-
Poslednjih 5 pesama
- Leteći Odred - Sanjao sam moju ružicu
- Kerber - Bolje da sam druge ljubio
- Petar Grašo - Ako Te Pitaju
- Riblja čorba - Gde si u ovom glupom hotelu
- Djordje Balašević - Lepa protina kći
-
Propuštene emisijeOstale emisije
-
PreporučujemoGulaš sa junetinom i pečurkama
Kako nam se bliži zima i sve je hladnije napolju, tako i mi sve više žudimo za jačom hranom i poznatim receptima. Gulaš sa pečurkama uvek je sjajna ideja za ručak, a preporuka je da ga poslužite uz testeninu ili krompri pire.
Savršena čokoladna tortaGotovo da ne postoji osoba koja ne voli savršeno kremastu, čokoladnu tortu koja se jednostavno topi u ustima. Ovakvoj jednoj poslastici nije neophodan poseban opis, dovoljno je samo da se uputite u kuhinju, pratite recept i konačno uživate u ovoj čokoladnoj rapsodiji...
-
ZdravljeLuk je izuzetno zdrav: Jedite ga što više
Luk je veoma hranljivo povrće koje može imati nekoliko prednosti, uključujući poboljšanje zdravlja srca, bolju regulaciju šećera u krvi i povećanu gustinu kostiju.
HRANA BOGATA CINKOM: Obratite u ovom periodu pažnju na unos ovog minerala!Cink je neophodan mineral za niz važnih funkcija u organizmu, uključujući podršku imunološkom sistemu, pravilnu regeneraciju tkiva i razvoj ćelija. Iako se često lako unosi putem hrane, pojedine grupe ljudi, poput vegetarijanaca, trudnica ili osoba s probavnim poremećajima, mogu imati nedostatak ovog minerala. Ipak, u sezoni prehlada, kada postaje sve hladnije i hladnije, svima nam je neophodno da unosimo hranu bogatu cinkom.
-
PutovanjaTri najčešće greške zbog kojih možete da propustite let
Obavezno pročitajte ovaj tekst ako planirate prvi put da letite avionom ili jednostavno ne letite tako često...
Proverite zašto je ovo najbolji period za posetu Amsterdamu?Idealno je vreme da se iskoristi prijatno vreme, manja gužva i povoljnije cene.
-
PreporučujemoPet često zanemarenih stvari u dnevnoj sobi koje treba redovnije da čistimo!
Tokom radnih dana, većina nas se fokusira na osnovno održavanje reda u domu – vraćamo stvari na svoje mesto, redovno usisavamo i trudimo se da kuhinja ostane čista i uredna. Vikendi su obično rezervisani za temeljno čišćenje, kada posvećujemo više pažnje prostorijama poput dnevne sobe i preostalih delova kuće. Ipak, postavlja se pitanje da li tada zaista obratimo pažnju na sve detalje koje bi trebalo očistiti?
Produžite vek vaše daske za rezanje: Kako negovati i čistiti drvene predmete?Čuvanje drvene daske za rezanje može da bude jednostavno uz pravilnu negu i upotrebu prirodnih sastojaka. Drvo, kao porozan materijal, lako upija tečnosti, što može dovesti do stvaranja mrlja i bakterija. Međutim, uz nekoliko trikova, vaša daska može da ostane u savršenom stanju dugo vremena.
-
Kursna lista
Kupovni Srednji Prodajni EUR 116.21 117.03 117.85 CHF 123.69 124.56 125.43 USD 107.06 107.82 108.57
-
Naučnici su otkrili zašto se plašimo klovnova!
Da li se plašite klovnova? Niste jedini. Kulrofobija, ili strah od klovnova, široko je priznati fenomen.
30-10-2024 | 11:53 | Autor/Izvor: Naxi media, ScienceAlert
Foto: Bigstock, lisafx
Istraživanja pokazuju da je ovaj strah prisutan kod odraslih i dece u mnogim različitim kulturama. Ipak, nije dovoljno istražen zbog nedostatka fokusiranih studija. Iako je u akademskoj literaturi ponuđeno više mogućih objašnjenja za ovu fobiju, nijedna studija nije konkretno istražila njen nastanak.
Zbog toga smo se odlučili da istražimo razloge zašto se ljudi plaše klovnova i razumemo psihološke mehanizme koji stoje iza toga. Takođe smo želeli da ispitamo koliko je strah od klovnova prisutan kod odraslih i da procenimo jačinu ovog straha kod onih koji ga osećaju.
Za ovo istraživanje osmišljen je psihometrijski upitnik kako bismo procenili učestalost i jačinu kulrofobije. Upitnik pod nazivom Upitnik Straha od Klovnova popunilo je 987 ispitanika uzrasta od 18 do 77 godina, iz različitih zemalja.
Više od polovine ispitanika (53,5%) reklo je da se u određenoj meri plaši klovnova, dok je 5% izjavilo da ih se „izuzetno plaši“.
Zanimljivo, ovaj procenat ljudi sa izraženim strahom od klovnova je nešto viši od onih koji su prijavili mnoge druge fobije, kao što su strah od životinja (3,8%), strah od krvi/injekcija/povreda (3,0%), visina (2,8%), mirne vode ili vremenskih nepogoda (2,3%), zatvorenih prostora (2,2%) i letenja (1,3%).
Takođe je otkriveno da se žene više plaše klovnova nego muškarci. Razlog za ovu razliku nije potpuno jasan, ali je u skladu sa istraživačkim nalazima kod drugih fobija, kao što su strah od zmija i paukova. Takođe se došlo do zaključka da se kulrofobija smanjuje s godinama, što se opet poklapa sa istraživanjima o drugim strahovima.
Poreklo ovog strahaSledeći korak bilo je istraživanje porekla straha od klovnova. Prateći upitnik popunjavalo je 53,5% ispitanika koji su prijavili barem neki stepen straha od klovnova.
Novi set pitanja odnosio se na osam mogućih objašnjenja za poreklo ovog straha:- Jeza ili nelagodnost zbog šminke klovnova koja ih čini neljudskim. Slična reakcija ponekad se viđa kod lutaka ili manekena.
- Preterano izražene crte lica klovnova daju osećaj direktne pretnje.
- Šminka klovnova skriva emocionalne signale i stvara neizvesnost.
- Boja šminke klovnova podseća na smrt, infekciju ili krv, što izaziva gađenje ili izbegavanje.
- Nepravilno ponašanje klovnova stvara nelagodnost.
- Strah od klovnova je naučen od članova porodice.
- Negativne predstave klovnova u popularnoj kulturi.
- Traumatično iskustvo s klovnom.
Zanimljivo, poslednje objašnjenje – zastrašujuće lično iskustvo s klovnom – imalo je najmanji nivo slaganja među ispitanicima. Ovo sugeriše da životno iskustvo samo po sebi nije dovoljno objašnjenje zašto se ljudi plaše klovnova.
S druge strane, negativne predstave klovnova u popularnoj kulturi bile su mnogo jači faktor koji doprinosi kulrofobiji. To je razumljivo jer su neki od najistaknutijih klovnova u knjigama i filmovima zamišljeni da budu zastrašujući – poput Penivajza, jezivog klovna iz romana Stivena Kinga „To“ iz 1986. godine. (Ovaj lik se najnovije pojavio u dva filma 2017. i 2019. godine, gde je glavnu ulogu tumačio Bil Skarsgard.)
Međutim, neki ljudi se plaše i Ronalda Mekdonalda, maskote lanca brze hrane, koji nije zamišljen da izazove strah. Ovo sugeriše da možda postoji nešto fundamentalno u izgledu klovnova što ljude uznemirava.
U stvari, najjači faktor koji je identifikovan odnosio se na skrivanje emocionalnih signala, što sugeriše da za mnoge ljude strah od klovnova proističe iz nemogućnosti da vide njihove izraze lica zbog šminke.
Ne možemo da vidimo njihova „prava“ lica i zato ne možemo da procenimo njihove emocionalne namere.
Na primer, ne znamo da li imaju mimiku ili bore na čelu, što bi ukazivalo na ljutnju. Nemogućnost da procenimo šta klovn misli ili šta bi mogao sledeće da uradi čini nas da budemo napeti u njihovoj blizini.Ovo istraživanje pružilo je neke nove uvide u to zašto se ljudi plaše klovnova – ali ostaju još neka pitanja.
Na primer, ako šminka koja skriva emocije izaziva strah, da li ljudi koji imaju naslikana lica kao životinje izazivaju sličan efekat? Ili postoji nešto specifično u šminki klovnova što izaziva ovaj strah? Ovo je sada fokus našeg daljeg istraživanja. -
Pročitajte i...Da li slavite Noć veštica? Evo nekih zanimljivosti o ovom prazniku!
Vreme je za kostime, dekoracije i aktivnosti, jer stigao je Halloween! Deca u našoj zemlji možda ne skupljaju slatkiše i ne obilaze kuće, ali su simboli poput bundeva sa svećama, slepih miševa i crnih mačaka često prisutni u dekoracijama domova i prostora za zabave.
Nova kamera koja omogućava da svet vidimo kroz oči životinja!Nova kamera omogućava ljudima da boje vide onako kako ih vide životinje, otvarajući živopisnu novu perspektivu prirodnog sveta.
Naučnici su otkrili "mršave gene' koji olakšavaju mršavljenjeIzbori koje pravimo u vezi sa ishranom i vežbanjem imaju veliki uticaj na telesnu masu, ali geni su ti koji postavljaju osnovu za skladištenje i sagorevanje masnih rezervi.
Izuzetan prizor: Intenzivne padavine preobrazile SaharuU jugoistočnom delu Maroka, neuobičajene padavine su ponovo oživele jezera i bare, što su lokalni stanovnici – kao i turisti – doživeli kao neverovatan dar.
-
Komentari
Komentara: 0
Postavi komentar: