-
Poslednjih 5 pesama
- Piloti - Zaboravljeni
- Boris Novković - U dobru i zlu
- Bajaga - Ako treba da je kraj
- Oliver Dragojević - Moja tajna ljubavi
- Bebi Dol - Rudi
-
Propuštene emisijeOstale emisije
-
PreporučujemoBakin recept za grašak
Ako grašak pripremite na tradicionalan način, baš kao što su to radile naše bake, cela porodica će ga obožavati.
-
ZdravljeUpozorenje stručnjaka: Hrana sa najvećim rizikom od bakterije E. coli
Stručnjaci za bezbednost hrane otkrivaju koje proizvode treba izbegavati u prodavnici kako biste smanjili rizik od bolesti prenosivih hranom.
Sve prednosti vitamina CVećina nas već razume koliko je vitamin C važan za naš imuni sistem. Vašem telu je potrebno dovoljno vitamina C dnevno da podrži svoje delovanje kao moćnog antioksidansa, pojačivača enzima, pojačivača apsorpcije gvožđa i još mnogo toga.
-
PutovanjaČetiri ključne stvari koje stjuardese primete kod putnika prilikom ukrcavanja
Sigurno ste primetili da vas stjuardese pažljivo odmere prilikom ukrcavanja u avion, a za to postoji nekoliko dobrih razloga.
"Vilinski dimnjaci" Kapadokije: Manje poznata atrakcija koju morate da vidite"Vilinski dimnjaci" u kapadokijskoj Dolini ljubavi su druga po redu turistička atrakcija ove regije, odmah nakon leta balonom.
-
PreporučujemoLjuske od jaja mogu da postanu sjajno sredstvo za čišćenje!
Umesto da bacite ljuske od jaja posle pripreme obroka, možete ih pretvoriti u moćnog saveznika za čišćenje. Ljuske su odlične za uklanjanje tvrdokornih naslaga i mogu da doprinesu prirodnom sjaju površina u vašem domu.
Sprečite pojavu vlage i kondenzacije uz jednostavan savet!Kondenzacija je čest problem u domaćinstvima koji može da izazove ozbiljne posledice. Pojava vlage usled kondenzacije često vodi do stvaranja buđi, što može negativno da utiče ne samo na zdravlje svih članova domaćinstva, već i na estetiku unutrašnjeg prostora i celokupnu vrednost nekretnine. Vlažni zidovi, prozori i uglovi prostorija stvaraju idealne uslove za razvoj buđi i gljivica, što može prouzrokovati različite respiratorne probleme, alergijske reakcije i druge zdravstvene tegobe…
-
Kursna lista
Kupovni Srednji Prodajni EUR 116.16 116.98 117.80 CHF 123.81 124.68 125.56 USD 109.18 109.95 110.72
-
Da li je cvekla zaista "kraljica zdravlja"?
Cvekla je korenasto povrće poznato kao Beta vulgaris rubra ili crvena cvekla. U današnje vreme, postoje hibridne vrste cvekle sa šarama crvenih i belih pruga. Bez obzira na boju, cvekla ima bogat, zemljani ukus i unosi živopisne nijanse na tanjir. Ali, ipak koliko je zaista zdrava?
07-11-2024 | 11:35 | Autor/Izvor: Naxi media, WebMD
Foto: Bigstock,Madeleine Steinbach
Lišće i koren cvekle prepuni su hranljivih materija, uključujući antioksidante koji štite ćelije i smanjuju rizik od srčanih oboljenja. Cvekla sadrži i betalaine, snažan antioksidans koji daje cvekli jarku boju, smanjuje upale i može pomoći u zaštiti od raka i drugih bolesti.
Prednosti cvekle
Cvekla je bogata korisnim biljnim jedinjenjima koja smanjuju upalu i štite ćelije od oštećenja. Neke od glavnih zdravstvenih koristi cvekle uključuju:
Snižavanje krvnog pritiska: Cvekla je prirodno bogata nitratima, koji se u telu pretvaraju u azot-oksid. Ova supstanca opušta krvne sudove, što može smanjiti krvni pritisak.
Jačanje imunog sistema: Cvekla je bogata vlaknima koja podstiču rast dobrih bakterija u crevima, što doprinosi boljem imunitetu i smanjuje rizik od bolesti. Vlakna poboljšavaju probavu i smanjuju rizik od zatvora.
Koristi cvekle za kožu: Istraživanja pokazuju da konzumacija soka od cvekle može poboljšati protok krvi i smanjiti upale, što pozitivno utiče na zdravlje kože.
Povećanje izdržljivosti: Cvekla i njen sok pomažu srcu i plućima tokom vežbanja, jer azot-oksid iz cvekle povećava protok krvi do mišića. Neki sportisti konzumiraju cveklu pre treninga kako bi poboljšali svoje performanse.
Prevencija srčanih bolesti i moždanog udara: Cvekla je bogata folatom (vitamin B9), koji pomaže u rastu ćelija i zaštiti krvnih sudova, smanjujući rizik od srčanih oboljenja i moždanog udara.
Nutritivne vrednosti cvekle
Cvekla je odličan izvor folata, mangana, vitamina C, vitamina A i kalijuma.
Da li je kisela cvekla zdrava?
Istraživanja pokazuju da kisela cvekla može biti deo zdrave ishrane, jer proces fermentacije dodaje korisne probiotike koji mogu poboljšati imunitet i smanjiti holesterol.Ko bi trebalo da izbegava cveklu?
Cvekla sadrži oksalate, koji mogu izazvati kamen u bubregu ili giht, pa se preporučuje umjereno konzumiranje onima koji su skloni ovim stanjima. -
Pročitajte i...Upozorenje stručnjaka: Hrana sa najvećim rizikom od bakterije E. coli
Stručnjaci za bezbednost hrane otkrivaju koje proizvode treba izbegavati u prodavnici kako biste smanjili rizik od bolesti prenosivih hranom.
Sve prednosti vitamina CVećina nas već razume koliko je vitamin C važan za naš imuni sistem. Vašem telu je potrebno dovoljno vitamina C dnevno da podrži svoje delovanje kao moćnog antioksidansa, pojačivača enzima, pojačivača apsorpcije gvožđa i još mnogo toga.
Štetne navike koje usporavaju metabolizam i otežavaju mršavljenjeNeke životne navike praktikujemo godinama, pa čak i decenijama, nesvesni da mogu da imaju negativan uticaj na naš metabolizam i značajno otežaju proces gubitka kilograma. Iako naizgled bezazlene, ove navike mogu da uspore metabolizam i smanje efikasnost napora koje ulažemo u postizanje željene težine.
Nar kao saveznik zdravlja: Evo zašto bi trebalo da ga konzumiramo što češće!Nar je poznat kao bogat izvor antioksidansa i vlakana, koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i doprinose zdravlju probavnog sistema. Zahvaljujući ovim sastojcima, nar može doprineti očuvanju zdravlja srca, jačanju imuniteta i poboljšanju opšteg blagostanja organizma.
-
Komentari
Komentara: 0
Postavi komentar: