-
Poslednjih 5 pesama
- K2 - Super zena
- Valentino - Pile moje
- Jelena Tomašević - Radio svira za nas
- Tap 011 - Okreni broj 95
- EKV - Zemlja
-
Propuštene emisijeOstale emisije
-
PreporučujemoRuska salata sa piletinom i kukuruzom
Isprobajte različite varijante ove fenomenalne salate, uključujući i ovu sa piletinom i kukuruzom, koja nas je sve oduševila.
Aromatični pire od celeraMožda pire od celera nije prva stvar koju ćete poželeti da pripremite kao dodatak uz vaše glavno jelo, a li ipak imajte dve stvari na umu pre nego što odustanete. Pire od celera se služi u mnogim poznatim i visoko rangiranim restoranima i savršeno se uklapa uz meso. Takođe pire od celera je definitivno zdravija verzija.
-
ZdravljeUbrzajte metabolizam uz dva začina koja možete da dodate u kafu
Uz dva začina ne samo da možete da obogatite ukus kafe, već možete i da ubrzate vaš metabolizam.
Naučnici otkrivaju: Posebna ishrana može da uspori starenje mozgaIako za sada ne postoji način da se proces starenja mozga zaustavi, moguće je usporiti njegov pad, a nova studija ukazuje na ključnu ulogu nivoa šećera u krvi u brzini starenja mozga.
-
PutovanjaNajbolje destinacije za putovanja u 2025. godini!
Dvadeset članova redakcije magazina Travel + Leisure odabralo je 50 najboljih destinacija za 2025. godinu, a mi smo sa liste izdvojili deset destinacija koje će vam sigurno biti interesantne i privlačne. I dok su neke prilično udaljene i potrebna vam je ozbiljna organizacija da ih dobro upoznate, još uvek su na listi i one koje se nalaze u Evropi i koje su idealne za produženi vikend.
Najbolje zimske destinacije u Evropi ove sezone!Magazin TimeOut kreirao je listu najboljih destinacija za zimski period. Navodi se da moežete da birate mesta od severa Finske do fantastičnih ulica Španije, pa evo gde biste sve mogli da otputujete ove zime!
-
PreporučujemoPet prirodnih načina da održite svež miris u vašem domu
Ako želite da vaš dom uvek miriše sveže i prijatno, ali želite da izbegnete sintetičke osveživače vazduha, mnogobrojna su rešenja koja možete da isprobate. Evo pet efikasnih metoda za postizanje svežeg mirisa u vašem domu...
Cimet nije samo ukusan začin – isprobajte ga i kao sredstvo za čišćenjeCimet je verovatno jedan od najpopularnijih začina na svetu, cenjen zbog svog bogatog ukusa i mirisa. Dodajemo ga raznim jelima, od slanih do slatkih, ali mnogi ne znaju da ovaj začin ima i primenu u domaćinstvu – može biti vrlo koristan za čišćenje i osvežavanje prostora.
-
Kursna lista
Kupovni Srednji Prodajni EUR 116.18 117.00 117.81 CHF 124.68 125.56 126.44 USD 110.15 110.93 111.70
-
Sedam dokazanih zdravstvenih koristi tamne čokolade
Konzumiranje tamne čokolade sa visokim sadržajem kakaa umereno može da pruži antioksidante i minerale, a takođe može da pomogne u zaštiti od srčanih oboljenja. Međutim, tamna čokolada može da sadrži i veće količine šećera i kalorija, pa povedite računa o sastojcima kada je kupujete. Tamna čokolada je bogata hranljivim materijama koje mogu pozitivno da utiču na vaše zdravlje. Napravljena od semena kakao drveta, predstavlja jedan od najboljih izvora antioksidanata. Istraživanja pokazuju da tamna čokolada može poboljšati zdravlje i smanjiti rizik od srčanih bolesti. Evo sedam zdravstvenih prednosti tamne čokolade koje su naučno podržane.
24-10-2024 | 12:10 | Autor/Izvor: Naxi media, Healthline
Foto: Bigstock, RossHelen
1. Veoma je hranljiva
Ako kupujete kvalitetnu tamnu čokoladu sa visokim sadržajem kakaa, ona je prilično hranljiva. Sadrži značajnu količinu rastvorljivih vlakana i bogata je mineralima, zbog čega je najbolje konzumirati je umereno.
Profil masnih kiselina u kakau i tamnoj čokoladi je dobar. Većina masti čini oleinska kiselina (zdrava mast koja se nalazi i u maslinovom ulju), stearinska kiselina i palmitinska kiselina. Stearinska kiselina ima neutralan efekat na holesterol, dok palmitinska može povisiti nivo holesterola, ali čini samo trećinu ukupnih masnih kalorija.
Tamna čokolada takođe sadrži stimulativne materije poput kofeina i teobromina, ali je mala verovatnoća da će vas držati budnim noću, jer je količina kofeina znatno manja u poređenju sa kafom.
2. Snažan izvor antioksidanata
Tamna čokolada je bogata organskim jedinjenjima koja su biološki aktivna i deluju kao antioksidanti, poput polifenola, flavanola i katehina. Istraživanja pokazuju da polifenoli u tamnoj čokoladi mogu pomoći u snižavanju određenih vrsta LDL („lošeg“) holesterola kada se kombinuju sa drugim namirnicama kao što su bademi i kakao.
Jedna studija pokazala je da kakao i tamna čokolada imaju više antioksidativne aktivnosti, polifenola i flavanola nego bilo koje drugo testirano voće, uključujući borovnice i acai bobice.
3. Može poboljšati protok krvi i sniziti krvni pritisak
Flavonoidi u tamnoj čokoladi mogu stimulisati endotelijum, sloj arterija, da proizvodi azot-oksid (NO), koji pomaže opuštanju arterija i smanjenju krvnog pritiska. Iako efekti mogu biti blagi, mnoge kontrolisane studije pokazuju da kakao i tamna čokolada mogu poboljšati protok krvi i sniziti krvni pritisak.
4. Podiže HDL i štiti LDL od oksidacije
Tamna čokolada može poboljšati nekoliko ključnih faktora rizika za srčana oboljenja. Sadrži moćne antioksidante koji dospevaju u krvotok i štite lipoproteine od oksidativnog oštećenja. Flavonoidi takođe mogu smanjiti insulinsku rezistenciju, čime se smanjuje rizik od bolesti srca i dijabetesa.
5. Može da smanji rizik od srčanih bolesti
Sastojci u tamnoj čokoladi štite od oksidacije LDL-a, smanjujući taloženje holesterola u arterijama i na taj način smanjujući rizik od srčanih oboljenja. Istraživanja su pokazala da redovno konzumiranje tamne čokolade bogate flavanolima može sniziti krvni pritisak i poboljšati kardiovaskularno zdravlje.
6. Može da zaštiti vašu kožu od sunca
Bioaktivni spojevi u tamnoj čokoladi mogu biti korisni i za vašu kožu. Flavanoli pomažu u zaštiti od oštećenja izazvanih sunčevim zracima, poboljšavaju protok krvi u koži i povećavaju njenu gustinu i hidrataciju. Redovno konzumiranje tamne čokolade bogate flavanolima može poboljšati zaštitu kože od sunca, ali to ne znači da treba izbegavati kreme za sunčanje.
7. Može da poboljša funkciju mozga
Studije pokazuju da konzumiranje kakao flavanola može poboljšati protok krvi u mozgu, poboljšati pažnju, verbalno učenje i memoriju kod mlađih odraslih osoba. Takođe može pomoći u održavanju kognitivnih funkcija kod starijih osoba i smanjiti rizik od razvoja demencije. -
Pročitajte i...Ubrzajte metabolizam uz dva začina koja možete da dodate u kafu
Uz dva začina ne samo da možete da obogatite ukus kafe, već možete i da ubrzate vaš metabolizam.
Naučnici otkrivaju: Posebna ishrana može da uspori starenje mozgaIako za sada ne postoji način da se proces starenja mozga zaustavi, moguće je usporiti njegov pad, a nova studija ukazuje na ključnu ulogu nivoa šećera u krvi u brzini starenja mozga.
Da li je sok od celera zaista zdrav? Evo šta sve treba da znate!Sok od celera sadrži brojne hranljive materije koje donose zdravstvene beneficije, uključujući antioksidanse i protivupalne spojeve. Bogat je hranljivim materijama, a konzumacija ovog napitka može da ima mnoge koristi za zdravlje.
Hrana koja štiti vaše srce: Najbolji izbor za doručakNaučnici su otkrili da zamena omiljenog doručka hranljivijom alternativom može značajno da smanji rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti.
-
Komentari
Komentara: 0
Postavi komentar: