-
Poslednjih 5 pesama
- Ana Stanić - Suncan dan
- Jelena Tomašević - Okeani
- Animatori - Andjeli nas zovu da im skinemo krila
- Tap 011 - Sto dana u mesecu
- Djordje Balašević - Devojka sa čardaš nogama
-
Propuštene emisijeOstale emisije
-
PreporučujemoRuska salata sa pršutom
Ruska salata tradicionalno se priprema za praznike, a nekada nije loše eksperimentisati sa ukusima i probati malo drugačije varijante jela koja su nam poznata. Ako volite eksperimente u kuhinji, slobodno dodajte pršutu u poznatu salatu.
-
ZdravljeNova studija otkriva da svakodnevna konzumacija jagoda može da ublaži depresiju
Istraživači sa Univerziteta u Sinsinatiju tvrde da bi svakodnevna konzumacija jagoda kod ljudi srednjih godina mogla da pomogne u smanjenju rizika od demencije, ali i da ublaži depresiju.
Patite od migrene? Izbegavajte ovu hranu i pićaU zavisnosti od vaših jedinstvenih pokretača, moguće je da vaša ishrana može da doprinese vašim glavoboljama. Različite vrste hrane su povezane sa tupim, oštrim bolom, mučninom i problemima sa vidom zbog migrene.
-
PutovanjaSejšeli: Oaza prirodnih čuda u Indijskom okeanu
Mnogobrojni ljubitelji prirode, egzotike, predivnih plaža i tirkiznog mora sigurno su već posetili Sejšele. Oni koji još uvek nisu imali priliku da vide ovo čarobno mesto u ovom tekstu će samo pronaći dodatne razloge da ga posete.
Izletnički vodič za Prvi Maj; Beograd i okolina BeogradaAko živite u Beogradu, a nemate nikakav plan za praznik koji se bliži, ovaj vodič sigurno može da vam pomogne pri izboru savršene lokacije. S druge strane Beograd, ali i okolina Beograda mogu dosta toga da ponude ako dolazite iz drugog kraja zemlje.
-
PreporučujemoSačuvajte svežinu i hrskavost zelene salate
Da li se i vama desilo da vam zelena salata istruli posle samo dva dana? To će se verovatno desiti ako je ne skladištite pravilno. Uz trik koji vam predstavljamo, a za koji su vam potrebni samo papirni ubrusi salata može da ostane sveža i do pet dana.
Vratite nakitu sjaj: Srebro se najlakše čisti baš ovakoMnogi od nas nakit nose svakodnevno, a čini se da je zaista mali procenat onih koji nakit redovno čiste I održavaju.
-
Kursna lista
Kupovni Srednji Prodajni EUR 116.29 117.11 117.93 CHF 119.14 119.98 120.82 USD 108.60 109.37 110.13
-
Mačke koriste tehniku "vocal fry", a evo i kako je to povezano sa pevačicom Keti Peri
Naučnici su rešili misteriju kako mačke predu ili ispuštaju čuveni zvuk koji signalizira njihovo odobravanje.
13-10-2023 | 10:14 | Autor/Izvor: Naxi media, Current Biology
Foto: Bigstock, Gerain0812
Posebno je interesantno što koriste zapanjujuće sličnu tehniku "vocal fry" - odnosno kreštavi glas koji koriste pevačica Keti Peri, ali i rijaliti zvezda Kim Kardašijan.
Istraživači su dugo bili zaintrigirani činjenicom kako tako mala životinja kao što je domaća mačka može da proizvede tako duboko rezonantno predenje, dok su takve duboke vokalizacije obično rezervisane za životinje sa znatno dužim glasnim žicama, poput slonova.
Godinama su pretpostavljali da mačke koriste jedinstveni mehanizam koji podrazumeva cikličnu kontrakciju i opuštanje mišića u svom vokalnom aparatu.
Međutim, nedavno istraživanje otkriva da predenje zahteva znatno manji napor nego što se pretpostavljalo. Dr. Kristijan Herbst i njegov tim sa Univerziteta u Beču detaljno su analizirali glasovne aparate osam mačaka koje su preminule od neizlečive bolesti, uz prethodnu saglasnost vlasnika ovih mačaka.
Zatim su stisnuli glasne žice životinja i pumpali vlažan vazduh kroz njih - slično mehanizmu koji ljudi koriste da govore i proizvode pištavi glas. Ovo je izazvalo samoodržive oscilacije ili predenje iz svih govornih kutija, što sugeriše da buka ne zahteva stalan odgovor mozga. Dalja istraga je otkrila prisustvo masa fibroznog tkiva ugrađenog u glasne žice.
„Ovo može objasniti kako tako mala životinja, teška samo nekoliko kilograma, može redovno da proizvodi zvukove na ovim neverovatno niskim frekvencijama – daleko ispod čak i najnižeg basa koji proizvode ljudski glasovi“, rekao je Herbst, čije je istraživanje objavljeno u Current Biology.
-
Pročitajte i...Toplotni udari kao bizarni talasi "drugog zvuka" u superfluidima
Šolja tople čokolade ostavljena da odstoji neko vreme u hladnoj prostoriji odmah će se ohladiti.
Da li znate zašto je zevanje zarazno i zbog čega se javlja?Zevanje se sastoji od nevoljnog širokog otvaranja usta i maksimalnog širenja vilice, praćenog dubokim udisajem i sporim izdisajem, objašnjava dr Rejan Sagir iz Velike Britanije i dodaje da ova svakodnevna pojava nauka još nije u potpunosti shvaćena.
Nauka otkriva zašto se neki ljudi rađaju levorukiOko 10 odsto svetske populacije deli ovu jedinstvenu osobinu. Međutim neki pojedinci preferiraju levu ruku i to je i dalje tema aktivnih naučnih istraživanja.
U kom periodu života ljudi imaju najbolje pamćenje, a kada fizička snaga dostiže vrhunac?Kod mnogih ljudi pamćenje slabi sa godinama, ali s druge strane neke funkcije postaju izraženije i bolje.
-
Komentari
Komentara: 0
Postavi komentar: