-
Poslednjih 5 pesama
- Nina Badrić - Sanjam Da Smo Skupa Mi
- Vlado Georgiev - Šta bi prijatelji moji
- Natasa - Stranac
- Moby Dick - Ulica i broj
- Zdravko Čolić - Sto ti dadoh
-
Propuštene emisijeOstale emisije
-
PreporučujemoAromatični pire od celera
Možda pire od celera nije prva stvar koju ćete poželeti da pripremite kao dodatak uz vaše glavno jelo, a li ipak imajte dve stvari na umu pre nego što odustanete. Pire od celera se služi u mnogim poznatim i visoko rangiranim restoranima i savršeno se uklapa uz meso. Takođe pire od celera je definitivno zdravija verzija.
-
ZdravljeUbrzajte metabolizam uz dva začina koja možete da dodate u kafu
Uz dva začina ne samo da možete da obogatite ukus kafe, već možete i da ubrzate vaš metabolizam.
Naučnici otkrivaju: Posebna ishrana može da uspori starenje mozgaIako za sada ne postoji način da se proces starenja mozga zaustavi, moguće je usporiti njegov pad, a nova studija ukazuje na ključnu ulogu nivoa šećera u krvi u brzini starenja mozga.
-
PutovanjaNajbolje destinacije za putovanja u 2025. godini!
Dvadeset članova redakcije magazina Travel + Leisure odabralo je 50 najboljih destinacija za 2025. godinu, a mi smo sa liste izdvojili deset destinacija koje će vam sigurno biti interesantne i privlačne. I dok su neke prilično udaljene i potrebna vam je ozbiljna organizacija da ih dobro upoznate, još uvek su na listi i one koje se nalaze u Evropi i koje su idealne za produženi vikend.
Najbolje zimske destinacije u Evropi ove sezone!Magazin TimeOut kreirao je listu najboljih destinacija za zimski period. Navodi se da moežete da birate mesta od severa Finske do fantastičnih ulica Španije, pa evo gde biste sve mogli da otputujete ove zime!
-
PreporučujemoPet prirodnih načina da održite svež miris u vašem domu
Ako želite da vaš dom uvek miriše sveže i prijatno, ali želite da izbegnete sintetičke osveživače vazduha, mnogobrojna su rešenja koja možete da isprobate. Evo pet efikasnih metoda za postizanje svežeg mirisa u vašem domu...
Cimet nije samo ukusan začin – isprobajte ga i kao sredstvo za čišćenjeCimet je verovatno jedan od najpopularnijih začina na svetu, cenjen zbog svog bogatog ukusa i mirisa. Dodajemo ga raznim jelima, od slanih do slatkih, ali mnogi ne znaju da ovaj začin ima i primenu u domaćinstvu – može biti vrlo koristan za čišćenje i osvežavanje prostora.
-
Kursna lista
Kupovni Srednji Prodajni EUR 116.18 117.00 117.81 CHF 124.68 125.56 126.44 USD 110.15 110.93 111.70
-
Toplotni udari kao bizarni talasi "drugog zvuka" u superfluidima
Šolja tople čokolade ostavljena da odstoji neko vreme u hladnoj prostoriji odmah će se ohladiti.
12-07-2024 | 10:06 | Autor/Izvor: Naxi media, ScienceAlert
Foto: Bigstock, agsandrew
Ali nova istraživanja pokazuju da ako ostavite u još hladnijoj prostoriji, koja je praktično potpuno bez toplote, vaša šolja ukusnog kakaa će ponovo biti vruća za tren oka.Istraživači sa Tehnološkog instituta Masačusetsa u SAD i Tehnološkog univerziteta Svinburn u Australiji otkrili su bizaran termodinamički fenomen povratnih toplotnih talasa koji se pojavljuju u materijalima poznatim kao superfluidi, prenosi Sciencealert.
Iako to ni na koji način nije praktičan način da zagrejete čaj, ovo nam govori nekoliko stvari o kretanju energije kroz egzotične materijale, poput superfluidnog kvantnog gasa koji je proučavan u ovom eksperimentu.„Sada možemo da ispitamo iskonski temperaturni odgovor našeg sistema, koji nas uči o stvarima koje je veoma teško razumeti ili čak dostići", kaže fizičar sa MIT-a Martin Cvirlajn.
Cvirlajnov „duh gasa“ sastoji se od izotopa litijuma zarobljenog u prostoriji sa zidovima napravljenim od svetlosti i ohlađenim na nulu. U ovim uslovima, guranja i udarci suptilnijih atomskih sila i kvantnih ponašanja koji su obično preplavljeni naletom toplotne energije dolaze do izražaja i stvaraju ono što je poznato kao Fermi gas.
Atomi su u ovim uslovima sposobni za neke čudne aktivnosti. Oni mogu, na primer, da se ponašaju kao superfluid - materijali koji teku sa nultim viskozitetom.Jedan od fizičara koji stoje iza teorije superfluidnosti, Lev Landau, zaključio je da bi tečnost od helijuma II ohlađena i dovedena u ovo stanje zadržala viskoznu komponentu i da se stoga sastoji od dve tečnosti, jedne "super" i jedne "normalne".
Pokazalo se da ove dve tečnosti mogu da nose sopstvene talase energije, proizvodeći ono što je poznato kao drugi zvuk. Pre samo nekoliko godina fizičari sa univerziteta u Kembridžu i Oksfordu u Velikoj Britaniji pokazali su da se talasi toplote i zvuka mogu kretati na različite načine kroz kvantnu maglu kondenzata Bose Ajnštajn, kao da nijedan nije svestan putovanja drugog.
Iako je talasasto ponašanje toplote bilo jasno uočeno u ovom drugom zvuku, tek bi trebalo doći do detalja.
„Drugi zvuk je obeležje superfluidnosti, ali u ultrahladnim gasovima do sada ste ga mogli videti samo u ovom slabom odrazu talasa gustine koji idu uz njega, kaže Cvirlajn.
Karakter toplotnog talasa ranije se nije mogao dokazati.
Da bi se utvrdila priroda ovog toka toplotne energije, tim je osmislio metodu toplotnog mapiranja koja je uhvatila frekvencije zračenja specifične za toplotnu energiju koja se kreće kroz Fermi gas napravljen od izotopa litijum-6. Ovo im je omogućilo da razviju dinamičku sliku toplote dok se širi kroz sistem sa dva fluida.
U više ambijentalnih uslova, čestice u tečnostima poput vode će se gurati sa toplotnom energijom, dele svoju toplotu sa svojim susedima pri svakom sudaru, koji zauzvrat dele deo svoje energije sa sopstvenim susedima, itd. Ovo uzrokuje da se toplota rasprši iz toplog dela i da se kreće kroz sistem dok sve ne bude u ravnoteži.Razumevanje dinamike toplotne energije u materijalima u ekstremnim uslovima moglo bi da dovede do boljih modela za poboljšanje superprovodne tehnologije ili teoretisanja ponašanja čestica duboko unutar zvezda.
To bi nam čak moglo pomoći da pronađemo način da zadržimo vašu kakao cev toplom još malo duže. -
Pročitajte i...Naučnici usavršavaju biljne zamene za meso uz pomoć veštačke inteligencije!
Ljubitelji mesa često priznaju da prelazak na biljne alternative nije jednostavan proces. Međutim, zahvaljujući timu inovativnih inženjera sa Univerziteta Stenford, život postaje ukusniji za one koji žele da prigrle održiviju ishranu.
Koliko naši geni utiču na naše postupke i uobičajeno ponašanje?Mnogi od nas veruju da smo gospodari sopstvene sudbine, ali nova istraživanja otkrivaju koliko naše ponašanje zavisi od gena.
-
Komentari
Komentara: 0
Postavi komentar: