-
Poslednjih 5 pesama
- Hari Mata Hari - Kad dodje oktobar
- Kiki Lesendric I Tony Cetinski - Nemirne Noci
- Djordje Balašević - Slabo divanim madzarski
- Aerodrom - Obicna ljubavna pesma
- Sara Jo - Mahovina
-
Propuštene emisijeOstale emisije
-
PreporučujemoNeobična čorba od praziluka!
Da li ste razmišljali o tome da napravite čorbu od prazlika? Iako je ovo savršeno jelo za hladne i kišne dane, mnogi nikada nisu probali ovaj recept. Ipak, ako ste smeli i volite da eksperimentišete obavezno pripremite ovu jedinstvenu čorbu. Verovatno će postati standardni deo vašeg jelovnika...
Najsočnija ćuretina u vinu!Iako najćešće pripremamo piletinu, recepti sa ćuretinom su veoma interesantni, a neki i toliko sočni da će vas sigurno oduševiti. Obavezno probajte da pripremite ćuretinu u vinu i uživajte u jesenjem ručku sa svojom porodicom.
-
ZdravljeSve što treba da znate o nedostatku kalcijuma: Simptomi, uzroci i lečenje
Hipokalcemija, odnosno nizak nivo kalcijuma u krvi, može izazvati simptome nedostatka kalcijuma kao što su bolovi u mišićima i umor. Da bi se povećali nivoi kalcijuma, lekar može da preporuči konzumiranje više namirnica bogatih kalcijumom ili uzimanje suplemenata.
Tri znakа prekomernog umora: Glavobolje, gubitak pamćenja i drugi simptomiIako je sasvim normalno da osećamo umor, stručnjaci upozoravaju na sve češću pojavu "prekomernog umora".
-
PutovanjaCelebrity Cruises je upravo najavio krstarenje od 110 noći, svoje najduže do sada!
Celebrity Cruises će 2026. godine krenuti na svoje najduže krstarenje ikada, od Kanade pa sve do Azije, sa više od 50 destinacija širom više kontinenata.
Vodič kroz Laponiju: Mnogo više od polarne svetlosti!Laponija, najveći i najseverniji region Finske, često je sinonim za auroru borealis, ali ova zimska zemlja čuda nudi mnogo više od samog posmatranja severne svetlosti. Ovaj region, prostirući se na skoro 40.000 kvadratnih milja, dom je autentičnog arktičkog iskustva, uključujući posete farmama irvasa, vožnje saonicama, skijanje i uživanje u tradicionalnim finskim saunama.
-
PreporučujemoKako da ubrzamo sušenje odeće u zatvorenom prostoru bez neprijatnih mirisa?
Kako se hladniji i vlažniji dani približavaju, mnogi se suočavaju sa izazovom sušenja veša u zatvorenom prostoru bez upotrebe sušilice, što često može biti dugotrajan proces.
Evo kako da efikasno očistite utičnice, štekere i druge površine koje su vremenom požutele!Utičnice i drugi beli predmeti u domu, koji su vremenom izgubili sjaj i požuteli, ne moraju da završe u smeću. Uz samo nekoliko jednostavnih sastojaka za čišćenje, možete ih efikasno osvežiti i vratiti im prvobitni izgled, čineći da ponovo izgledaju kao novi.
-
Kursna lista
Kupovni Srednji Prodajni EUR 116.19 117.01 117.83 CHF 123.78 124.65 125.53 USD 105.36 106.10 106.85
-
Rubini iz laboratorije: Metoda uzgoja bez narušavanja prirode?
Engleska naučnica osmislila je hemijski proces koji bi mogao da bude prva metoda za uzgoj rubina koja replicira njegov prirodni nastanak. Prema prvim analizama, stvoreni dragulji se ne smatraju veštačkim.
30-09-2024 | 13:15 | Autor/Izvor: Naxi media, BBC
Foto: Bigstock, kopitinphoto
Sofi Buns, predavač i istraživač dizajna nakita na Univerzitetu Zapadne Engleske (UWE) u Bristolu, razvila je hemijsku tehniku za rast dragog kamenja. Ova metoda omogućava umnožavanje sitnih fragmenata pravog rubina, bez potrebe za promenom okruženja u kojem se nalazi dragi kamen, čak i ako je deo nakita poput narukvice, prstena ili ogrlice.
Univerzitet veruje da je ovo prvi uspešan „in situ“ proces na rubinu.
Za pokretanje ovog procesa, Sofi Buns je prikupila „seme“, što znači da je koristila male fragmente preostale nakon obrade rubina. Postavila je fragment rubina u platinasti okvir, sličan onom koji bi bio na prstenu, i upotrebila hemijski agens pod nazivom fluks. Ovaj agens je smanjio temperaturu, što je omogućilo formiranje i rast rubina.
Za razliku od potpuno laboratorijski uzgojenih dragulja, koji zahtevaju puno energije, ili onih koji se vade rudarenjem, ovi dragulji rastu iz komada otpadnog materijala u peći i potrebno im je samo nekoliko dana i „pet sati energije“ za rast.
„Eksperimentišem sa vremenom rasta u peći, koje varira između pet i 50 sati. Dužim procesom dobijaju se veći i čistiji kristali“, objasnila je Buns, dodajući da radi na skraćivanju ovog procesa kako bi ga učinila održivijim.
Njena metoda preispituje ideju da je drago kamenje stvoreno od strane čoveka nužno sintetičko. „Nepredvidljivost rasta karakteristična je za prirodne procese, što kao proizvođača nakita izuzetno fascinira“, istakla je Bunsova.
Rebeka Enderbi, dizajnerka nakita iz Bristola koja je pisala o laboratorijski uzgojenim dijamantima, ističe da se percepcija njihove vrednosti menja: „Dragulji uzgojeni u laboratoriji nisu veštački. Proces replicira ono što se u prirodi stvara hiljadama godina, pružajući pristupačniju alternativu iskopanim dragim kamenjem.“
Enderbijeva je dodala da laboratorijski uzgojeni dragulji imaju potencijal da budu ekološki prihvatljiviji, ali upozorava da proces zahteva puno energije, te bi bilo poželjno da se razvije način za njihovu proizvodnju uz korišćenje zelene energije.
Projekat uzgoja rubina, deo doktorskog rada Sofi Buns, dobio je sredstva za drugu fazu istraživanja. Univerzitet u Bristolu će se takođe uključiti u istraživanje, s planom da se proces proširi na uzgoj drugih vrsta dragog kamenja. -
Pročitajte i...Kako izgleda ručak na Antarktiku, na -64 stepena Celzijusa?
Antarktik (grč. antarktikos, engl. Antarctica, suprotno od Arktika) je kontinent na kojem se nalazi Zemljin Južni pol. Peti kontinent po veličini i ujedno najhladnije mesto na Zemlji i gotovo uvek je prekriveno ledom.
Sedam fraza koje mogu da ukažu da osoba ima nisku emocionalnu inteligencijuKortni S. Voren, doktorka psihologije sa Harvarda, objasnila je da emocionalna inteligencija može da se razvija tokom celog života i da je to ključ za profesionalni i lični uspeh. Ljudi sa visokom emocionalnom inteligencijom sposobni su da kontrolišu i razumeju sopstvene emocije, istovremeno oni izraženo razumeju neverbalnu komunikaciju.
Sineztezija: Kako neki ljudi osećaju reči i vide muziku u boji?Zamislite da slušate omiljenu pesmu, a uz svaki ton vidite eksploziju boja. Ili da broj ima ukus vašeg omiljenog slatkiša. Za osobe sa sineztezijom, ovo nisu puke maštarije, već njihova svakodnevna stvarnost.
Slavimo Međunarodni dan kafe!Bilo da preferirate domaću kafu, čisti espresso, americano, latte ili kapućino; hladnu, bez kofeina, instant ili filtriranu – Dan kafe je svakako sjajna prilika da uživate u ovom divnom napitku.
-
Komentari
Komentara: 0
Postavi komentar: