Slušate: Popodne sa Milošem Lazićem

Pesma: Crvena jabuka - Tvoga srca vrata

Popodne sa Milošem Lazićem
Naxi Radio
  • Poslednjih 5 pesama
    1. Crvena jabuka - Tvoga srca vrata
    2. Zdravko Čolić - Oktobar je počinje sezona kiša
    3. Tony Cetinski - Kao U Snu
    4. Parni Valjak - Zastave
    5. Marija Šerifović - Dolazi Ljubav
  • Beograd Uzivo
  • Propuštene emisije
    Ostale emisije
    1. 23. oktobar - 1 - Dodir noći
    2. 23. oktobar - 2 - Dodir noći
    3. 23. oktobar - 3 - Dodir noći
    4. Duška Jovanić - Sreda - Mojih 50
    5. 22. oktobar - 1 - Dodir noći
  • Preporučujemo
    Čorba sa pečurkama i piletinom Čorba sa pečurkama i piletinom

    Možda već pravite čorbu sa piletinom ili sa pečurkama, ali ako do sada niste spojili ove ukuse, sada je idealan trenutak da to isprobate. Ova sjajna okrepljujuća čorba savršeno odgovara ovom periodu godine, kada kraj oktobra donosi hladnije dane i potrebu za toplim, hranljivim jelima.

    Brzi kolač od lešnika Brzi kolač od lešnika

    Jednostavne i brze poslastice su nekad najukusnije, a čini se da je isti slučaj i sa ovim sjajnim lešnik kockama...

  • Zdravlje
    Sedam dokazanih zdravstvenih koristi tamne čokolade Sedam dokazanih zdravstvenih koristi tamne čokolade

    Konzumiranje tamne čokolade sa visokim sadržajem kakaa umereno može da pruži antioksidante i minerale, a takođe može da pomogne u zaštiti od srčanih oboljenja. Međutim, tamna čokolada može da sadrži i veće količine šećera i kalorija, pa povedite računa o sastojcima kada je kupujete. Tamna čokolada je bogata hranljivim materijama koje mogu pozitivno da utiču na vaše zdravlje. Napravljena od semena kakao drveta, predstavlja jedan od najboljih izvora antioksidanata. Istraživanja pokazuju da tamna čokolada može poboljšati zdravlje i smanjiti rizik od srčanih bolesti. Evo sedam zdravstvenih prednosti tamne čokolade koje su naučno podržane.

    Da li vas muče prehlade? Evo kako da brzo oslobodite disajne puteve Da li vas muče prehlade? Evo kako da brzo oslobodite disajne puteve

    Kako se približavamo kraju oktobra, sa hladnijim danima dolazi i sezona prehlada, koja je za mnoge nezaobilazna u ovo doba godine. Smanjena otpornost organizma i promena vremenskih uslova često dovode do simptoma poput zapušenog nosa i glavobolje. Kada zbog začepljenja sluz ne može slobodno da ističe iz nosnih šupljina, dolazi do oticanja sinusa i stvaranja pritiska unutar njih, što izaziva neprijatne bolove i osećaj težine u predelu lica.

  • Naxi aplikacija radio 2
  • Putovanja
    Objavljena je lista 50 najboljih svetskih barova za 2024. godinu! Objavljena je lista 50 najboljih svetskih barova za 2024. godinu!

    Jedna od najiščekivanijih lista na globalnoj koktel sceni prepoznaje barove širom sveta po njihovim inovativnim koktelima i nezaboravnoj atmosferi. Ova lista, prvi put objavljena 2009. godine i kreirana od strane medijske kompanije William Reed, postala je godišnji događaj koji stavlja u prvi plan najbolje svetske miksologe i barove, pa ako pridajete pažnju noćnim izlascima kada idete na putovanja dobro zapamtite ova čarobna mesta.

    Sedam stvari koje nikada ne treba da unosite u avion prema savetima stručnjaka! Sedam stvari koje nikada ne treba da unosite u avion prema savetima stručnjaka!

    Iako većina avio-kompanija nema zvaničan kodeks oblačenja, postoje neka opšteprihvaćena pravila o tome šta treba nositi u avionu ili tačnije šta ne bi trebalo da nosite.

  • Preporučujemo
    Saveti stručnjaka: Evo koliko bi često trebalo da peremo posteljinu! Saveti stručnjaka: Evo koliko bi često trebalo da peremo posteljinu!

    Pranje posteljine zavisi od nekoliko faktora. Prvi je osnovna higijena – ako vam je stalo do nje, pratićete ih redovno. Drugi zavisi od toga koliko često delite krevet sa nekim. Treći se odnosi na to da li ste mladi student. U tom slučaju higijena vam možda nije prva na listi prioriteta, a trebalo bi da bude.

    Ako ne želite da vaša crna odeća brzo izbledi zapamtite ovaj trik Ako ne želite da vaša crna odeća brzo izbledi zapamtite ovaj trik

    I vama se sigurno desilo da kupite divnu crnu odeću koja je već posle nekoliko pranja izgubila početni izgled i boju. Nakon nekoliko pranja mnogi komadi će izgledati isprano i iznošeno, a ako ne želite da vam se ovo ponovo dešava oslonite se na jednostavan trik.

  • Kursna lista
    Kupovni Srednji Prodajni
    EUR 116.24 117.06 117.88
    CHF 124.39 125.27 126.14
    USD 107.72 108.48 109.24
  • Povezani članci
  • Sedam dokazanih zdravstvenih koristi tamne čokolade

    Konzumiranje tamne čokolade sa visokim sadržajem kakaa umereno može da pruži antioksidante i minerale, a takođe može da pomogne u zaštiti od srčanih oboljenja. Međutim, tamna čokolada može da sadrži i veće količine šećera i kalorija, pa povedite računa o sastojcima kada je kupujete. Tamna čokolada je bogata hranljivim materijama koje mogu pozitivno da utiču na vaše zdravlje. Napravljena od semena kakao drveta, predstavlja jedan od najboljih izvora antioksidanata. Istraživanja pokazuju da tamna čokolada može poboljšati zdravlje i smanjiti rizik od srčanih bolesti. Evo sedam zdravstvenih prednosti tamne čokolade koje su naučno podržane.




    24-10-2024 | 12:10 | Autor/Izvor: Naxi media, Healthline

    Foto: Bigstock, RossHelen


    1. Veoma je hranljiva

    Ako kupujete kvalitetnu tamnu čokoladu sa visokim sadržajem kakaa, ona je prilično hranljiva. Sadrži značajnu količinu rastvorljivih vlakana i bogata je mineralima, zbog čega je najbolje konzumirati je umereno.


    Profil masnih kiselina u kakau i tamnoj čokoladi je dobar. Većina masti čini oleinska kiselina (zdrava mast koja se nalazi i u maslinovom ulju), stearinska kiselina i palmitinska kiselina. Stearinska kiselina ima neutralan efekat na holesterol, dok palmitinska može povisiti nivo holesterola, ali čini samo trećinu ukupnih masnih kalorija.


    Tamna čokolada takođe sadrži stimulativne materije poput kofeina i teobromina, ali je mala verovatnoća da će vas držati budnim noću, jer je količina kofeina znatno manja u poređenju sa kafom.


    2. Snažan izvor antioksidanata


    Tamna čokolada je bogata organskim jedinjenjima koja su biološki aktivna i deluju kao antioksidanti, poput polifenola, flavanola i katehina. Istraživanja pokazuju da polifenoli u tamnoj čokoladi mogu pomoći u snižavanju određenih vrsta LDL („lošeg“) holesterola kada se kombinuju sa drugim namirnicama kao što su bademi i kakao.


    Jedna studija pokazala je da kakao i tamna čokolada imaju više antioksidativne aktivnosti, polifenola i flavanola nego bilo koje drugo testirano voće, uključujući borovnice i acai bobice.


    3. Može poboljšati protok krvi i sniziti krvni pritisak


    Flavonoidi u tamnoj čokoladi mogu stimulisati endotelijum, sloj arterija, da proizvodi azot-oksid (NO), koji pomaže opuštanju arterija i smanjenju krvnog pritiska. Iako efekti mogu biti blagi, mnoge kontrolisane studije pokazuju da kakao i tamna čokolada mogu poboljšati protok krvi i sniziti krvni pritisak.


    4. Podiže HDL i štiti LDL od oksidacije


    Tamna čokolada može poboljšati nekoliko ključnih faktora rizika za srčana oboljenja. Sadrži moćne antioksidante koji dospevaju u krvotok i štite lipoproteine od oksidativnog oštećenja. Flavonoidi takođe mogu smanjiti insulinsku rezistenciju, čime se smanjuje rizik od bolesti srca i dijabetesa.


    5. Može da smanji rizik od srčanih bolesti


    Sastojci u tamnoj čokoladi štite od oksidacije LDL-a, smanjujući taloženje holesterola u arterijama i na taj način smanjujući rizik od srčanih oboljenja. Istraživanja su pokazala da redovno konzumiranje tamne čokolade bogate flavanolima može sniziti krvni pritisak i poboljšati kardiovaskularno zdravlje.


    6. Može da zaštiti vašu kožu od sunca


    Bioaktivni spojevi u tamnoj čokoladi mogu biti korisni i za vašu kožu. Flavanoli pomažu u zaštiti od oštećenja izazvanih sunčevim zracima, poboljšavaju protok krvi u koži i povećavaju njenu gustinu i hidrataciju. Redovno konzumiranje tamne čokolade bogate flavanolima može poboljšati zaštitu kože od sunca, ali to ne znači da treba izbegavati kreme za sunčanje.


    7. Može da poboljša funkciju mozga


    Studije pokazuju da konzumiranje kakao flavanola može poboljšati protok krvi u mozgu, poboljšati pažnju, verbalno učenje i memoriju kod mlađih odraslih osoba. Takođe može pomoći u održavanju kognitivnih funkcija kod starijih osoba i smanjiti rizik od razvoja demencije.

     

  • Pročitajte i...
    Prehlada Da li vas muče prehlade? Evo kako da brzo oslobodite disajne puteve

    Kako se približavamo kraju oktobra, sa hladnijim danima dolazi i sezona prehlada, koja je za mnoge nezaobilazna u ovo doba godine. Smanjena otpornost organizma i promena vremenskih uslova često dovode do simptoma poput zapušenog nosa i glavobolje. Kada zbog začepljenja sluz ne može slobodno da ističe iz nosnih šupljina, dolazi do oticanja sinusa i stvaranja pritiska unutar njih, što izaziva neprijatne bolove i osećaj težine u predelu lica.

    Mandarine Sezona mandarina: Slatko voće koje štiti srce, kožu i oči

    Mandarine su popularno citrusno voće, delom zbog svog jakog, slatkog ukusa. Poznate su po tome što su generalno slađe od pomorandži, što ih čini ukusnom i zdravom opcijom za desert. Kako je sada već polako počela njihova sezona dobro je da se upoznamo sa zdravstvenim benefitima ovog popularnog i pristupačnog voća.

    Pritisak Korisni saveti za prevenciju visokog pritiska

    Veća je verovatnoća da ćete imati visok krvni pritisak zbog genetike, starosti i ako imate određena pridružena zdravstvena stanja. Lečenje obično uključuje terapiju lekovima,ali postoji mogućnost da regulišete pritisak i prirodnim metodama, takođe postoje i saveti koji mogu da pomognu da održavate normalan krvi pritisak kroz godine.

    Kupus Sedam zdravstvenih prednosti kupusa!

    Ovo uobičajeno lisnato zeleno povrće dolazi u različitim bojama, oblicima i veličinama, a možete da ga koristite za supe, salate, sendviče i još mnogo toga. Jedite ga sirovog ili blago prženog kako biste dobili najviše koristi. Nalazi se i fermentisan u namirnicama koje su dobre za creva, a sjajno je to što je jako povoljna namirnica i što nam je dostupan skoro tokom cele godine.

  • Komentari

    Komentara: 0

    Postavi komentar: