-
Poslednjih 5 pesama
- Merlin - Ja sam na te naviko
- Kerber - Hajde da se volimo
- Nina Badrić - Dodiri od stakla
- Crvena jabuka - Da Mi Je Do Nje
- Elektricni Orgazam - Bejbe, ti nisi tu
-
-
Propuštene emisijeOstale emisije
-
Preporučujemo
Salata sa kruškom, rukolom i sirom
Ova salata je odlična kao lagani obrok, prilog uz meso, ili kao predjelo.
-
Zdravlje
Najbolja hrana za lepu i negovanu kožu!
Ono što jedete može značajno uticati na izgled i osećaj vaše kože, kao i na učestalost određenih kožnih problema. Australijska istraživanja pokazala su da ishrana s niskim glikemijskim indeksom (GI) može da smanji simptome akni i poboljšati kvalitet kože. Savete o ishrani donosi dijetetičarka dr Džoana Mekmilan.
13 načina da se izborite sa žudnjom za šećerom
Da li često konzumirate slatka peciiva za doručak i primećujete li da baš ta navika može da vas natera da posegnete za još nečim slatkim dva sata kasnije? Da li uzmete čokoladicu kako biste prebrodili popodnevni pad energije – a zatim posegnete za kolom da biste se oporavili od tog „pada nakon pada“?
-
-
Putovanja
Najlepše lisabonske bašte ovog proleća otvorene za posetioce
U okviru festivala Jardins Abertos, najlepše zelene oaze Lisabona otvoriće svoja vrata svim ljubiteljima prirode tokom četiri vikenda u maju – i to bez ikakve ulaznice. Inicijativa ima za cilj da „podstakne snažnu i pozitivnu vezu s prirodom“, spajajući održivost sa urbanim načinom života.
Upoznajte čari Samosa: Savršena destinacija za proleće i leto u Grčkoj
Stigli su topli dani, a s njima i sve češće misli o putovanjima, begu iz svakodnevice i trenucima koje možemo provesti na suncu, negde uz more. Kako temperature rastu, raste i želja da otkrijemo nova mesta – ona koja još nisu preplavljena turistima, ali nude sve ono što tražimo od savršenog odmora. Jedna od takvih destinacija krije se u samom srcu Egejskog mora – ostrvo Samos. Iako ne spada u najpoznatije grčke hitove poput Santorinija ili Mikonosa, Samos važi za pravi skriveni dragulj.
-
Preporučujemo
Trik sa čašom koji može da nam pomogne da se rešimo vinskih mušica
Vinske, odnosno voćne mušice, uskoro će se pojaviti u našim domovima. Ako ih primetite kako lete oko kante za smeće ili posude s voćem i povrćem, isprobajte jednostavan trik sa čašom.
Da li ste znali da je aktivni ugalj jedno od najmoćnijih sredstava za čišćenje?
Iako možda deluje neobično, aktivni ugalj je izuzetno efikasan u uklanjanju prljavštine, vlage i neprijatnih mirisa. Za razliku od običnog uglja, njegova porozna struktura omogućava mu da apsorbuje toksine, ulja i vlagu, što ga čini odličnim prirodnim sredstvom za čišćenje.
-
Kursna lista
Kupovni Srednji Prodajni EUR 116.41 117.23 118.05 CHF 125.31 126.19 127.07 USD 102.45 103.17 103.89
-
Slavimo Svetski dan radija
Svetski dan radija obeležava se danas! UNESKO je datum 13. februar ustanovio kao Svetski dan radija 2011. godine.
13-02-2024 | 11:25 | Autor/Izvor: Naxi media
Foto: Bigstock, Ksander
Ovaj datum je odobran jer je 13. februara 1946. godine prvi put emitovan program Radija Ujedinjenih nacija.
Zvanična istorija novinarstva beleži 31. avgust 1920. kao datum zvaničnog rađanja radija kao medija. Tog dana u Pitsburgu je zvaničko počela sa radom radio stanica KDKA koja je imala potpun radio-program prilagođen slušaocima. Dve godine kasnije, 1922. godine u Londonu će se oglasiti BBC kao prva britanska radio-stanica sa programom. Potom će veliki gradovi širom Evrope dobiti svoje radio stanice, a Beograd 1924. godine, pre tačno 100 godina! Čestitamo!
Doprinos Nikole Tesle razvoju radija je malo poznat jer se do 1943. godine smatralo da su njegovi nacrti za dizajn radija ustvari kopija Markonijevih. Međutim, dokazano je da je on još 1892. godine napravio nacrt za prvi radio! Ali i pored toga, Giljermo Markoni se smatra "ocem radija" jer je 1896. godine obavio prvi radio prenos, koji međutim nije slao glas već radio-signale. Ne treba zaboraviti ni Nemca Hajnriha Herza koji je otkrio elektromagnetni talas. Svakako prvi eksperimenti sa prenosom glasa počeli su tek posle 1900. godine.Radio je i dalje najdinamičniji, najbrži i najinteraktivniji medij koji postoji, koji se adaptira promenama u 21. veku i nudi nove načine interakcije i komunikacije.
Radio koristi oko 95% svetskog stanovništva jer je tehnologija koju zahteva pristupačnija i jednostavnija, pa radio prenosi mogu dosegnuti i do najudaljenijih zajednica. Prema istraživanjima čak 75% domaćinstava u zemljama u razvoju poseduje bar jedan radio prijemnik. Na globalnom nivou, radio ostaje najšire konzumiran medij.
Radio od osnivanja nastavlja da bude jedan od medija kome se najviše veruje i koji je najkorišćeniji medij na svetu, i to je podatak različitih međunarodnih izveštaja.Svetski dan radija, Udruženje radio-stanica RAB SRBIJA i ove godine obeležava velikom promocijom radija kao medija. Preko 165 članica ovog udruženja danas u svojim programima puštaće specijalni džingl. Udruženje RAB SRBIJA je starije od Svetskog dana radija što znači da ovo najveće radijsko udruženje u zemlji obeležava Svetski dan radija od njegovog samog uspostavnjanja.
Na kraju, podsećanje da je RAB SRBIJA ponosni partner Radiodays Europe, koji će ove godine biti održani u martu u Minhenu.
Srećan nam Svetski dan radija! -
Pročitajte i...
Vrane znaju geometriju: Inteligentne ptice razbijaju mit o ljudskoj posebnosti
Dugo se smatralo da je sposobnost prepoznavanja geometrijskih oblika – kao što su simetrija, pravi uglovi i paralelne linije – isključivo ljudska osobina. Ali novo istraživanje pokazuje da u tome nismo sami.
Neobična gljiva koja može da otkrije svrhu naših receptora za gorčinu
Gorka gljiva iz roda Amaropostia stiptica verovatno se ne nalazi na tezgi vaše lokalne pijace – i to s dobrim razlogom: njen ukus je, jednostavno rečeno, užasan.
Da li zajednički obroci zaista čini ljude srećnijima?
Zajednički obroci imaju poseban značaj u mnogim kulturama – od jevrejskog šabatnog obroka do iftara tokom Ramazana.
Ekspert za ponašanje životinja objašnjava zašto se mačke ekstremno plaše krastavca
Ako ste ljubitelj smešnih snimaka sa životinjama sigurno ste videli nekada kako mačke reaguju kada vide krastavac.
-
Komentari
Komentara: 0
Postavi komentar: