-
Poslednjih 5 pesama
- Kiki Lesendric I Piloti - Negde Duboko Tu
- Željko Joksimović - Nije do mene
- Azra - Gracija
- Severina - Mili moj
- Bajaga - S' Druge Strane Jastuka
-
Propuštene emisijeOstale emisije
-
PreporučujemoTart sa čokoladom i malinama
Sočan, mekan i osvežavajući tart sa malinama savršeno će se uklopiti uz popodnevnu limunadu i kafu. Imajte na umu da recept ne iziskuje da budete profesionalac, a neće vam ni oduzeti mnogo vremena.
-
ZdravljeSvakodnevno ispijanje čaja dokazano usporava biološko starenje kod ljudi?
Zamislite da sedite u svom omiljenom kutku, opuštajući se nakon napornog dana, s toplom šoljom čaja u ruci. A sada zamislite da taj jednostavan ritual ispijanja čaja može biti tajna usporavanja procesa starenja.
Stomatolozi otkrivaju: Jedna navika često izaziva loš zadahVećina ljudi se budi sa neprijatnim zadahom, ali on bi trebalo da nestane nakon pranja zuba.
-
PutovanjaNajmanje stresno putovanje: Jedan evropski grad je proglašen za najopušteniji!
Bilo da je reč o haotičnom putovanju ili neprijatnoj atmosferi kada stignete, odmori ponekad mogu doneti više stresa nego opuštanja. Ako želite da pronađete unutrašnji mir dok putujete u narednim mesecima, krunisana je evropska destinacija sa najmanje stresa – pa sada možete krenuti na odmor bez nepotrebnih briga.
Sunčani gradovi južne Evrope: Idealne destinacije za odmor u oktobru!Leto je zvanično gotov, ali sunce još uvek sija u južnoj Evropi, a gužve su gotovo nestale, što ove predivne primorske gradove čini još privlačnijim.
-
PreporučujemoPametan trik za besprekorno ravnu odeću bez pegle
Peglanje je za mnoge najdosadniji kućni posao. Iako znamo da neki komadi odeće, poput košulja, zahtevaju peglanje, postoje i predmeti čije gužvanje možemo lako izbeći uz pomoć starog, ali delotvornog trika.
Uz ovaj savet eliminišite kondenzaciju i zaštitite dom od vlageKondenzacija često predstavlja problem u domaćinstvima jer dovodi do pojave vlage i buđi, što može uticati ne samo na zdravlje ukućana, već i na izgled stana i vrednost nekretnine.
-
Kursna lista
Kupovni Srednji Prodajni EUR 116.28 117.10 117.92 CHF 122.76 123.62 124.49 USD 104.11 104.84 105.57
-
Skladištenje belog luka: Kako da ga održate svežim i sprečite kvarenje
Beli luk je nezaobilazni sastojak u mnogim kuhinjama širom sveta, obogaćujući ukus najrazličitijih jela – od supa i testenina, do sočnih sosova i preliva. Međutim, način na koji ga čuvate može značajno uticati ne samo na njegov ukus, već i na njegovu svežinu.
25-09-2024 | 10:36 | Autor/Izvor: Naxi media, Real Simple
Foto: Bigstock, kbuntu
Prema istraživanju Univerziteta Kornel, čuvanje svežeg belog luka u frižideru nije preporučljivo. Iako na prvi pogled može delovati bezopasno, to može da bude i potencijalno opasno.
Beli luk, zbog svoje niske kiselosti, podložan je razvoju bakterije Clostridium botulinum, odgovorne za botulizam – ozbiljno trovanje hranom.
Da biste izbegli ove rizike, ključno je pridržavati se preporuka za pravilno skladištenje.Kako čuvati glavicu belog luka?
Najpre se uverite da birate sveže glavice belog luka. U supermarketu potražite čvrste čenove sa zategnutim ljuskama. Ako beli luk deluje mekano, već je u procesu propadanja. Takođe, izbegavajte unapred oljušten ili rendani beli luk jer takvi proizvodi često sadrže konzervanse.
Najbolje je glavice belog luka čuvati na hladnom i suvom mestu sa dobrom cirkulacijom vazduha. Na primer, korpa na vašoj kuhinjskoj radnoj površini (van direktne sunčeve svetlosti) može da bude odlično rešenje. Beli luk najbolje opstaje u hladnom (ali ne previše hladnom) prostoru, zato ga nemojte stavljati u frižider osim ako ne planirate da ga iskoristite u roku od nekoliko dana.Kako čuvati beli luk koji niste oljuštili?
Ako ste otkinuli više nego što vam je potrebno, nema razloga za brigu! Samo vratite neoljuštene delove zajedno sa glavicama belog luka i čuvajte ih dalje od sunčeve svetlosti kako bi ostali sveži.
U slučaju da primetite da beli luk počinje da pušta izdanke, nema potrebe za panikom. I dalje ga možete koristiti, samo uklonite zelene izdanke jer mogu imati blago gorak ukus, koji će promeniti aromu vaših jela.Kako čuvati beli luk koji ste oljuštili?
Delovi belog luka koji su lišeni zaštitne ljuske, brže propadaju. Oljušteni beli luk čuvajte u hermetički zatvorenim posudama (tegla, plastična kesa itd.) i držite u frižideru. Ako ste naseckali višak belog luka, isti savet važi – čuvajte ga u frižideru, ali ga iskoristite u roku od dva do tri dana. Nakon tog perioda, beli luk će početi da se kvari i počeće da širi neprijatan miris.
Ako znate da nećete uspeti da potrošite oljušteni beli luk u predviđenom roku, možete ga zamrznuti. Evo kako to pravilno da uradite.Može li se beli luk zamrznuti?
Da, beli luk se definitivno može zamrznuti, i to je često dobra ideja. S obzirom na to koliko je beli luk uobičajen sastojak, dobro je znati da uvek možete imati zalihe. Beli luk se može zamrznuti u skoro svakom obliku: cele glavice, oljušteni ili rendani.
Za cele glavice, stavite ih u hermetički zatvorenu posudu (najlakše je koristiti vrećice koje su bezbedne za zamrzavanje) i smestite ih u zamrzivač.
Međutim, imajte na umu da zamrznuti beli luk neće imati istu hrskavu teksturu kao svež. Zbog toga ga je najbolje koristiti u jelima kao što su supe i pržena jela, gde je ključan ukus, a ne tekstura. -
Pročitajte i...Evo kako da efikasno očistite utičnice, štekere i druge površine koje su vremenom požutele!
Utičnice i drugi beli predmeti u domu, koji su vremenom izgubili sjaj i požuteli, ne moraju da završe u smeću. Uz samo nekoliko jednostavnih sastojaka za čišćenje, možete ih efikasno osvežiti i vratiti im prvobitni izgled, čineći da ponovo izgledaju kao novi.
Zbog čega vaše zamrzivač troši više struje nego što mislite?Malo je onih koji uživaju u procesu odmrzavanja zamrzivača – često se to doživljava kao dugotrajan i zamoran posao. Ipak, ovo je neophodan zadatak koji se nikako ne treba da zanemarimo, jer samo redovnim odmrzavanjem možemo da osiguramo da hrana u zamrzivaču ostane bezbedna za konzumaciju.
Vreme za pripremu zimnice: Evo kako pravilno da sterilišete tegleSterilizacija tegli predstavlja jedan od najvažnijih koraka u procesu pripreme zimnice, jer igra ključnu ulogu u očuvanju hrane na duže vreme. Kvalitetno sterilizovane tegle osiguravaju da vaša zimnica zadrži sve svoje nutritivne vrednosti i aromu, što će vam omogućiti da uživate u ukusima leta čak i u hladnijim mesecima.
-
Komentari
Komentara: 0
Postavi komentar: