-
Poslednjih 5 pesama
- Sladjana i Dado - Princeza
- Arsen Dedić - Devojka Iz Moga Kraja
- Ambasadori - Dodji u pet do pet
- Zana - Dodirni mi kolena
- Zdravko Čolić - Stanica Podlugovi
-
Propuštene emisijeOstale emisije
-
PreporučujemoStarinska pita sa prazilukom
Pita sa prazilikom možda vam ne deluje kao sjajna ideja ako je još uvek niste probali. Ako se ipak odlučite da isprobate ovaj recept možda se prijatno iznenadite.
Veganska pasta sa brokolijemOva pasta je podjednako kremasta kao i klasična varijanta paste sa brokolijem, a ako možda niste ljubitelj ovog povrća napravite izuzetak i probajte ovo sjajno jelo.
-
ZdravljePet navika koje lekari izbegavaju tokom sezone prehlade i gripa
Sezona prehlade i gripa uskoro će biti na vrhuncu. Boravak u zatvorenim prostorijama, gde se ljudi sve više zadržavaju, stvara idealne uslove za širenje respiratornih infekcija.
Top pet zdravstvenih koristi paprika!Plod paprike (Capsicum annuum), član porodice pomoćnica, zajedno s patlidžanom, paradajzom i krompirom, često se naziva i slatka paprika. Paprike, koje nisu ljute poput čili paprika, mogu se jesti sirove ili kuvane i predstavljaju hranljivi dodatak obroku, a mi vam donosimo i listu najvećih prednosti koje će vam njihova konzumacija doneti.
-
PutovanjaBurdž Azizi: Adrenalinska zona na novom neboderu u Dubaiju
Burdž Azizi trenutno je jedan od najiščekivanijih velikih projekata u Dubaiju i obuhvataće sve, od najvišeg hotelskog apartmana na svetu do noćnog kluba u oblacima.
15 najboljih božićnih marketa na svetuZa ljubitelje praznične čarolije, božićni marketi predstavljaju nezaobilazan deo sezone. Bez obzira da li tražite ručno izrađene poklone, toplu šolju kuvanog vina ili očaravajuće svetlosne instalacije, svako može pronaći svoju omiljenu prazničnu destinaciju. Predstavljamo vam listu najlepših božićnih marketa na svetu, zajedno sa informacijama o vremenu održavanja kako biste planirali posetu.
-
PreporučujemoZašto so nije idealno rešenje za uklanjanje leda i koje zamene su adekvatne?
Zimi mnogi ljudi posipaju so po dvorištima, parking mestima i prilazima, smatrajući da je so najbolje rešenje za ovaj problem, Ipak so može da ošteti površine. Srećom, postoji odlična alternativa koja nije toliko štetna.
Pametan trik za besprekorno ravnu odeću bez peglePeglanje je za mnoge najdosadniji kućni posao. Iako znamo da neki komadi odeće, poput košulja, zahtevaju peglanje, postoje i predmeti čije gužvanje možemo lako izbeći uz pomoć starog, ali delotvornog trika.
-
Kursna lista
Kupovni Srednji Prodajni EUR 116.13 116.95 117.77 CHF 124.61 125.49 126.36 USD 110.64 111.42 112.20
-
Istraživači rešavaju misteriju morskog stvorenja koje je razvilo oči po celoj svojoj školjki
Mali, sa ljuskom i skromni, hitoni imaju oči za razliku od bilo kog drugog stvorenja u životinjskom carstvu.
18-03-2024 | 11:06 | Autor/Izvor: Naxi media, Science
Foto: youtube printscreen
Neki od ovih morskih mekušaca imaju hiljade lukovičastih malih delova ugrađenih u svoje segmentirane školjke, sve sa sočivima napravljenim od minerala zvanog aragonit. Iako sićušni i primitivni, smatra se da su ovi čulni organi sposobni za pravi vid, razlikovanje oblika kao i svetlosti.
Druge vrste hitona, međutim, imaju manje "očne tačke" koje više funkcionišu kao pojedinačni pikseli, slično kao komponente složenog oka insekta ili bogomoljke, formirajući vizuelni senzor raspoređen preko ljuske hitona.
Nova studija koja ispituje kako su ti različiti vizuelni sistemi nastali sada je otkrila iznenađujuću evolucionu okretnost kod ovih stvorenja koja žive u stenama: njihovi preci su brzo evoluirali, što je rezultiralo dvema veoma različitim vrstama vizuelnih sistema danas.Iako nije siti slučaj kao sa rakovima, koji su evoluirali najmanje pet puta, studija još jednom pokazuje kako evolucija donosi višestruka rešenja za osnovne probleme, kao što je korišćenje svetlosti.
„Ušli smo znajući da postoje dve vrste očiju, ali nismo očekivali četiri nezavisna porekla“, kaže evolucioni biolog i vodeći autor studije, Rebeka Varni sa Kalifornijskog univerziteta u Santa Barbari. „Činjenica da su hitoni četiri puta prošli kroz razvoj očiju, na dva različita načina, za mene je prilično neverovatna.
Da bi rekonstruisali ovu evolucionu istoriju, istraživači su uporedili fosile i analizirali uzorke DNK uzete iz uzoraka sačuvanih u Prirodnjačkom muzeju Santa Barbare kako bi sastavili evoluciono drvo hitona.Analiza je pokazala da su dva vizuelna sistema evoluirala dva puta i to brzo uzastopno. Čudno je, međutim, da grupe koje su stigle do sličnih vizuelnih struktura nisu bile one koje su bile najbliže jedna drugoj; bili su daleki rođaci, razdvojeni milionima godina.
Očne pege su evoluirale u jednoj grupi hitona još pre 260 do 200 miliona godina tokom trijasa, kada su se dinosaurusi prvi put pojavili, koje je druga grupa evoluirala u juri pre nekih 200 do 150 miliona godina.
Zatim su oči ljuske evoluirale drugi put između 150 i 100 miliona godina, tokom krede, u hitonima Toniciinae i Acanthopleurinae, što ih je učinilo najnovijim okom koje se pojavilo, za koje znamo.
Nakon što su sastavili vremensku liniju, Varnei i kolege su i dalje bili znatiželjni o potencijalnim uslovima koji su vodili ovu ponavljajuću evoluciju.Hitoni imaju otvore na pločama ljuske kroz koje prolaze optički nervi; ispostavilo se da su vrste sa manje proreza imale tendenciju da evoluiraju manje. S druge strane, hitoni sa više proreza razvili su brojnije, jednostavnije pege.
„Razjašnjavanje uloge istorije (osobine) u oblikovanju evolucionih ishoda je ključno za naše razumevanje kako i zašto oblici života mogu da evoluiraju na predvidljive načine“, zaključuju istraživači.Što se tiče toga kako ove strukture daju vizuelne informacije hitonskom mozgu, to je fokus tekućih istraživanja.
Ono što do sada znamo, iz još jedne nedavne studije, jeste da u najmanje jednoj vrsti hitona, složenije oči šalju vizuelne informacije za obradu u nervnoj strukturi u obliku prstena koja obilazi celo telo. Optički nervi povezani sa ovim prstenom tada osećaju lokaciju objekta na osnovu kojih se delovi prstena aktiviraju. -
Pročitajte i...Ovo je najskuplji Michelin meni na svet: Luksuz za 2.130 dolara po osobi
Restoran Ginza Kitafuku u Tokiju, prema pisanju "New York Posta", nudi najskuplji degustacioni meni na svetu. Cena ovog iskustva je 2.130 dolara po osobi, a gosti moraju da poštuju tradiciju restorana, koja uključuje izuvanje cipela i obedovanje na podu.
Reč koja je obeležila godinu po izboru Oksforda!Oksford je za reč godine 2024. proglasio izraz „truljenje mozga“ (brain rot), ukazujući na sve veću zabrinutost zbog efekata beskrajnog skrolovanja na društvenim mrežama i konzumiranja trivijalnog sadržaja.
Burdž Azizi: Adrenalinska zona na novom neboderu u DubaijuBurdž Azizi trenutno je jedan od najiščekivanijih velikih projekata u Dubaiju i obuhvataće sve, od najvišeg hotelskog apartmana na svetu do noćnog kluba u oblacima.
Zašto trudnice žude za kiselim krastavcima?Možda se pitate: zašto trudnice žude za kiselim krastavcima? Postoji mnogo razloga za to. Krivicu možete pripisati promenama tokom trudnoće, uključujući hormonske promene i promene u nutritivnim potrebama. Ali može postojati i psihološki element u svemu tome. Na kraju krajeva, kiseli krastavci su klasična trudnička žudnja, i teško je da ne budete pod uticajem toga.
-
Komentari
Komentara: 0
Postavi komentar: