-
Poslednjih 5 pesama
- Zana - Mala
- Parni Valjak - Ostani s njim
- Sara Jo - Zauvek
- Merlin - Mjesečina
- Colonia - Sve oko mene je grijeh
-
-
Propuštene emisijeOstale emisije
-
Preporučujemo
Kremasta čorba od celera
Mnogi ljudi možda neće pozitivno reagovati ako im predložite čorbu od celera kao opciju za obrok. Međutim, imajte na umu da celer ima specifičan i pun ukus i da upravo ova čorba lako može d avam postane omiljena...
Ukusne riblje pljeskavice za decu
Isprobajte ove sjajne riblje pljeskavice – pripremaju se brzo i lako, a predstavljaju savršen izbor za zdrav obrok. Deca ih obožavaju, pa su idealna opcija i za njihov obrok ili užinu!
-
Zdravlje
Pet načina da usporite starenje uz pravu ishranu
Retki su oni koji se ne zabrinu zbog prvih bora, a većina nas, barem u nekim životnim fazama, želi da uspori proces starenja. Iako ga nije moguće potpuno zaustaviti, uz malo brige o sebi možemo izgledati i osećati se mlađe. Ključnu ulogu u tome ima ishrana.
Nutricionistički saveti za smanjenje nadutosti i ubrzano sagorevanje masti
Mnogi ljudi tvrde da se zdravo hrane i vežbaju, ali da nisu zadovoljni rezultatima. Ovo može biti posledica nekoliko faktora, uključujući nedoslednost u primeni zdravih navika, nerealna očekivanja, loše prilagođene dijete i treninge ili čak genetske predispozicije.
-
-
Putovanja
Amsterdam je najlepši u aprilu i maju
April i maj predstavljaju idealno vreme da se uputite u Amsterdam, čaroban grad koji možete da istražujete šetajući, vozeći bicikl - koji je zaštitni znak Amsterdama, ili ploveći kanalima na brodiću.
Najfotogeničnije knjižare na svetu prema Instagramu
Nova studija analizirala je broj heštegova vezanih za najpoznatije i najbolje ocenjene knjižare širom sveta – a ovo su one koje su najprivlačnije za Instagram objave.
-
Preporučujemo
Kako skuvati savršena jaja uz jednostavan trik?
Iako kuvanje jaja deluje kao jednostavan zadatak, često se dešava da rezultat ne ispadne savršen – žumance bude previše tečno ili previše tvrdo, a ljuska se teško ljušti. Međutim, uz pravilan pristup i jedan jednostavan trik koji preporučuje Michelinov kuvar Tom Šepard, možete svaki put dobiti savršeno kuvana jaja. T
Prirodno i efikasno: Ovo je čaj koji će vam pomoći da uvek imate čiste prozore
Ako ne možete da pronađete odgovarajuće sredstvo za čišćenje prozora koje ne ostavlja tragove, jedna vrsta čaja može da bude sjajno rešenje.
-
Kursna lista
Kupovni Srednji Prodajni EUR 116.33 117.15 117.97 CHF 123.64 124.51 125.38 USD 105.98 106.73 107.47
-
Namirnice koje bi trebalo da unosimo zimi da nadomestimo nedostatak vitamina D
Tokom zimskih meseci mnogi ljudi pate od nedostatka vitamina D, a možemo da probamo da ga nadomestimo suplementima ili adekvatnom ishranom.
24-01-2024 | 10:10 | Autor/Izvor: Naxi media, Healthline
Foto: Bigstock, bit24
Naša tela proizvode vitamin D kada su izložena sunčevoj svetlosti. Alo postoji nekoliko razloga zašto je teško dobiti dovoljno vitamina D na ovaj način. Da biste smanjili rizik od raka kože, pametno je da se pokrijete, nosite kremu za sunčanje i izbegavate da budete napolju tokom najvećeg broja sunčanih sati. Ljudi sa više melanina mogu takođe da proizvode manje vitamina D, povećavajući rizik od nedostatka. I u zavisnosti od toga gde živite u svetu, možda jednostavno neće biti moguće imati dovoljno izlaganja suncu tokom cele godine, piše Healthline.Pre nego što donesete odluku da unosite suplemente tokom zimskih meseci, uradite analize krvi, kako biste bili sigurni da ste zaista u deficitu. U suprotnom neće vam biti neophodni.
A ako vas interesuje koja je to hrana bogata ovim vitaminom, ovo su preporuke:
1. Masna riba, losos
Losos je popularna masna riba i odličan izvor vitamina D.
Prema bazi podataka o sastavu hrane Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Država (USDA), jedna porcija uzgojenog atlantskog lososa od 3,5 unce (100 grama) sadrži 526 IU vitamina D, ili 66% DV. U proseku, divlji losos ima više vitamina D. Količina vitamina D će varirati u zavisnosti od toga gde je losos ulovljen i u koje doba godine. I druge masne ribe poput skuše mogu da budu pametan izbor.
2. Haringa i sardineHaringa je riba koja se jede širom sveta. Često se dimi ili kiseli. Ova mala riba je takođe odličan izvor vitamina D. Sardine u konzervi su takođe dobar izvor vitamina D. Porcija od 3,5 unce (100 grama) obezbeđuje 193 IU ili 24% DV (dnevna vrednost).
3. Konzervirana tunjevina
Mnogi ljudi uživaju u konzerviranoj tunjevini zbog njenog ukusa i jednostavnih metoda skladištenja. Obično je jeftinija od kupovine sveže ribe. Tunjevina u konzervi sadrži do 269 IU vitamina D u porciji od 3,5 unce (100 grama), što je 34% DV (dnevni unos). Ipak, fond za zaštitu životne sredine (EDF) preporučuje samo jednu porciju lagane tunjevine od 100 grama nedeljno. Ako ste zabrinuti zbog potrošnje žive, razgovarajte sa lekarom o odgovarajućoj količini tunjevine koju jedete nedeljno.
4. Žumanca
Riba nije jedini izvor vitamina D. Cela jaja su još jedan dobar izvor, kao i izvanredno hranljiva hrana. Većinu proteina u jajetu sadrži belance, a masti, vitamini i minerali se nalaze uglavnom u žumancetu. Žumance iz jednog velikog jajeta sadrži 37 IU vitamina D, ili 5% DV. Birajte jaja od pilića uzgajanih napolju ili onih čija je ishrana obogaćena sadržajem vitamina D. To može biti odličan način da ispunite svoje dnevne potrebe.
5. Pečurke
Pored obogaćene hrane, pečurke su jedini dovoljan izvor vitamina D neživotinjskog porekla. Kao i ljudi, pečurke mogu sintetizovati vitamin D kada su izložene UV svetlu. Međutim, pečurke proizvode vitamin D2, dok životinje proizvode vitamin D3. Iako vitamin D2 pomaže u podizanju nivoa vitamina D u krvi, možda neće biti tako efikasan kao vitamin D3.
-
Pročitajte i...
Pet načina da usporite starenje uz pravu ishranu
Retki su oni koji se ne zabrinu zbog prvih bora, a većina nas, barem u nekim životnim fazama, želi da uspori proces starenja. Iako ga nije moguće potpuno zaustaviti, uz malo brige o sebi možemo izgledati i osećati se mlađe. Ključnu ulogu u tome ima ishrana.
Nutricionistički saveti za smanjenje nadutosti i ubrzano sagorevanje masti
Mnogi ljudi tvrde da se zdravo hrane i vežbaju, ali da nisu zadovoljni rezultatima. Ovo može biti posledica nekoliko faktora, uključujući nedoslednost u primeni zdravih navika, nerealna očekivanja, loše prilagođene dijete i treninge ili čak genetske predispozicije.
Sezona tikvica: Razlozi zbog kojih bi trebalo češće ih jedemo
Tikvice pružaju mnoge zdravstvene prednosti. Bogate su antioksidansima, promovišu zdravlje probave i očiju.
Tri naučno-podržane dijete koje će vam zaista pomoći da smršate
Popularne dijete, koje se nazivaju i brze dijete, koje slavne ličnosti i uticajni ljudi promovišu, postoje već godinama. Studije ipak sugerišu da oko 80 odsto svih dijeta ne uspe – pri čemu osoba na kraju vrati svu težinu koju je izgubila ili čak dobije više nego što je izgubila.
-
Komentari
Komentara: 0
Postavi komentar: