-
Poslednjih 5 pesama
- Boris Rezak - Andjeo Na Ramenu
- Djavoli - Ostani uz mene
- Nina Badrić - Carobno Jutro
- Sergej Ćetković - Necu da znam
- Film - Sjećam se prvog poljupca
-
Propuštene emisijeOstale emisije
-
PreporučujemoRuska salata sa piletinom i kukuruzom
Isprobajte različite varijante ove fenomenalne salate, uključujući i ovu sa piletinom i kukuruzom, koja nas je sve oduševila.
Aromatični pire od celeraMožda pire od celera nije prva stvar koju ćete poželeti da pripremite kao dodatak uz vaše glavno jelo, a li ipak imajte dve stvari na umu pre nego što odustanete. Pire od celera se služi u mnogim poznatim i visoko rangiranim restoranima i savršeno se uklapa uz meso. Takođe pire od celera je definitivno zdravija verzija.
-
ZdravljeUbrzajte metabolizam uz dva začina koja možete da dodate u kafu
Uz dva začina ne samo da možete da obogatite ukus kafe, već možete i da ubrzate vaš metabolizam.
Naučnici otkrivaju: Posebna ishrana može da uspori starenje mozgaIako za sada ne postoji način da se proces starenja mozga zaustavi, moguće je usporiti njegov pad, a nova studija ukazuje na ključnu ulogu nivoa šećera u krvi u brzini starenja mozga.
-
PutovanjaNajbolje destinacije za putovanja u 2025. godini!
Dvadeset članova redakcije magazina Travel + Leisure odabralo je 50 najboljih destinacija za 2025. godinu, a mi smo sa liste izdvojili deset destinacija koje će vam sigurno biti interesantne i privlačne. I dok su neke prilično udaljene i potrebna vam je ozbiljna organizacija da ih dobro upoznate, još uvek su na listi i one koje se nalaze u Evropi i koje su idealne za produženi vikend.
Najbolje zimske destinacije u Evropi ove sezone!Magazin TimeOut kreirao je listu najboljih destinacija za zimski period. Navodi se da moežete da birate mesta od severa Finske do fantastičnih ulica Španije, pa evo gde biste sve mogli da otputujete ove zime!
-
PreporučujemoPet prirodnih načina da održite svež miris u vašem domu
Ako želite da vaš dom uvek miriše sveže i prijatno, ali želite da izbegnete sintetičke osveživače vazduha, mnogobrojna su rešenja koja možete da isprobate. Evo pet efikasnih metoda za postizanje svežeg mirisa u vašem domu...
Cimet nije samo ukusan začin – isprobajte ga i kao sredstvo za čišćenjeCimet je verovatno jedan od najpopularnijih začina na svetu, cenjen zbog svog bogatog ukusa i mirisa. Dodajemo ga raznim jelima, od slanih do slatkih, ali mnogi ne znaju da ovaj začin ima i primenu u domaćinstvu – može biti vrlo koristan za čišćenje i osvežavanje prostora.
-
Kursna lista
Kupovni Srednji Prodajni EUR 116.18 117.00 117.81 CHF 124.68 125.56 126.44 USD 110.15 110.93 111.70
-
Luk je izuzetno zdrav: Jedite ga što više
Luk je veoma hranljivo povrće koje može imati nekoliko prednosti, uključujući poboljšanje zdravlja srca, bolju regulaciju šećera u krvi i povećanu gustinu kostiju.
31-10-2024 | 10:20 | Autor/Izvor: Naxi media, Healthline
Foto: Bigstock, iZonda
Lekovita svojstva luka su poznata hiljadama godina. Sportisti u staroj Grčkoj su navodno koristili luk za pročišćavanje krvi, dok su ga srednjovekovni i tradicionalni lekari prepisivali za lečenje glavobolje, srčanih bolesti i čireva u ustima. Evo nekih zdravstvenih prednosti luka o kojima se i danas govori:1. Štiti srce
Luk sadrži antioksidante i jedinjenja koja mogu da smanje rizik od srčanih oboljenja tako što se bore protiv upale i snižavaju nivoe triglicerida i holesterola.
Sadrži veliku količinu kvercetina, flavonoidnog antioksidansa i antiinflamatornog leka koji može pomoći u snižavanju visokog krvnog pritiska.
Mala studija iz 2015. godine na 70 ljudi sa prekomernom težinom i hipertenzijom sugeriše da dnevna doza od 162 mg ekstrakta luka bogatog kvercetinom može značajno da smanji sistolni krvni pritisak za 3,6 milimetara žive.
Takođe, mala studija iz 2014. godine na 54 žene sa sindromom policističnih jajnika otkrila je da konzumiranje 80–120 g sirovog crvenog luka dnevno tokom 8 nedelja smanjuje nivo ukupnog i LDL (lošeg) holesterola.2. Pomaže u regulisanju šećera u krvi
Konzumiranje luka može pomoći u regulisanju nivoa šećera u krvi, što je značajno za osobe sa dijabetesom ili predijabetesom.
Mala studija iz 2010. godine na 84 osobe sa dijabetesom tipa 1 ili tipa 2 otkrila je da jedenje 100 g sirovog crvenog luka značajno smanjuje nivo šećera u krvi nakon 4 sata.
Studija iz 2020. godine pokazala je da su pacovi sa dijabetesom koji su jeli hranu koja je sadržala 5% sušenog luka u prahu tokom 8 nedelja smanjili nivo šećera u krvi natašte i niži nivo triglicerida i holesterola u odnosu na kontrolnu grupu.
Takođe se pokazalo da kvercetin pomaže u regulaciji ravnoteže šećera u krvi od pouzdanog izvora u interakciji sa ćelijama u: tankom crevu, pankreasu, skeletnim mišićima, masnom tkivu, jetri...3. Može da poveća gustinu kostiju
Mlečni proizvodi dobijaju veliki deo zasluga za jačanje zdravlja kostiju, ali druga hrana, uključujući luk, takođe može pomoći u održavanju jakih kostiju.
Mala studija iz 2016. godine na 24 žene srednjih godina i žene u postmenopauzi otkrila je da su one koje su konzumirale 100 mililitara soka od luka dnevno tokom 8 nedelja imale poboljšanu mineralnu gustinu kostiju i antioksidativnu aktivnost u poređenju sa kontrolnom grupom.
Takođe, studija iz 2009. godine na 507 žena u perimenopauzi i postmenopauzi otkrila je da su one koje su jele luk bar jednom dnevno imale 5% veću ukupnu gustinu kostiju od onih koje su jele luk jednom mesečno ili ređe.
Luk može pomoći u smanjenju oksidativnog stresa, povećanju nivoa antioksidanata i smanjenju gubitka kostiju. Ovo može pomoći u sprečavanju osteoporoze i poboljšanju gustine kostiju.4. Ima antibakterijska svojstva
Luk može da pomogne u borbi protiv potencijalno opasnih bakterija kao što su: Escherichia coli (E. coli), Pseudomonas aeruginosa, Staphilococcus aureus (S. aureus), Bacillus cereusJedna studija je otkrila da kvercetin može da ošteti ćelijske zidove i membrane E. coli i S. aureus.
5. Može da poboljša varenje
Luk je bogat izvor vlakana i prebiotika, koji su neophodni za optimalno zdravlje creva. Luk je bogat prebioticima inulinom i fruktooligosaharidima, koji mogu da pomognu u povećanju broja prijateljskih bakterija u crevima i poboljšanju imunološke funkcije.
-
Pročitajte i...Ubrzajte metabolizam uz dva začina koja možete da dodate u kafu
Uz dva začina ne samo da možete da obogatite ukus kafe, već možete i da ubrzate vaš metabolizam.
Naučnici otkrivaju: Posebna ishrana može da uspori starenje mozgaIako za sada ne postoji način da se proces starenja mozga zaustavi, moguće je usporiti njegov pad, a nova studija ukazuje na ključnu ulogu nivoa šećera u krvi u brzini starenja mozga.
Da li je sok od celera zaista zdrav? Evo šta sve treba da znate!Sok od celera sadrži brojne hranljive materije koje donose zdravstvene beneficije, uključujući antioksidanse i protivupalne spojeve. Bogat je hranljivim materijama, a konzumacija ovog napitka može da ima mnoge koristi za zdravlje.
Hrana koja štiti vaše srce: Najbolji izbor za doručakNaučnici su otkrili da zamena omiljenog doručka hranljivijom alternativom može značajno da smanji rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti.
-
Komentari
Komentara: 0
Postavi komentar: