-
Poslednjih 5 pesama
- Boris Novković - Elois
- Van Gogh - Neko te ima nocas
- Oliver Dragojević - Vjeruj u ljubav
- Kiki Lesendric I Piloti - Kako Si Lepa
- Film - Njezno Njezno Njeznije
-
-
Propuštene emisijeOstale emisije
-
Preporučujemo
Salata sa kruškom, rukolom i sirom
Ova salata je odlična kao lagani obrok, prilog uz meso, ili kao predjelo.
-
Zdravlje
Najbolja hrana za lepu i negovanu kožu!
Ono što jedete može značajno uticati na izgled i osećaj vaše kože, kao i na učestalost određenih kožnih problema. Australijska istraživanja pokazala su da ishrana s niskim glikemijskim indeksom (GI) može da smanji simptome akni i poboljšati kvalitet kože. Savete o ishrani donosi dijetetičarka dr Džoana Mekmilan.
13 načina da se izborite sa žudnjom za šećerom
Da li često konzumirate slatka peciiva za doručak i primećujete li da baš ta navika može da vas natera da posegnete za još nečim slatkim dva sata kasnije? Da li uzmete čokoladicu kako biste prebrodili popodnevni pad energije – a zatim posegnete za kolom da biste se oporavili od tog „pada nakon pada“?
-
-
Putovanja
Najlepše lisabonske bašte ovog proleća otvorene za posetioce
U okviru festivala Jardins Abertos, najlepše zelene oaze Lisabona otvoriće svoja vrata svim ljubiteljima prirode tokom četiri vikenda u maju – i to bez ikakve ulaznice. Inicijativa ima za cilj da „podstakne snažnu i pozitivnu vezu s prirodom“, spajajući održivost sa urbanim načinom života.
Upoznajte čari Samosa: Savršena destinacija za proleće i leto u Grčkoj
Stigli su topli dani, a s njima i sve češće misli o putovanjima, begu iz svakodnevice i trenucima koje možemo provesti na suncu, negde uz more. Kako temperature rastu, raste i želja da otkrijemo nova mesta – ona koja još nisu preplavljena turistima, ali nude sve ono što tražimo od savršenog odmora. Jedna od takvih destinacija krije se u samom srcu Egejskog mora – ostrvo Samos. Iako ne spada u najpoznatije grčke hitove poput Santorinija ili Mikonosa, Samos važi za pravi skriveni dragulj.
-
Preporučujemo
Trik sa čašom koji može da nam pomogne da se rešimo vinskih mušica
Vinske, odnosno voćne mušice, uskoro će se pojaviti u našim domovima. Ako ih primetite kako lete oko kante za smeće ili posude s voćem i povrćem, isprobajte jednostavan trik sa čašom.
Da li ste znali da je aktivni ugalj jedno od najmoćnijih sredstava za čišćenje?
Iako možda deluje neobično, aktivni ugalj je izuzetno efikasan u uklanjanju prljavštine, vlage i neprijatnih mirisa. Za razliku od običnog uglja, njegova porozna struktura omogućava mu da apsorbuje toksine, ulja i vlagu, što ga čini odličnim prirodnim sredstvom za čišćenje.
-
Kursna lista
Kupovni Srednji Prodajni EUR 116.41 117.23 118.05 CHF 125.31 126.19 127.07 USD 102.45 103.17 103.89
-
Prirodni načini farbanja uskršnjih jaja: Inspiracija iz vaše kuhinje
Uskrs je vreme kada domovi ožive bojama, mirisima i toplinom porodičnih okupljanja. Jedan od najlepših običaja koji sa sobom nosi prazničnu atmosferu jeste farbanje jaja.I dok se u savremenim domaćinstvima sve češće poseže za fabričkim bojama i gotovim setovima za ukrašavanje, postoji nešto posebno, gotovo čarobno, u vraćanju prirodi i tradicionalnim metodama.
17-04-2025 | 11:16 | Autor/Izvor: Naxi media
Foto: Bigstock, Mariva
Ako ove godine želite da vaša uskršnja jaja budu ne samo lepa, već i bezbedna, ekološki prihvatljiva i napravljena s ljubavlju, razmislite o prirodnim načinima farbanja jaja. Umesto hemikalija, zavirite u svoju kuhinju – tamo već imate sve što vam je potrebno: voće, povrće, začine i malo mašte.
Prirodne boje ne samo da su nežne i jedinstvene, već svaki put daju pomalo drugačiji rezultat, zbog čega je svaki primerak jedno malo umetničko delo.
Koje prirodne sastojke koristiti za bojenje jaja?
Svaka boja ima svoj izvor u prirodi:
Žuta – kurkumaCrvena – cvekla ili ljuske crvenog luka
Zelena – peršun ili spanać
Plava – borovnice
Ljubičasta – crveni kupus
Postupak je jednostavan i sličan za sve vrste sastojaka:
Usitnite voće ili povrće (ili dodajte začin kao što je kurkuma), prelijte vodom i dodajte jednu kašiku sirćeta, koje pomaže da se boja bolje veže za ljusku, a jaje ne pukne tokom kuvanja. Kuvajte mešavinu oko 15 minuta, zatim procedite i dobijenu tečnost upotrebite kao boju. U nju ubacite jaja i kuvajte ih još oko 5 minuta na tihoj vatri. Za intenzivnije nijanse, ostavite ih da odstoje u toj tečnosti i nakon kuvanja, čak i do nekoliko sati.
Tradicionalna crvena: farbanje pomoću lukovine
Jedan od najpoznatijih i najvoljenijih načina prirodnog farbanja jaja kod nas jeste farbanje u lukovini crvenog luka. Ova metoda datira generacijama unazad, a rezultati su uvek toplih, zemljanih crvenkastih i braonkastih tonova koji odišu tradicijom.
Za ovu metodu biće vam potrebno:
Lukovina od otprilike 15 glavica crvenog luka1 litar vode
40 ml alkoholnog sirćeta
Jaja
Malo ulja (za sjaj)
Postupak:
U velikoj šerpi prokuvajte lukovinu u vodi sa sirćetom oko 30 minuta, kako bi boja iz ljuski prešla u vodu. Nakon toga procedite tečnost, pažljivo ubacite jaja i kuvajte još 10 minuta na jakoj vatri. Kada se jaja ohlade, možete ih blago premazati uljem da bi dobila lep sjaj i još više istakla prirodnu boju. -
Pročitajte i...
Sjajan i prirodan način da se rešite korova u svojoj bašti
Baštenski korov je problematičan ne samo zato što kvari izgled bašte, već i zato što se takmiči sa kultivisanim biljkama, krade sunčevu svetlost, vodu i hranljive materije iz zemlje.
Kako bez napora očistiti rešetke iz rerne? Jednostavan trik koji zaista funkcioniše
Čišćenje rerne mnogima predstavlja jedan od najneprijatnijih kućnih poslova, naročito kada se radi o tvrdokornoj masnoći koja se lepi za rešetke. Ako vam je dosta mukotrpnog ribanja i želite lakše rešenje, postoji trik koji zahteva minimalan trud, a daje odlične rezultate.
Ofarbajte jaja ove godine uz pomoć sode bikarbone
Ako još uvek ne znate kojom tehnikom ćete farbati uskršnja jaja, ovaj način će vam se sigurno veoma dopasti. Veoma je lako, a rezultat će vas oduševiti.
-
Komentari
Komentara: 0
Postavi komentar: