-
Poslednjih 5 pesama
- Severina - Pogled ispod obrva
- Zdravko Čolić - Zvao sam je Emili
- Eva Braun - Odvedi me iz ovog grada
- Vještice - Totalno drukciji
- Josipa Lisac i Dino Dvornik - Rusila sam mostove od sna
-
Propuštene emisijeOstale emisije
-
PreporučujemoRuska salata sa piletinom i kukuruzom
Isprobajte različite varijante ove fenomenalne salate, uključujući i ovu sa piletinom i kukuruzom, koja nas je sve oduševila.
Aromatični pire od celeraMožda pire od celera nije prva stvar koju ćete poželeti da pripremite kao dodatak uz vaše glavno jelo, a li ipak imajte dve stvari na umu pre nego što odustanete. Pire od celera se služi u mnogim poznatim i visoko rangiranim restoranima i savršeno se uklapa uz meso. Takođe pire od celera je definitivno zdravija verzija.
-
ZdravljeUbrzajte metabolizam uz dva začina koja možete da dodate u kafu
Uz dva začina ne samo da možete da obogatite ukus kafe, već možete i da ubrzate vaš metabolizam.
Naučnici otkrivaju: Posebna ishrana može da uspori starenje mozgaIako za sada ne postoji način da se proces starenja mozga zaustavi, moguće je usporiti njegov pad, a nova studija ukazuje na ključnu ulogu nivoa šećera u krvi u brzini starenja mozga.
-
PutovanjaNajbolje destinacije za putovanja u 2025. godini!
Dvadeset članova redakcije magazina Travel + Leisure odabralo je 50 najboljih destinacija za 2025. godinu, a mi smo sa liste izdvojili deset destinacija koje će vam sigurno biti interesantne i privlačne. I dok su neke prilično udaljene i potrebna vam je ozbiljna organizacija da ih dobro upoznate, još uvek su na listi i one koje se nalaze u Evropi i koje su idealne za produženi vikend.
Najbolje zimske destinacije u Evropi ove sezone!Magazin TimeOut kreirao je listu najboljih destinacija za zimski period. Navodi se da moežete da birate mesta od severa Finske do fantastičnih ulica Španije, pa evo gde biste sve mogli da otputujete ove zime!
-
PreporučujemoPet prirodnih načina da održite svež miris u vašem domu
Ako želite da vaš dom uvek miriše sveže i prijatno, ali želite da izbegnete sintetičke osveživače vazduha, mnogobrojna su rešenja koja možete da isprobate. Evo pet efikasnih metoda za postizanje svežeg mirisa u vašem domu...
Cimet nije samo ukusan začin – isprobajte ga i kao sredstvo za čišćenjeCimet je verovatno jedan od najpopularnijih začina na svetu, cenjen zbog svog bogatog ukusa i mirisa. Dodajemo ga raznim jelima, od slanih do slatkih, ali mnogi ne znaju da ovaj začin ima i primenu u domaćinstvu – može biti vrlo koristan za čišćenje i osvežavanje prostora.
-
Kursna lista
Kupovni Srednji Prodajni EUR 116.18 117.00 117.81 CHF 124.68 125.56 126.44 USD 110.15 110.93 111.70
-
Badnje veče: Dočekivanje Božića u krugu porodice
Badnje veče se prema pravoslavnom hrišćanstvu obeležava 6. januara po gregorijanskom kalendaru, dan pre Božića, odnosno Božić se tradicionalno dočekuje tokom Badnje večeri. Iako običaji i obeležavanje variraju od mesta do mesta, neka obeležja su svuda ista i nezaobilazni deo obeležavanja praznika. Ono što je najlepše jeste da se proslavlja u krugu porodice.
06-01-2023 | 14:14 | Autor/Izvor: Naxi media
Foto: Bigstock- New Africa
Na Badnji dan bi trebalo postiti, pa bi tako i večernja trpeza trebalo da bude posna. Ono što bi trebalo postaviti na trpezu jesu crveno vino, hleb, žito i sveća.
Pored toga, tradicija je postala postavljanje suvog voća, orašastog voća, ali svakog drugog posnog jela koje možete praviti po vašem ukusu. Obično se postavlja riba, posne pite i kolači...
Ono što možda najviše izdvaja Badnje veče jeste upravo badnjak, po kome je ovaj dan i dobio ime, koji se pre početka večere unosi u kuću u prisustvu svih ukućana. Badnjak pored grane hrastovine bi trebalo da ima i grančicu drena, seno, kesicu sa žitom, kukuruzom...Badnjak unosi najstariji muškarac u kući, a ukućani ga dočekuju i pozdravljaju. Tada se pije vino, "čupa" slama sa badnjaka, raznosi po kući, pali tamjan, a sve kako bi se obezbedilo blagostanje u domu. U nekim krajevima praktikuje se sedenje na podu, odnosno na slami, po uzoru na stare hrišćane.
Badnjak se nakon večere iznosi na paljenje u crkvu, a seno i slama ostaju u kući tokom tri dana trajanja Božića.
Značajan element obeležavanja Badnje večeri i Božića je česnica, posebna vrsta pogače (kolača) koja se priprema za ovu priliku. Prema starom običaju, u česnicu se postavlja novčić, a onog koji ga u česnici na božićno jutro pronađe, očekuje godina prosperiteta.
Badnje veče je porodični praznik, pa je poželjno da se na ovaj datum okupe svi članovi porodice, a glavni fokus bude na slozi, zajedništvu, miru i ljubavi.
-
Pročitajte i...Praznični vikend i neobične stvari koje možete da radite sa porodicom i prijateljima
Stiže nam produženi, praznični vikend, a većina nas će provesti ovo vreme u toplini svog doma i u društvu svojih najbližih.
Božićna česnicaOva vrsta obrednog hleba vezuje se za obeležavanje Božića, a priprema se na Badnje veče ili božićno jutro. Posebnost ovog hleba nije samo u pripremi, već i simboličnom značenju koje nosi. Ne zaboravite da, prema starom običaju, u česnicu stavite novčić, a onoga koji u česnici pronađe novčić, očekuje godina prosperiteta.
Radno vreme zanatskih i trgovinskih objekata za vreme novogodišnjih i božićnih praznikaZa vreme obeležavanja novogodišnjih i božićnih praznika zanatski i trgovinski objekti radiće po izmenjenom radnom vremenu.
Praznična dekoracija stolaObogatite vašu prazničnu trpezu detaljima koji će ulepšati celokupnu atmosferu.
-
Komentari
Komentara: 0
Postavi komentar: