodate u kafu
Uz dva začina ne samo da možete da obogatite ukus kafe, već možete i da ubrzate vaš metabolizam.
Naučnici otkrivaju: Posebna ishrana može da uspori starenje mozgaIako za sada ne postoji način da se proces starenja mozga zaustavi, moguće je usporiti njegov pad, a nova studija ukazuje na ključnu ulogu nivoa šećera u krvi u brzini starenja mozga.
-
PutovanjaNajbolje zimske destinacije u Evropi ove sezone!
Magazin TimeOut kreirao je listu najboljih destinacija za zimski period. Navodi se da moežete da birate mesta od severa Finske do fantastičnih ulica Španije, pa evo gde biste sve mogli da otputujete ove zime!
Firenca najavljuje desetogodišnji plan borbe protiv prekomernog turizmaGradonačelnica Firence, Sara Funaro, predstavila je deset tačaka plana za suzbijanje problema prekomernog turizma.
-
PreporučujemoPet prirodnih načina da održite svež miris u vašem domu
Ako želite da vaš dom uvek miriše sveže i prijatno, ali želite da izbegnete sintetičke osveživače vazduha, mnogobrojna su rešenja koja možete da isprobate. Evo pet efikasnih metoda za postizanje svežeg mirisa u vašem domu...
Cimet nije samo ukusan začin – isprobajte ga i kao sredstvo za čišćenjeCimet je verovatno jedan od najpopularnijih začina na svetu, cenjen zbog svog bogatog ukusa i mirisa. Dodajemo ga raznim jelima, od slanih do slatkih, ali mnogi ne znaju da ovaj začin ima i primenu u domaćinstvu – može biti vrlo koristan za čišćenje i osvežavanje prostora.
-
Kursna lista
Kupovni Srednji Prodajni EUR 116.18 117.00 117.81 CHF 124.68 125.56 126.44 USD 110.15 110.93 111.70
-
Zašto trudnice žude za kiselim krastavcima?
Možda se pitate: zašto trudnice žude za kiselim krastavcima? Postoji mnogo razloga za to. Krivicu možete pripisati promenama tokom trudnoće, uključujući hormonske promene i promene u nutritivnim potrebama. Ali može postojati i psihološki element u svemu tome. Na kraju krajeva, kiseli krastavci su klasična trudnička žudnja, i teško je da ne budete pod uticajem toga.
02-09-2024 | 12:33 | Autor/Izvor: Naxi media, Parents
Foto: Bigstock, RTimages
Ovde ćemo se detaljnije pozabaviti žudnjom za kiselim krastavcima, razmatrajući razloge iza te žudnje, kako da se nosite sa njima i koje bezbednosne mere treba imati na umu kada su kiseli krastavci u pitanju tokom trudnoće.Biološki faktori koji utiču na žudnju za kiselim krastavcima tokom trudnoće
Neke trudnice žude za klasičnim kombinacijama poput kiselih krastavaca i sladoleda, dok druge mogu da požele najčudnije stvari, poput senfa direktno ili ljutog sosa. Trudničke žudnje su nešto što većina trudnica doživljava. U stvari, studija iz 2014. godine otkrila je da čak 76% trudnica oseća žudnje tokom trudnoće.
Vaše telo prolazi kroz mnoge duboke promene tokom trudnoće. Na kraju krajeva, u sebi nosite čitavo novo biće (ili više njih!). Neke od ovih promena mogu uticati na to šta želite ili ne želite da jedete tokom trudnoće. Zbog toga možda imate čudnu želju da jedete kiseli krastavac za doručak ili vam se ideja o kiselom krastavcu umočenom u kikiriki puter čini potpuno primamljivom.
Pogledajmo neke od bioloških promena koje se dešavaju u trudnoći i koje bi mogle objasniti žudnju za kiselim krastavcima.
Hormonske Promene
„Postoji nekoliko hormonalnih promena tokom trudnoće koje bi mogle da izazovu žudnju o kojoj svi pričamo,“ kaže dr. Rebeka Kit, sertifikovana ginekološkinja u Pediatriks medicinskoj grupi. Ovo uključuje promene u hormonima poput progesterona i estrogena, koji „rastu u prvom tromesečju i ostaju visoki u drugom i trećem tromesečju“, objašnjava Kit.
Još jedna hormonska promena koja se dešava tokom trudnoće je povećanje neuropeptida Y (NPY), kaže dr Kit. „NPY povećava unos hrane na nekoliko načina, uključujući povećanje motivacije za jelo i odlaganje osećaja sitosti,“ objašnjava ona.
Senzorne promene
Starija studija iz 2004. godine otkrila je da je 76% trudnica imalo promene u čulu mirisa i ukusa. Ove promene mogu „uključivati smanjenu osetljivost na slane namirnice poput kiselih krastavaca,“ opisuje dr Kit. Drugim rečima, dok bi vam pre trudnoće konzumacija pet kiselih krastavaca zaredom signalizara preteran unos soli, tokom trudnoće vaša percepcija može biti promenjena.Promene u hormonima mogu ozbiljno da utiču na naše nepce, kaže Kit. Ovo takođe može da pojasni zašto žene koje retko žude za kiselim krastavcima pre trudnoće – ili koje su ih zapravo izbegavale – sada ne mogu da prestanu da ih jedu. „Kako hrana može da ima drugačiji ukus za trudnice, one mogu da biraju namirnice koje bi inače izbegavale,“ objašnjava ona.
Nutritivni nedostaci
Nutritivni nedostaci su uobičajeni tokom trudnoće, kaže doktorka. Na primer, nedostatak gvožđa i vitamina je prisutan kod mnogih trudnica, a jedna studija je otkrila da je preko 40% trudnic koje su prijavile žudnju za krastavčićima imalo nedostatak gvožđa, dok je skoro 30% imalo nedostatak vitamina D.
Lusi Čapin, sertifikovana babica iz Mad River-a i wellness centra, slaže se da nedostatak natrijuma može da bude razlog koji stoji iza žudnje za kiselim krastavcima tokom trudnoće. Ovo može da bude povezano sa nekim promenama koje se dešavaju u telu tokom trudnoće. Na primer, volumen tečnosti se udvostručuje kod većine trudnica, ističe Čapin. „Vaš volumen krvi i amnionske tečnosti mora se povećati kako bi podržao rast vašeg deteta,“ opisuje ona. Kako bi se održao zdrav nivo amnionske tečnosti, vašem telu su potrebni elektroliti, koje možete dobiti u obliku soli, kaže ona.
Psihološki faktori koji utiču na žudnju za kiselim krastavcima tokom trudnoće
Ne možete zanemariti psihološke uticaje kada su u pitanju žudnje za kiselim krastavcima tokom trudnoće – ili preciznije, pritisak okoline. Verovatno ste slušali ceo život da trudnice ne mogu odoleti kiselim krastavcima, i to definitivno može uticati na naše žudnje. „Ako vam bivša trudnica kaže da je imala ogromnu potrebu za krastavčićima tokom trudnoće, to može utiče i na vas, da i vi žudite za njima tokom trudnoće,“ kaže doktorka Kit.
Žudnja tokom trudnoće ima psihološku osnovu. Na neki način, trudnoća nam daje određenu vrstu dozvole da žudimo za stvarima za kojima inače ne bismo žudeli.
„Smatra se društveno prihvatljivim da se ‘žudi’ za određenim namirnicama tokom trudnoće i da se isključe naše uobičajene inhibicije,“ kaže Kit. „Često čujem ljude kako govore: ‘U redu je... Trudna sam.’“
Mediji takođe verovatno imaju snažan uticaj na ovu žudnju za kiselim krastavcima, kaže Čapin. „Pitam se da li postoji veza između žudnje za kiselim krastavcima i činjenice da je to nešto što mediji često prikazuju tokom trudnoće,“ napominje ona. „Čini se da u svakom filmu sa trudnicom, ona traži... kisele krastavce.“Drugi uobičajeni trudnički prohtevi
Kiseli krastavci nisu jedina uobičajena trudnička žudnja, ali su svakako primer trenda koji Čapin često primećuje kod svojih pacijenata. „Često viđam trudnice koje žude za slanom hranom,“ kaže ona. Takođe, mnoge trudnice žude za visokomasnom hranom i kiselom hranom.
Kit je videla mnoge, različite tipove žudnji – kao i odbojnosti prema hrani. Ona zna koliko hiper-specifične određene trudničke žudnje i rituali ishrane mogu da budu sasvim lično iskustvo. „U prvoj trudnoći sam žudela za šećernim krofnama i toplom čokoladom,“ kaže ona. „Svake večeri sam to jela kao užinu.“Kiseli krastavci su svakako žudnja koju ona primećuje kod mnogih svojih pacijenata, ali se pojavljuju i druge žudnje. „Viđala sam pacijente koji žude za sladoledom, šejkovima i kolačićima,“ kaže ona, a prenosi sajt Parents. -
Pročitajte i...Tajanstvene senke otkrivaju kako je Zemlja povezana sa Suncem
Još od davnina, Sunce je nam je darovalo svetlost i toplotu, i oduvek je izvor života. Njegovi zraci podstiču rast biljaka, donose proleće, a zatim bogate žetve.
Novopazarske mantije proglašene za najbolje pecivo na svetu!Novopazarske mantije zauzele su prvo mesto na listi deset najboljih peciva na svetu prema izboru gastro vodiča "Taste Atlas".
Jedinstveno osiguranje: Kopenhagen garantuje sreću novim stanovnicima!Preseljenje u inostranstvo može delovati zastrašujuće, ali ako planirate da se preselite u Kopenhagen, imamo sjajnu vest – koja će vam verovatno olakšati brige bar malo.
Četiri ključne stvari koje stjuardese primete kod putnika prilikom ukrcavanjaSigurno ste primetili da vas stjuardese pažljivo odmere prilikom ukrcavanja u avion, a za to postoji nekoliko dobrih razloga.
-
Komentari
Komentara: 0
Postavi komentar: