-
Poslednjih 5 pesama
- Oliver Mandić - Smejem Se A Plakao Bih
- Željko Bebek - Zaboravi
- Danijel - Dzuli
- Aleksandra Radović - Carstvo Tuge
- Parni Valjak - Uhvati Ritam
-
Propuštene emisijeOstale emisije
-
PreporučujemoGvakamole sos
Ovaj sos se izuzetno lako pravi a savršeno ide uz pivo, čips, tortilje i gazirane sokove. Poslužite ga pre glavnog jela uz grickalice ili ga jednostavno pripremite kao posni doručak.
-
ZdravljeNova studija otkriva da svakodnevna konzumacija jagoda može da ublaži depresiju
Istraživači sa Univerziteta u Sinsinatiju tvrde da bi svakodnevna konzumacija jagoda kod ljudi srednjih godina mogla da pomogne u smanjenju rizika od demencije, ali i da ublaži depresiju.
Patite od migrene? Izbegavajte ovu hranu i pićaU zavisnosti od vaših jedinstvenih pokretača, moguće je da vaša ishrana može da doprinese vašim glavoboljama. Različite vrste hrane su povezane sa tupim, oštrim bolom, mučninom i problemima sa vidom zbog migrene.
-
PutovanjaSejšeli: Oaza prirodnih čuda u Indijskom okeanu
Mnogobrojni ljubitelji prirode, egzotike, predivnih plaža i tirkiznog mora sigurno su već posetili Sejšele. Oni koji još uvek nisu imali priliku da vide ovo čarobno mesto u ovom tekstu će samo pronaći dodatne razloge da ga posete.
Izletnički vodič za Prvi Maj; Beograd i okolina BeogradaAko živite u Beogradu, a nemate nikakav plan za praznik koji se bliži, ovaj vodič sigurno može da vam pomogne pri izboru savršene lokacije. S druge strane Beograd, ali i okolina Beograda mogu dosta toga da ponude ako dolazite iz drugog kraja zemlje.
-
PreporučujemoSačuvajte svežinu i hrskavost zelene salate
Da li se i vama desilo da vam zelena salata istruli posle samo dva dana? To će se verovatno desiti ako je ne skladištite pravilno. Uz trik koji vam predstavljamo, a za koji su vam potrebni samo papirni ubrusi salata može da ostane sveža i do pet dana.
Vratite nakitu sjaj: Srebro se najlakše čisti baš ovakoMnogi od nas nakit nose svakodnevno, a čini se da je zaista mali procenat onih koji nakit redovno čiste I održavaju.
-
Kursna lista
Kupovni Srednji Prodajni EUR 116.29 117.11 117.93 CHF 119.14 119.98 120.82 USD 108.60 109.37 110.13
-
Zašto su se ljudi nekada davno plašili paradajza?
Krajem 1700-ih, veliki procenat Evropljana se plašio paradajza.
16-02-2024 | 12:14 | Autor/Izvor: Naxi media, Smithsonian magazine
Foto: Bigstock, Linnea
Nadimak za ovo voće bio je „otrovna jabuka“ jer se smatralo da se aristokrate razbole i umru nakon što ih pojedu, ali istina je bila da su bogati Evropljani koristili tanjire od kalaja, koji su bili sa visokim sadržajem olova. Pošto je paradajz prili;no kiseo, kada se stavi na ovaj konkretan pribor za jelo, plod bi izvukao olovo iz tanjira, što bi rezultiralo mnogim smrtnim slučajevima od trovanja olovom. U to vreme niko nije napravio ovu vezu između ploče i otrova;već se verovalo da je paradajz glavni krivac.
Oko 1880. godine, pronalaskom pice u Napulju, paradajz je postao veoma popularan u Evropi. Ali postoji još nešto u priči koja stoji iza nepopularnosti ovog pogrešno shvaćenog voća u Engleskoj i Americi, kao što Endru F. Smit detaljno opisuje u svom delu "Paradajz u Americi: rana istorija, kultura i kuvanje". Paradajz nije bio okrivljen samo za ono što je zaista trovanje olovom. Pre nego što je ovo voće stiglo do trpeze u Severnoj Americi, klasifikovano je kao smrtonosno velebilje, otrovna porodica biljaka Solanaceae koje sadrže toksine zvane tropanski alkaloidi.Ipak, sa usponom poljoprivrednih društava, farmeri su počeli da istražuju upotrebu paradajza i eksperimentisali sa različitim sortama. Prema Smithu, još 1850-ih paradajz je bio cenjen toliko da se koristio za prodaju drugih biljaka na tržištu. Do 1897. inovator Džozef Kembel je shvatio da se paradajz dobro čuva u konzervi i popularizovao kondenzovanu supu od paradajza.
Danas se paradajz konzumira širom sveta u bezbrojnim varijantama i većini ljudi je prilično neverovatna informacija da su se nekad ljudi plašili ove izuzetno hranljive namirnice. -
Pročitajte i...Pet najboljih evropskih nacionalnih parkova: Da li vam se dopada ovaj izbor?
Travel novinarka britanskog medija The Guardian Rejčel Dikson izdvojila je pet najboljih evropskih nacionalnih parkova, a vi svakako proverite da li vam se njen izbor dopada.
Krava koja je prodata za 4,8 miliona dolara: Evo zašto je toliko posebnaGinisova knjiga je prepuna nezamislivih i fantastičnih rekorda, a sada se na čuvenoj listi našla i jedna krava.
Zašto žirafa ima dugačak vrat?Fosilni dokazi sugerišu da je vrat žirafe nešto više od dosezanja visokih grana kako bi mogle da se hrane.
Borba za ugrožene vrste: Rođeno mladunče bornejskog orangutanaBeba orangutana sa Bornea - deo kritično ugrožene vrste i treći najveći orangutan na svetu - rođena je carskim rezom u Buš Gardens Tampa Bej, na Floridi.
-
Komentari
Komentara: 0
Postavi komentar: