-
Poslednjih 5 pesama
- Tap 011 - Sto dana u mesecu
- EKV - Srce
- Željko Samardžić - Nisi Ti
- Hari Mata Hari - Strah me da te volim
- Srdjan Jul - Koketa
-
Propuštene emisijeOstale emisije
-
PreporučujemoPunjeni rolat od mlevenog mesa
Rolat od mesa nekada smo češće pripremali, a sada se čini da je ovaj recept manje popularan. Recept koji predstavljamo može da bude sjajan izbor za praznični ručak.
Rižoto salata sa dimljenim lososom!Ruska salata će se verovatno naći i ove godine na vašoj trpezi, ali ako želite da dodate malo drugačijih ukusa i možda obradujete goste i porodicu razmislite i o ovoj sjajnoj, ukusnoj, a jednostavnoj salati...
-
ZdravljeTajni saveznici vašeg prazničnog obroka: Za bolje zdravlje i regulaciju šećera u krvi!
Edward Mather, nutricionista iz kompanije FuelHub, istakao je dve namirnice koje bi trebalo da se nađu na vašoj prazničnoj večeri zbog iznenađujućih zdravstvenih prednosti. Prema njegovim rečima, određene vrste povrća ne samo da obogaćuju ukus već mogu imati koristi za regulisanje nivoa šećera u krvi, posebno kod onih koji se brinu o svom zdravlju.
Da li davanje krvi može da izazove anemiju?Doniranje krvi je izuzetno humano i poželjno, ali ako imate plan da redovno donirate krv redovno kontrolišite i krvnu sliku. Osobe koje redovno daju krv mogu razviti anemiju, pri čemu je najčešći tip anemija izazvana nedostatkom gvožđa. Oko 5 miliona ljudi godišnje donira krv u Sjedinjenim Američkim Državama, a skoro 35% redovnih davalaca razvije nedostatak gvožđa.
-
PutovanjaNajpopularnije destinacije za putovanja tokom praznika prema Skyscanner-u
Platforma za rezervaciju letova, Skyscanner, otkrila je koje su destinacije najviše rezervisane za putovanja u periodu od 20. do 31. decembra. Dok se mnogi spremaju za put ka rodnim gradovima povodom Božića, drugi se odlučuju za daleke i egzotične destinacije.
Šta je Rimski jubilej i šta se dešava 2025. godine?Jedan od najvažnijih događaja u četvrt veka dešava se sledeće godine u Rimu – evo svega što treba da znate ako planirate posetu italijanskoj prestonici.
-
PreporučujemoUz pomoć neobičnog trika očistite ringle na šporetu za samo par minuta
Neobičan trik poslednjih nekoliko godina je veoma aktuelan na društvenim mrežama. Iako deluje relativno čudno, mnoge domaćice su potvrdile da jedna namirnica koju najčešće svi imamo u kući može mnogo da nam pomogne...
Kako da osvežite garderober i uklonite neprijatne mirise iz ormara?Ormari su često prostori u kojima protok zraka nije dovoljan, zbog čega mogu da postanu zona neugodnih mirisa. Vlaga, znoj ili drugi izvori mirisa mogu učiniti da vaša odeća poprimi neugodan miris. Srećom, postoji nekoliko učinkovitih načina koji mogu da nam pomognu da se rešimo ovog problema.
-
Kursna lista
Kupovni Srednji Prodajni EUR 116.17 116.99 117.81 CHF 124.14 125.02 125.89 USD 111.70 112.48 113.27
-
Baron torta
Recept za Baron tortu je ovih dana jedan od najtraženijih na internetu.
25-10-2023 | 10:04 | Autor/Izvor: Naxi media
Foto: Bigstock, Shandor
Sastojci:
Za kore:9 belanaca
prstohvat soli
240 g šećera
120 g mlevenih pečenih badema (lešnika ili oraha)
60 g kakaa
Za čokoladni krem:
9 žumanaca
400 ml mleka
120 g šećera
2 vanilin šećera
40 g gustina
40 g kakaa
100 g čokolade za kuvanje
100 g mlečne čokolade
150 g maslacaZa fil od malina:
400 g smrznutih malina
100 g šećera
1 vanilin šećer
100 ml vode
1 puding od malina (ili 40 g gustina)
50 g maslacaZa glazuru:
100 g čokolade za kuvanje
50 g maslaca
2 kašike mleka
2 kašike ulja
Za dekoraciju (opciono):
1 šlag krem od čokolade
mlekoPriprema:
Kora:
Počnite tako što ćete bademe prepržiti u rerni na 180 stepeni, povremeno mešajući varjačom, tokom 10-15 minuta. Kada se ohlade, sitno ih sameljite u secku. Pomešajte mlevene bademe sa prosejanim kakaom. Alternativno, možete koristiti i orašaste plodove po želji, kao što su lešnici ili orasi.
Razdvojite belanca od žumanaca. U posudi sa belancima dodajte prstohvat soli i koristite mikser da napravite čvrst sneg, postepeno dodajući šećer u nekoliko navrata. Nakon toga, dodajte mešavinu mlevenih badema i kakaa, pa koristeći špatulu, pažljivo sjedinite sve sastojke, pazeći da se sneg ne splasne.
Rasporedite smesu u velikom plehu obloženom pek papirom dimenzija 40x34 cm. Stavite pleh u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni i pecite 15-20 minuta. Kora će se na početku naduvati, ali će kasnije splasnuti i postati tanka, što je željeni rezultat. Nakon pečenja, pažljivo preokrenite koru na pek papir da se ne bi zalepila, a zatim je presecite na 3 trake duž kraće strane.
Čokoladni krem:
U malu količinu mleka dodajte šećer, vanilin šećer i gustin, i dobro promešajte žicom. Dodajte i prosejani kakao i dobro sjedinite smesu kako biste izbegli grudvice. Zatim, dodajte žumanca i ponovno promešajte.
Preostalo mleko stavite u lonac i zagrevajte na srednjoj vatri. Kada se približi tački ključanja, smanjite temperaturu i polako umešajte prethodno pripremljenu smesu, neprestano mešajući žicom. Kuvajte nekoliko minuta na laganoj vatri dok se krem ne zgusne.
Sklonite krem sa vatre i odmah dodajte obe čokolade iseckane na kocke. Mešajte dok se čokolade ne otope. Na kraju, dodajte iseckani maslac i ponovno dobro promešajte žicom dok se sve ne sjedini u glatku kremu.
Prekrijte gotov krem prozirnom folijom i ostavite da se najpre ohladi na sobnoj temperaturi. Zatim, kratko stavite u frižider na oko 30 minuta dok se čokoladni krem dodatno stegne.
Fil od malina:
Stavite smrznute maline u lonac sa šećerom i vanilin šećerom, i zagrevajte na srednjoj vatri dok se maline ne otope. Prokuvajte oko 5 minuta, a zatim skinite sa vatre i propasirajte kroz cediljku kako biste uklonili koštice. Ovo korak možete preskočiti ako vam koštice ne smetaju.
U vodi razmutite puding (ili gustin), a zatim vratite propasirani pire od malina na vatru i postepeno umutite puding dok se smesa ne zgusne. Sklonite sa vatre i odmah dodajte iseckani maslac, mešajući dok se potpuno otopi.
Podelite fil od malina na 3 dela i premažite sve tri lentice ovim toplim filom. Stavite u frižider da se žele od malina stegne.
Nastavak izrade čokoladnog krema:
Izvadite ohlađeni čokoladni krem iz frižidera i kratko umutite mikserom oko 1 minut kako biste postigli glatku i svilenkastu strukturu. Obratite pažnju da ne mutite previše, jer želite očuvati intenzivan ukus čokolade.
Po potrebi, možete dodati 1-2 kašike šećera u prahu po ukusu, ali to nije obavezno.
Filovanje:
Izvadite lentice sa filom od malina iz frižidera i proverite da li se dovoljno stegao. Ako se ne lepi za prst, spremni ste za filovanje.
Pažljivo prenesite prvu lentu na odgovarajuću tacnu. Odvojite 4-5 kašika čokoladnog krema za premazivanje stranica i dekoraciju, a ostatak kreme podelite na 3 dela. Nanesite prvi deo krema na prvu lentu.
Blago pritisnite drugu lentu na prvu kako bi se zalepila, a zatim nanesite drugi deo krema. Završite filovanje trećom lentom, premažite je poslednjim delom čokoladnog krema i ostavite da se torta ohladi u frižideru najmanje 1-2 sata.
Možete koristiti podesivi okvir za torte kako biste osigurali ravne i jednake slojeve, iako to nije obavezno.
Glazura:
Stavite sve sastojke za glazuru (čokoladu, maslac, mleko i ulje) u šerpicu i zagrevajte na najmanjoj vatri dok se svi sastojci ne otope i sjedine u glatku čokoladnu glazuru.
Pustite da se glazura malo prohladi (5-10 minuta), zatim prekrijte glazurom celu tortu.
Ostavite tortu da se ohladi nekoliko sati u frižideru.
PRIJATNO!
-
Komentari
Komentara: 0
Postavi komentar: