-
Poslednjih 5 pesama
- Zdravko Čolić - Ti si mi u krvi
- Knez - Mia bella signorina
- Vlado Georgiev - Jedina
- Bajaga - Svemirska Policija
- Sara Jo - Zauvek
-
-
Propuštene emisijeOstale emisije
-
Preporučujemo
Fenomenalna baklava sa orasima
Neodoljiva poslastica bogatog ukusa i raskošne arome, koja vraća uspomene na detinjstvo
Domaća pita sa višnjama
Kišni dani nas prosto mame da popodne provedemo uz knjigu, čaj i naravno uz neki poseban desert, a trenutno ništa lepše ne možemo da zamislimo od domaće pite sa višnjama.
-
Zdravlje
Sezona tikvica: Razlozi zbog kojih bi trebalo češće ih jedemo
Tikvice pružaju mnoge zdravstvene prednosti. Bogate su antioksidansima, promovišu zdravlje probave i očiju.
Tri naučno-podržane dijete koje će vam zaista pomoći da smršate
Popularne dijete, koje se nazivaju i brze dijete, koje slavne ličnosti i uticajni ljudi promovišu, postoje već godinama. Studije ipak sugerišu da oko 80 odsto svih dijeta ne uspe – pri čemu osoba na kraju vrati svu težinu koju je izgubila ili čak dobije više nego što je izgubila.
-
Putovanja
Najbolje destinacije za 2025: Priroda, istorija i potpuni odmor
Booking je kroz 13. izdanje nagrade Traveller Review Awards izdvojio najbolje destinacije za 2025. godinu, zasnovane na više od 360 miliona recenzija korisnika. Ove lokacije oduševljavaju prirodnim lepotama, istorijskim znamenitostima i gostoljubivošću.
Najjeftiniji i najskuplji gradovi u Evropi za hranu i piće
Troškovi prevoza i smeštaja nisu jedini izdaci na putovanju – evo gde možete jesti i piti po povoljnim cenama.
-
Preporučujemo
Kako da pripremite savršen pirinač koji se ne lepi za šerpu?
Pirinač je jedna od najpopularnijih namirnica na svetu. Svoju popularnost duguje činjenici da je odličan dodatak jelima, a ujedno i sastavni deo mnogih neobičnih jela. Međutim, neki izbegavaju da ga prave jer se često lepi za tiganj, dok drugi imaju problem jer ostane raskuvan i loše strukture.
Stručnjaci otkrivaju šta sve možemo da očistimo uz pomoć jedne tablete za za pranje sudova
Kada dođe red na detaljno čišćenje kupatila, počnite tako što ćete ubaciti tabletu za mašinu za sudove u WC šolju. Tablete za mašinu za sudove napravljene su da se izbore sa tvrdokornim mrljama, ostacima hrane i masnoćom, čak i u uslovima tvrde vode. Zato ne čudi što ih sve više ljudi koristi i van kuhinje. A znate li šta sve možete očistiti samo jednom tabletom?
-
Kursna lista
Kupovni Srednji Prodajni EUR 116.34 117.16 117.98 CHF 122.89 123.75 124.62 USD 104.91 105.65 106.39
-
Preporučena temperatura za frižider i zamrzivač: Zapamtite ove savete
Ako hranu držite na previsokoj temperaturi, ona može brzo da se pokvari...
10-06-2024 | 10:06 | Autor/Izvor: Naxi media, Real Simple
Foto: Bigstock, New Africa
Ako je hrana pravilno ohlađena, trajaće duže i duže će ostati sveža. Na odgovarajućoj temperaturi frižidera, uređaj može da drži hranu hladnom i bezbednom za jelo danima ili nedeljama, usporavajući rast bakterija. Takođe, zamrzivači mogu da održavaju hranu svežom i spreče rast bakterija mesecima ili ponekad čak i neograničeno. Zbog kvaliteta hrane i smanjenja rizika od trovanja hranom, bilo bi mudro držati frižider i zamrzivač na preporučenoj temperaturi, navodi Real Simple.
Frižider
Američka administracija za hranu i lekove preporučuje da frižider bude ispod 4 stepena Celzijusa, a zamrzivač ispod -17 stepeni Celzijusa. Međutim, idealna temperatura u frižideru je zapravo niža. Idealna temperatura na kojoj treba da držite hranu je između 1,7 i 3,3 stepena Celzijusa. Ove temperature su blizu nule, ali hrana nije toliko hladna da bi se smrzla. To je takođe najbliže što možete doći do praga od 4 stepena Celzijusa, kada bakterije počnu da rastu.
Temperature iznad preporučenih mogu biti previsoke, a onda hrana može lako da se pokvari. Takođe možete dobiti stomačne probleme od bakterija kao što su salmonela i E. Coli.
Zamrzivač
Zamrzivač je najbolje držati na temperaturi od -17 stepeni Celzijusa, osim kada se dodaje mnogo novih, toplijih namirnica. Možete ručno da smanjite temperaturu zamrzivača na nekoliko sati, ali ne zaboravite da je ponovo smanjite nakon toga. Održavanje zamrzivača na preniskoj temperaturi može povećati vaš račun za komunalne usluge i uzrokovati da hrana izgubi vlagu i ukus. Ako imate puno leda u zamrzivaču, ovo je siguran znak da je temperatura vašeg zamrzivača preniska. -
Pročitajte i...
Ovo su namirnice koje ne bi trebalo zamrzavamo: Gube ukus i teksturu
Čuvanje hrane u frižideru ili zamrzivaču pomaže u produžavanju njenog roka trajanja, ali nije svaka namirnica pogodna za zamrzavanje. Određene vrste hrane gube na kvalitetu, menjaju teksturu i postaju neprivlačne za konzumaciju nakon odmrzavanja.
Zbog čega vaše zamrzivač troši više struje nego što mislite?
Malo je onih koji uživaju u procesu odmrzavanja zamrzivača – često se to doživljava kao dugotrajan i zamoran posao. Ipak, ovo je neophodan zadatak koji se nikako ne treba da zanemarimo, jer samo redovnim odmrzavanjem možemo da osiguramo da hrana u zamrzivaču ostane bezbedna za konzumaciju.
Sprečite stvaranje leda u zamrzivaču uz pomoć jednog jednostavnog trika
Nakupljanje leda u zamrzivaču najčešće nastaje zbog prekomerne vlage koja ulazi u uređaj ili nepravilnog pakovanja namirnica. Da biste izbegli ovaj problem, važno je da pravilno skladištite hranu i obezbedite odgovarajuće uslove u zamrzivaču.
Nikada ne čuvajte mleko u vratima frižidera!
Mleko je na listi osnovnih namirnica u većini domaćinstava, pa je mnogima nezamislivo da ostanu bez istog. Iako ga uglavnom svi čuvamo na polici u vratima frižidera, ovo ipak nije najbolje rešenje.
-
Komentari
Komentara: 0
Postavi komentar: