-
Poslednjih 5 pesama
- Željko Joksimović - Mozda Je To Ljubav
- Djordje Balašević - Ljudmila (Noc kad je Tisa nadosla)
- Vanna - Iz Inata
- Parni Valjak - Ivana
- Bajaga - Daljina dim i prasina
-
Propuštene emisijeOstale emisije
-
PreporučujemoBrzi kolač od lešnika
Jednostavne i brze poslastice su nekad najukusnije, a čini se da je isti slučaj i sa ovim sjajnim lešnik kockama...
Cepkano svinjsko meso sa povrćem!Ako imate najavljene goste i nemate ideju šta biste pripremili za ručak ili večeru cepkano meso je uvek dobra ideja. Istina je da se sprema prilično dugo, ali ovaj trud se na kraju zaista i isplati.
-
ZdravljeDa li vas muče prehlade? Evo kako da brzo oslobodite disajne puteve
Kako se približavamo kraju oktobra, sa hladnijim danima dolazi i sezona prehlada, koja je za mnoge nezaobilazna u ovo doba godine. Smanjena otpornost organizma i promena vremenskih uslova često dovode do simptoma poput zapušenog nosa i glavobolje. Kada zbog začepljenja sluz ne može slobodno da ističe iz nosnih šupljina, dolazi do oticanja sinusa i stvaranja pritiska unutar njih, što izaziva neprijatne bolove i osećaj težine u predelu lica.
Sezona mandarina: Slatko voće koje štiti srce, kožu i očiMandarine su popularno citrusno voće, delom zbog svog jakog, slatkog ukusa. Poznate su po tome što su generalno slađe od pomorandži, što ih čini ukusnom i zdravom opcijom za desert. Kako je sada već polako počela njihova sezona dobro je da se upoznamo sa zdravstvenim benefitima ovog popularnog i pristupačnog voća.
-
PutovanjaObjavljena je lista 50 najboljih svetskih barova za 2024. godinu!
Jedna od najiščekivanijih lista na globalnoj koktel sceni prepoznaje barove širom sveta po njihovim inovativnim koktelima i nezaboravnoj atmosferi. Ova lista, prvi put objavljena 2009. godine i kreirana od strane medijske kompanije William Reed, postala je godišnji događaj koji stavlja u prvi plan najbolje svetske miksologe i barove, pa ako pridajete pažnju noćnim izlascima kada idete na putovanja dobro zapamtite ova čarobna mesta.
Sedam stvari koje nikada ne treba da unosite u avion prema savetima stručnjaka!Iako većina avio-kompanija nema zvaničan kodeks oblačenja, postoje neka opšteprihvaćena pravila o tome šta treba nositi u avionu ili tačnije šta ne bi trebalo da nosite.
-
PreporučujemoSaveti stručnjaka: Evo koliko bi često trebalo da peremo posteljinu!
Pranje posteljine zavisi od nekoliko faktora. Prvi je osnovna higijena – ako vam je stalo do nje, pratićete ih redovno. Drugi zavisi od toga koliko često delite krevet sa nekim. Treći se odnosi na to da li ste mladi student. U tom slučaju higijena vam možda nije prva na listi prioriteta, a trebalo bi da bude.
Ako ne želite da vaša crna odeća brzo izbledi zapamtite ovaj trikI vama se sigurno desilo da kupite divnu crnu odeću koja je već posle nekoliko pranja izgubila početni izgled i boju. Nakon nekoliko pranja mnogi komadi će izgledati isprano i iznošeno, a ako ne želite da vam se ovo ponovo dešava oslonite se na jednostavan trik.
-
Kursna lista
Kupovni Srednji Prodajni EUR 116.24 117.06 117.88 CHF 124.39 125.27 126.14 USD 107.72 108.48 109.24
-
Baron torta
Recept za Baron tortu je ovih dana jedan od najtraženijih na internetu.
25-10-2023 | 10:04 | Autor/Izvor: Naxi media
Foto: Bigstock, Shandor
Sastojci:
Za kore:9 belanaca
prstohvat soli
240 g šećera
120 g mlevenih pečenih badema (lešnika ili oraha)
60 g kakaa
Za čokoladni krem:
9 žumanaca
400 ml mleka
120 g šećera
2 vanilin šećera
40 g gustina
40 g kakaa
100 g čokolade za kuvanje
100 g mlečne čokolade
150 g maslacaZa fil od malina:
400 g smrznutih malina
100 g šećera
1 vanilin šećer
100 ml vode
1 puding od malina (ili 40 g gustina)
50 g maslacaZa glazuru:
100 g čokolade za kuvanje
50 g maslaca
2 kašike mleka
2 kašike ulja
Za dekoraciju (opciono):
1 šlag krem od čokolade
mlekoPriprema:
Kora:
Počnite tako što ćete bademe prepržiti u rerni na 180 stepeni, povremeno mešajući varjačom, tokom 10-15 minuta. Kada se ohlade, sitno ih sameljite u secku. Pomešajte mlevene bademe sa prosejanim kakaom. Alternativno, možete koristiti i orašaste plodove po želji, kao što su lešnici ili orasi.
Razdvojite belanca od žumanaca. U posudi sa belancima dodajte prstohvat soli i koristite mikser da napravite čvrst sneg, postepeno dodajući šećer u nekoliko navrata. Nakon toga, dodajte mešavinu mlevenih badema i kakaa, pa koristeći špatulu, pažljivo sjedinite sve sastojke, pazeći da se sneg ne splasne.
Rasporedite smesu u velikom plehu obloženom pek papirom dimenzija 40x34 cm. Stavite pleh u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni i pecite 15-20 minuta. Kora će se na početku naduvati, ali će kasnije splasnuti i postati tanka, što je željeni rezultat. Nakon pečenja, pažljivo preokrenite koru na pek papir da se ne bi zalepila, a zatim je presecite na 3 trake duž kraće strane.
Čokoladni krem:
U malu količinu mleka dodajte šećer, vanilin šećer i gustin, i dobro promešajte žicom. Dodajte i prosejani kakao i dobro sjedinite smesu kako biste izbegli grudvice. Zatim, dodajte žumanca i ponovno promešajte.
Preostalo mleko stavite u lonac i zagrevajte na srednjoj vatri. Kada se približi tački ključanja, smanjite temperaturu i polako umešajte prethodno pripremljenu smesu, neprestano mešajući žicom. Kuvajte nekoliko minuta na laganoj vatri dok se krem ne zgusne.
Sklonite krem sa vatre i odmah dodajte obe čokolade iseckane na kocke. Mešajte dok se čokolade ne otope. Na kraju, dodajte iseckani maslac i ponovno dobro promešajte žicom dok se sve ne sjedini u glatku kremu.
Prekrijte gotov krem prozirnom folijom i ostavite da se najpre ohladi na sobnoj temperaturi. Zatim, kratko stavite u frižider na oko 30 minuta dok se čokoladni krem dodatno stegne.
Fil od malina:
Stavite smrznute maline u lonac sa šećerom i vanilin šećerom, i zagrevajte na srednjoj vatri dok se maline ne otope. Prokuvajte oko 5 minuta, a zatim skinite sa vatre i propasirajte kroz cediljku kako biste uklonili koštice. Ovo korak možete preskočiti ako vam koštice ne smetaju.
U vodi razmutite puding (ili gustin), a zatim vratite propasirani pire od malina na vatru i postepeno umutite puding dok se smesa ne zgusne. Sklonite sa vatre i odmah dodajte iseckani maslac, mešajući dok se potpuno otopi.
Podelite fil od malina na 3 dela i premažite sve tri lentice ovim toplim filom. Stavite u frižider da se žele od malina stegne.
Nastavak izrade čokoladnog krema:
Izvadite ohlađeni čokoladni krem iz frižidera i kratko umutite mikserom oko 1 minut kako biste postigli glatku i svilenkastu strukturu. Obratite pažnju da ne mutite previše, jer želite očuvati intenzivan ukus čokolade.
Po potrebi, možete dodati 1-2 kašike šećera u prahu po ukusu, ali to nije obavezno.
Filovanje:
Izvadite lentice sa filom od malina iz frižidera i proverite da li se dovoljno stegao. Ako se ne lepi za prst, spremni ste za filovanje.
Pažljivo prenesite prvu lentu na odgovarajuću tacnu. Odvojite 4-5 kašika čokoladnog krema za premazivanje stranica i dekoraciju, a ostatak kreme podelite na 3 dela. Nanesite prvi deo krema na prvu lentu.
Blago pritisnite drugu lentu na prvu kako bi se zalepila, a zatim nanesite drugi deo krema. Završite filovanje trećom lentom, premažite je poslednjim delom čokoladnog krema i ostavite da se torta ohladi u frižideru najmanje 1-2 sata.
Možete koristiti podesivi okvir za torte kako biste osigurali ravne i jednake slojeve, iako to nije obavezno.
Glazura:
Stavite sve sastojke za glazuru (čokoladu, maslac, mleko i ulje) u šerpicu i zagrevajte na najmanjoj vatri dok se svi sastojci ne otope i sjedine u glatku čokoladnu glazuru.
Pustite da se glazura malo prohladi (5-10 minuta), zatim prekrijte glazurom celu tortu.
Ostavite tortu da se ohladi nekoliko sati u frižideru.
PRIJATNO!
-
Komentari
Komentara: 0
Postavi komentar: