-
Poslednjih 5 pesama
- Josipa Lisac - Magla
- Milan Bujakovic - Bezbrizno
- Kemal i Danijela - Ovako ne mogu dalje
- Željko Joksimović - Crnokosa
- Cacadou Look - Tako Lako
-
-
Propuštene emisijeOstale emisije
-
Preporučujemo
Rolat sa kupinama
Lagan rolat koji se topi u ustima... Jednostavan je za pripremu, a kupine mu daju osvežavajuću, blago kiselkastu notu koja savršeno ide uz šećer u prahu.
Pljeskavice od šargarepe i krompira
Izuzetno jednostavno jelo, koje možete da pripremite od sastojaka koje svi imamo u kući. Iako ne deluje previše egzotično, ukus može da vas iznenadi...
-
Zdravlje
Gubite li često dah? Trenuci kada bi ova situacija mogla da vas zabrine!
Kratkoća daha je veoma neprijatan osećaj, ali u toku izuzetnih napora i vrućina ne treba previše da vas brine. Ipak, imajte na umu da ovo može da ukaže na prilično različita zdravstvena stanja i bolesti, pa ako se često susrećete sa gubitkom daha, možda nije na odmet da posetite lekara i obavite bar jedan, rutinski pregled.
Povrće koje ima više vitamina C nego pomorandža
Vitamin C, ili askorbinska kiselina, poznat je kao snažan antioksidans koji jača imunitet, učestvuje u sintezi kolagena, pomaže u apsorpciji gvožđa i doprinosi zdravlju kože, kostiju, zglobova i krvnih sudova. Iako se često povezuje sa citrusima, poput pomorandže, koja sadrži oko 50 mg vitamina C, pojedine vrste povrća nude ga u još većim količinama, uz dodatne hranljive materije koje povoljno deluju na organizam.
-
-
Putovanja
Najbolji nordijski city break trenutno, prema magazinu Time Out!
Kako letnje temperature na Mediteranu iz godine u godinu postaju sve više, sve veći broj putnika okreće se severnoj Evropi u potrazi za prijatnijim odmorom. Nordijske zemlje nude ne samo osveženje, već i vrhunske gradske destinacije, idealne tokom cele godine.
Nagrade za održivo putovanje: Gradovi koji uvode šemu po uzoru na Kopenhagen
Uskoro bi posetioci evropskih gradova mogli da dobijaju nagrade za svoje putovanje. Berlin, Bremen i Helsinki priključuju se inicijativi koju je prošle godine pokrenuo Kopenhagen, šemi održivog turizma CopenPay.
-
Preporučujemo
Prirodna rešenja za uklanjanje ogrebotina sa drvenih površina!
Ogrebotine na drvenom nameštaju mogu da budu prava muka, ali to ne znači da morate da se oprostite od omiljenog stola, ormara ili komode. Srećom, postoje jednostavni i povoljni trikovi koje možete primeniti uz sastojke koje već imate u svojoj kuhinji.
Pet višegodišnjih biljaka koje nikada ne bi trebalo da sadite u saksijama
Iako sadnja u saksijama ima svojih prednosti, kao što je lakoća premeštanja biljaka, neke višegodišnje biljke jednostavno nisu stvorene za ovakav način gajenja. Saksije mogu ograničiti njihov rast i čak skratiti njihov životni vek, a to može iznenaditi i iskusne baštovane. Baštenski stručnjaci ističu koje višegodišnje biljke nikako ne bi trebalo saditi u saksije, kako biste postigli ravnotežu između biljaka u zemlji i onih u posudama.
-
Kursna lista
Kupovni Srednji Prodajni EUR 116.35 117.17 117.99 CHF 123.74 124.61 125.48 USD 99.38 100.09 100.79
-
Povrće koje ima više vitamina C nego pomorandža
Vitamin C, ili askorbinska kiselina, poznat je kao snažan antioksidans koji jača imunitet, učestvuje u sintezi kolagena, pomaže u apsorpciji gvožđa i doprinosi zdravlju kože, kostiju, zglobova i krvnih sudova. Iako se često povezuje sa citrusima, poput pomorandže, koja sadrži oko 50 mg vitamina C, pojedine vrste povrća nude ga u još većim količinama, uz dodatne hranljive materije koje povoljno deluju na organizam.
22-08-2025 | 11:25 | Autor/Izvor: Naxi media, Real Simple
Foto: Bigstock, Daxiao Productions
1. Crvena paprikaSadržaj vitamina C: oko 118 mg po jednoj šolji seckane paprike
Crvena paprika je pravi rekorder kada je u pitanju vitamin C – jedna šolja sadrži više nego dvostruko od male pomorandže. Osim toga, bogata je vitaminom A, koji doprinosi zdravlju očiju i koži. Zbog svoje sočne teksture i blagog slatkastog ukusa, crvena paprika je odlična i sveža i termički obrađena. Može se puniti, seći na štapiće i jesti uz humus, ili dodati u jela poput fajita i raznih paprikaša.
2. Brokoli
Sadržaj vitamina C: oko 102 mg po šolji kuvanog brokolija
Brokoli je mnogo više od dodatka testenini ili supi – on je prava nutritivna bomba. Pored visokog sadržaja vitamina C, bogat je vlaknima, vitaminom K i folatom, pa tako doprinosi zdravlju srca, krvnih sudova i ćelija. Najčešće se priprema kuvan ili pečen u rerni, a odličan je i u stir-fry jelima ili jednostavno preliven maslinovim uljem, belim lukom i parmezanom.
3. Kelj
Sadržaj vitamina C: oko 93 mg u 100 g sirovog kelja (oko 1,5–2 šolje)
Kelj je jedna od najpopularnijih lisnatih zelenih biljaka, poznat kao superhrana. Osim što sadrži više vitamina C od pomorandže, bogat je vlaknima, magnezijumom, vitaminom K i antioksidansima. Ove hranljive materije jačaju imunitet, podržavaju zdravlje kostiju i srca. Kelj se može dodati u smutije, testenine, variva ili koristiti kao podloga za salate. Posebno je ukusan kada se “izmasira” maslinovim uljem ili ispeče kao hrskavi čips.
4. Prokelj
Sadržaj vitamina C: oko 75 mg po jednoj šolji svežeg prokeljaIako mnogima nije omiljeno povrće iz detinjstva, prokelj je pravo blago za zdravlje. Osim vitamina C, sadrži vlakna, folat, vitamine A i K, a doprinosi boljem varenju i jačanju imuniteta. Može se peći u rerni sa maslinovim uljem i začinima, dodati u salate ili sitno seckan koristiti za pripremu sveže, hrskave salate sa limunom i parmezanom.
5. Spanać
Sadržaj vitamina C: oko 60 mg u ¾ šolje kuvanog spanaća
Spanać je odlično povrće koje se može dodavati u smutije, supe, variva, omlete, testenine i salate. Osim vitamina C, sadrži gvožđe, kalcijum, vitamin K i magnezijum, pa tako doprinosi zdravlju krvi, kostiju i nervnog sistema. Posebno je značajan za osobe na biljnoj ishrani, jer vitamin C iz spanaća pomaže apsorpciju biljnog gvožđa koje se inače slabije iskorišćava u organizmu. -
Pročitajte i...
Gubite li često dah? Trenuci kada bi ova situacija mogla da vas zabrine!
Kratkoća daha je veoma neprijatan osećaj, ali u toku izuzetnih napora i vrućina ne treba previše da vas brine. Ipak, imajte na umu da ovo može da ukaže na prilično različita zdravstvena stanja i bolesti, pa ako se često susrećete sa gubitkom daha, možda nije na odmet da posetite lekara i obavite bar jedan, rutinski pregled.
Avokado: Saveznik zdravog srca po preporuci kardiologa
Kardiolozi objašnjavaju zašto bi ovaj zeleni plod trebalo redovno da bude deo vaše ishrane. Bogat je mononezasićenim mastima, vlaknima, kalijumom i antioksidansima, pa doprinosi zdravlju srca tako što snižava LDL („loš“) holesterol, reguliše krvni pritisak i smanjuje upale.
Melatonin iz prirode: Najbolje namirnice za miran san
Melatonin je hormon ključan za regulaciju sna. Proizvodi ga epifiza u mozgu, a njegovi nivoi prirodno rastu nakon zalaska sunca i opadaju s dolaskom dana. Istraživanja pokazuju da povećan unos melatonina putem ishrane može poboljšati kvalitet sna.
Ultra-prerađena hrana može da sabotira mršavljenje, čak i kada se zdravo hranite!
Ultra-prerađena hrana (UPF) već ima lošu reputaciju, a nova studija pokazuje da čak i njene „zdravije“ varijante mogu ozbiljno narušiti napore u mršavljenju.
-
Komentari
Komentara: 0
Postavi komentar: