-
Poslednjih 5 pesama
- Crvena jabuka - Tvoga srca vrata
- Aleksandra Radović - Ne, Hvala
- Neki To Vole Vruće - California
- Viktorija - Barakuda
- Toše Proeski - Pratim te
-
Propuštene emisijeOstale emisije
-
PreporučujemoStarinska pita sa prazilukom
Pita sa prazilikom možda vam ne deluje kao sjajna ideja ako je još uvek niste probali. Ako se ipak odlučite da isprobate ovaj recept možda se prijatno iznenadite.
Veganska pasta sa brokolijemOva pasta je podjednako kremasta kao i klasična varijanta paste sa brokolijem, a ako možda niste ljubitelj ovog povrća napravite izuzetak i probajte ovo sjajno jelo.
-
ZdravljePet navika koje lekari izbegavaju tokom sezone prehlade i gripa
Sezona prehlade i gripa uskoro će biti na vrhuncu. Boravak u zatvorenim prostorijama, gde se ljudi sve više zadržavaju, stvara idealne uslove za širenje respiratornih infekcija.
Top pet zdravstvenih koristi paprika!Plod paprike (Capsicum annuum), član porodice pomoćnica, zajedno s patlidžanom, paradajzom i krompirom, često se naziva i slatka paprika. Paprike, koje nisu ljute poput čili paprika, mogu se jesti sirove ili kuvane i predstavljaju hranljivi dodatak obroku, a mi vam donosimo i listu najvećih prednosti koje će vam njihova konzumacija doneti.
-
PutovanjaBurdž Azizi: Adrenalinska zona na novom neboderu u Dubaiju
Burdž Azizi trenutno je jedan od najiščekivanijih velikih projekata u Dubaiju i obuhvataće sve, od najvišeg hotelskog apartmana na svetu do noćnog kluba u oblacima.
15 najboljih božićnih marketa na svetuZa ljubitelje praznične čarolije, božićni marketi predstavljaju nezaobilazan deo sezone. Bez obzira da li tražite ručno izrađene poklone, toplu šolju kuvanog vina ili očaravajuće svetlosne instalacije, svako može pronaći svoju omiljenu prazničnu destinaciju. Predstavljamo vam listu najlepših božićnih marketa na svetu, zajedno sa informacijama o vremenu održavanja kako biste planirali posetu.
-
PreporučujemoZašto so nije idealno rešenje za uklanjanje leda i koje zamene su adekvatne?
Zimi mnogi ljudi posipaju so po dvorištima, parking mestima i prilazima, smatrajući da je so najbolje rešenje za ovaj problem, Ipak so može da ošteti površine. Srećom, postoji odlična alternativa koja nije toliko štetna.
Pametan trik za besprekorno ravnu odeću bez peglePeglanje je za mnoge najdosadniji kućni posao. Iako znamo da neki komadi odeće, poput košulja, zahtevaju peglanje, postoje i predmeti čije gužvanje možemo lako izbeći uz pomoć starog, ali delotvornog trika.
-
Kursna lista
Kupovni Srednji Prodajni EUR 116.13 116.95 117.77 CHF 124.61 125.49 126.36 USD 110.64 111.42 112.20
-
Zašto nas toliko boli kad se posečemo na papir?
Svakome od nas se desilo bar jednom da se posečemo na papir i svesni smo da taj osećaj uopšte nije prijatan.
07-08-2024 | 10:36 | Autor/Izvor: Naxi media, Daily mail
Foto: Bigstock, slexp880
Ako ste se nekada zapitali zašto je to tako, dermatolog ima adekvatan odgovor.
Kada bismo se posekli na papir, verovatno bismo pomislili "koliko gluposti", ali ne možemo da poreknemo koliko je to zapravo neobično. Još jedno iznenađujuće otkriće odnosi se na bol koji proizvodi mala rana i vreme koje je potrebno da se ona zaceli. Stručnjaci su istraživali ovo pitanje i došli do zanimljivog objašnjenja.
U našim prstima, tvrde, nalaze se gusto raspoređeni nervni završeci, što objašnjava zašto osećamo jaču bol čak i kod sitnih povreda, poput one kada se posečemo na papir, kako prenosi Daily Mail.
Takođe, ivica papira ima nazubljenost koja uzrokuje posekotine koje zahtevaju duže vreme da zarastu. Ovo postaje vidljivo kada se ivica posmatra pod mikroskopom. Element iznenađenja u povredi od papira može biti jedan od faktora koji objašnjava zašto osećamo jaču bol u poređenju sa posekotinama nastalim nožem.
„Postoji psihološki element iznenađenja jer se dešava tako brzo da nemate vremena da povučete ruku. Takođe, pošto ne očekujemo povredu od papira, to čini osećaj bola još intenzivnijim. Dok radimo sa nožem, skloni smo da budemo oprezni, jer znamo da postoji opasnost, ali sa papirom nije tako“, rekla je dr Hejli Goldbah, dermatolog iz Medicinskog centra UCLA Health..
Dodaje da se ovo pretežno dešava na prstima. Iako ljudi imaju nervne završetke raspoređene po celom telu, na određenim mestima kao što su vrhovi prstiju ili usne, njihova koncentracija je znatno veća.
„Ovi nervni završeci su poznati kao nociceptori i šalju signale mozgu o stvarima koje mogu da izazovu oštećenje kože, poput ekstremne toplote, ekstremne hladnoće ili neke hemikalije“, objasnila je dermatolog.
Ona je naglasila da jedan od faktora koji može da produži proces zarastanja posekotine od papira jeste stalna aktivnost ruku, što dovodi do čestog otvaranja rane. Dodatno, sam nazubljeni karakter ivice papira omogućava brže rezanje kože, stvarajući neravan rez koji zahteva više vremena da zaceli.Takođe, budući da papir nastaje od drvene pulpe, pamuka ili drugih vlakana, mali fragmenti mogu ostati zarobljeni u rani, izazivajući potencijalnu upalu. Zbog toga je važno momentalno isprati takvu posekotinu sa malo sapuna i vode“, naglasila je. Istakla je i da nije preporučljivo slediti stara uverenja da je najbolje ostaviti ranu otvorenu kako bi se formirala krasta i brže zarasla. Umesto toga, preporučuje da ranu održavate vlažnom ispod zavoja.
„Rane treba da budu vlažne kada zarastaju, to im pomaže da brže zarastaju, oštećene ćelije se brže zamenjuju novim. Osim toga, rane su manje bolne kada su vlažne“, napominje dr Goldbah. -
Pročitajte i...Ovo je najskuplji Michelin meni na svet: Luksuz za 2.130 dolara po osobi
Restoran Ginza Kitafuku u Tokiju, prema pisanju "New York Posta", nudi najskuplji degustacioni meni na svetu. Cena ovog iskustva je 2.130 dolara po osobi, a gosti moraju da poštuju tradiciju restorana, koja uključuje izuvanje cipela i obedovanje na podu.
Reč koja je obeležila godinu po izboru Oksforda!Oksford je za reč godine 2024. proglasio izraz „truljenje mozga“ (brain rot), ukazujući na sve veću zabrinutost zbog efekata beskrajnog skrolovanja na društvenim mrežama i konzumiranja trivijalnog sadržaja.
Burdž Azizi: Adrenalinska zona na novom neboderu u DubaijuBurdž Azizi trenutno je jedan od najiščekivanijih velikih projekata u Dubaiju i obuhvataće sve, od najvišeg hotelskog apartmana na svetu do noćnog kluba u oblacima.
Zašto trudnice žude za kiselim krastavcima?Možda se pitate: zašto trudnice žude za kiselim krastavcima? Postoji mnogo razloga za to. Krivicu možete pripisati promenama tokom trudnoće, uključujući hormonske promene i promene u nutritivnim potrebama. Ali može postojati i psihološki element u svemu tome. Na kraju krajeva, kiseli krastavci su klasična trudnička žudnja, i teško je da ne budete pod uticajem toga.
-
Komentari
Komentara: 0
Postavi komentar: